. 2025; 23(2): 118-127 | DOI: 10.63729/TJIC.2025.645  

Do critical care nurses recognize delirium adequately? A cross-sectional multicenter study

Öznur Erbay Dallı1, Gülbahar Çalışkan2, Halil Erkan Sayan3, Vahit Dalkızan2, Yasemin Yıldırım4, Ferda Kahveci5
1Department of Internal Medicine Nursing, Faculty of Health Sciences, Bursa Uludağ University, Bursa, Türkiye
2Department of Anesthesiology and Reanimation, Intensive Care Unit, Bursa City Hospital, Bursa, Türkiye
3Department of Anesthesiology and Reanimation, Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital, University of Health Sciences, Bursa, Türkiye
4Department of Internal Medicine Nursing, Faculty of Nursing, Ege University, İzmir, Türkiye
5Department of Anesthesiology and Reanimation, Intensive Care Unit, Bursa Acıbadem Hospital, Bursa, Türkiye

INTRODUCTION: Delirium is a common and often misdiagnosed condition associated with increased mortality and cognitive dysfunction in intensive care units. Critical care nurses have a unique opportunity as healthcare providers to assess for and early identify delirium. This study aimed to investigate the knowledge of critical care nurses about delirium care.
METHODS: The study were conducted between April 2022-July 2022 with critical care nurses who had at least one year of experience working in three hospitals. The study data were collected with the “Nurse Characteristic Form” and “Delirium Care Knowledge Questionnaire”.
RESULTS: In total, 253 nurses completed the test. The overall mean score was 10.66±2.29 (possible range 0-16). Correct answers for the subject areas were as follows: (a) 71.1% in symptoms, types, and outcomes; (b) 71.4% in high-risk groups; (c) 81.5% in predisposing and precipitating factors; and (d) 42.7% in assessment and detection. The questions with a high percentage of wrong answers were related to delirium subtypes and assessment. Delirium knowledge scores increased significantly with increasing age and with greater work experience (p<0.05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: The results of this study reveal the need to improve the ability of critical care nurses to accurately identify and assess delirium by using valid tools.

Keywords: critical care, delirium, intensive care unit, knowledge, nursing


Yoğun bakım hemşireleri deliryumu yeterince tanıyor mu? Kesitsel çok merkezli bir çalışma

Öznur Erbay Dallı1, Gülbahar Çalışkan2, Halil Erkan Sayan3, Vahit Dalkızan2, Yasemin Yıldırım4, Ferda Kahveci5
1Bursa Uludağ Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı, Bursa, Türkiye
2Bursa Şehir Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, Yoğun Bakım Ünitesi, Bursa, Türkiye
3Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği, Bursa, Türkiye
4Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi, İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı, İzmir, Türkiye
5Bursa Acıbadem Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, Yoğun Bakım Ünitesi, Bursa, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Deliryum, yoğun bakımlarda artan mortalite ve bilişsel işlev bozukluğu ile ilişkili yaygın görülen ve sıklıkla yanlış teşhis edilen bir durumdur. Yoğun bakım hemşireleri, deliryumu değerlendirme ve erken teşhis etmede sağlık profesyonelleri olarak eşsiz bir konuma sahiptir. Bu çalışmanın amacı, yoğun bakım hemşirelerinin deliryum bakımı hakkındaki bilgi düzeylerini belirlemektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışma Nisan 2022-Temmuz 2022 tarihleri arasında üç hastanede en az bir yıl yoğun bakım deneyimine sahip hemşireler ile yürütülmüştür. Çalışma verileri “Hemşire Özellikleri Formu” ve “Deliryum Bakımı Bilgi Değerlendirme Testi” ile toplanmıştır.
BULGULAR: Toplam 253 hemşire çalışmayı tamamladı. Deliryum bilgi düzeyi testine ilişkin genel ortalama puan 10.66±2.29 (aralık 0-16 puan) idi. Testte yer alan konu alanları için doğru cevaplar: (a) semptomlar, tipler ve hasta sonuçları için %71.1; (b) yüksek risk grupları için %71.4; (c) predispozan ve presipitan faktörler için %81.5; ve (d) değerlendirme ve tespit etme için %42.7 olarak saptandı. Yanlış cevap yüzdesinin yüksek olduğu sorular deliryum alt tipleri ve değerlendirme ile ilgili sorulardı. Deliryum bilgi düzeyi skorlarının yaş ve iş deneyimi arttıkça anlamlı olarak arttığı saptandı (p<0.05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu çalışmanın sonuçları, yoğun bakım hemşirelerinin geçerli ve uygun araçlar kullanarak deliryumu doğru bir şekilde tanımlama ve değerlendirme becerilerini geliştirme ihtiyacını ortaya koymaktadır.

Anahtar Kelimeler: kritik bakım, deliryum, yoğun bakım ünitesi, bilgi, hemşirelik


Öznur Erbay Dallı, Gülbahar Çalışkan, Halil Erkan Sayan, Vahit Dalkızan, Yasemin Yıldırım, Ferda Kahveci. Do critical care nurses recognize delirium adequately? A cross-sectional multicenter study. . 2025; 23(2): 118-127

Corresponding Author: Öznur Erbay Dallı, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar