. 2007; 64(1): 26-30

İhracata Yönelik Hazırlanan Bazı Deniz Ürünlerinin Mikrobiyal Özellikleri

Reyhan İrkin1, Mihriban Korukluoğlu2, Hakan Tavşanlı1
1Balıkesir Üniversitesi Susurluk Meslek Yüksekokulu Susurluk / Balıkesir
2Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Görükle/ Bursa

AMAÇ: Günümüzde kum midyesi, deniz salyangozu, et karides, dondurulmuş sardalye türü deniz ürünleri İtalya, İspanya, Japonya ve Cin gibi ülkelere ihracatlarına bağlı olarak ekonomikyönden büyük önem kazanmışlardır.
YÖNTEMLER: Bu çalışmada Bandırma ve Balıkesir'de ihracata yönelik deniz ürünleri isleyen bir firmaya ait kum midyesi, deniz salyangozu, et karides, taze dondurulmuş "kafa-kuyruk kısımları ayrılmış sardalye" ve 1c organları çıkarılmış "sardalye fileto" ürünlerine ait patojen mikroorganizma (Salmonella typhi, Staphylococcus aureus, Vibrio chlorea, Escherichia coli ve toplam koliform) sayısı araştırılmıştır.

BULGULAR: Deniz salyangozu, kum midyesi ile kafa ve kuyruk kısımları ayrılmış sardalye gibi ürünlerin mikrobiyal kalitesinin düşük olduğu tespit edilmiştir.
SONUÇ: Deniz ürünlerinin sağlıklı olarak islenmesi için hijyen koşullarının yanı sıra ürünlerin yetiştiği denizin kirliliği de önemli bir rol oynamaktadır. Gerekli önlemlerin alınması halinde deniz ürünlerinde dıs ticaretimiz olumlu yönde gelişecektir.

Anahtar Kelimeler: Kum midyesi, deniz salyangozu, et karides, sardalye, mikrobiyal kalite.


Microbial Properties Of Some Sea Products Intended for Export

Reyhan İrkin1, Mihriban Korukluoğlu2, Hakan Tavşanlı1
1Balıkesir Üniversitesi Susurluk Meslek Yüksekokulu Susurluk / Balıkesir
2Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Görükle/ Bursa

OBJECTIVE: Nowadays, sea products, especially, mussel (Rapana thomasiana crosse), shrimps and frozen sardine products exported to Italy, Spain, Japan and China have an importanteconomicalvalue.
METHODS: In this study, microbial quality of some sea products (intended for export) were investigated to determine if they carry health risks regarding to the pathogen microorganism loads (total coliforms, Escherichia coli, Salmonella typhi, Staphylococcus aureus, Vibrio chlorea) of mussel (Rapana thomasiana crosse), shrimps and frozen sardine (head and tali parts were separated in process), sardine fillets (internal-organs were separated in process) at a locally exporting firm in Bandırma, Balıkesir region.
RESULTS: It was determined that mussel (Rapana thomasiana crosse) and tail-head separated frozen sardine have very low microbial quality.

CONCLUSION: Microbial condition of sea is also very important beside of hygienic properties of the firms. Prevention of sea pollution and improvement of conditions will end up with healthy sea products and improve the trade to abroad.

Keywords: Mussel (Rapana thomasiana crosse), shrimp, sardine, microbial quality.


Reyhan İrkin, Mihriban Korukluoğlu, Hakan Tavşanlı. Microbial Properties Of Some Sea Products Intended for Export. . 2007; 64(1): 26-30

Sorumlu Yazar: Reyhan İrkin


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar
 (1 kere görüntülendi)
 (3765 kere indirildi)