. Baskıdaki Makaleler: THDBD-01212 | DOI: 10.5505/TurkHijyen.2024.01212  

Kısraklarda Genital Sisteminden Leptospirosis'in Moleküler Tespiti

Derya Karataş Yeni1, Aslı Balevi2, Ayten GÖK2
1Necmettin Erbakan Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı,Konya
2Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı,Konya

GİRİŞ ve AMAÇ: Leptospirosis, dünya çapında zoonotik olan ve atların iyi bilinen bir enfeksiyöz hastalığıdır. Atlarda leptospirosis, zayıf tayların doğumuna, yenidoğan ölümlerine ve gebelik sonrası abortlara sebep olmaktadır. Atlarda leptospiroz ile ilgili çalışmalar genellikle idrar örneklerinin araştırılması ve serolojik çalışmalardır. Leptospirosis, Reproduktif bozukluklara ol açmasına rağmen, enfeksiyon kaynağı olabilecek genital örnek çalışmaları göz ardı edilmiştir. Bu çalışmanın amacı, herhangibir klinik semptom göstermeyen kısraklardan alınan vajinal sürüntü örneklerinde PCR ile Leptospira prevalansını incelemekti.
YÖNTEM ve GEREÇLER: A total of 92 vaginal swab samples were collected and transferred to the bacterial diagnosis laboratory of Selcuk University Veterinary Faculty. The vulva and vagina were cleaned before swab samples were taken. All samples were stored in the refrigerator at -20°C and taken to the laboratory for processing. These samples were sent to the laboratory under cold chain conditions. DNA was extracted from suspicious samples and conventional PCR was used to detect Leptospira spp. Specific primers were selected and PCR was finalized for Leptospira spp.
BULGULAR: Çalışmanın sonucunda, 92 kısrak vajinal sürüntü örneğinden 7'sinin (%7,6) Leptospira spp. pozitif olduğu saptandı. Bu çalışma, asemptomatik kısraklarda Leptospira spp DNA'sının tespit edilmesi sebebiyle ülkemizden ilk rapordur.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Pozitif kısrakların da herhangi bir belirti ve semptom göstermediği belirlendi. Sonuçlar ve gözlemler değerlendirildiğinde, pozitif kısrakların leptospirosis bulaşmasında rol taşıyıcı olarak rol oynayabileceği düşündürdü. Çalışmamız, olası etkeni taşıyıcı kısraklar üzerine yapılan ender çalışmalardan biridir. Leptospirosis'in PCR ile tespiti, asemptomatik hayvanlarda Leptospira saçılımının erken tespiti için güvenilir bir yöntem olarak kabul edilebilir. Ayrıca, Leptospira etkeninin izolasyon güçlüğü ve gelişebilecek konttaminasyonlar göz önüne alındığında, vajinal sürüntü örneklerinden moleküler çalışmalar, hızlı ve kesin bir tanı seçeneği olarak gözlemlendi. Çalışmamızın sonuçlarına göre, hastalığa karşı kontrol tedbirleri yeniden değerlendirilip, riskli alanlarda moleküler karakterizasyon ve aşılama çalışmaları yapılması önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler: Leptospirozis, kısrak, PCR.


Molecular Detection of Leptospirosis From Genital System in Mares

Derya Karataş Yeni1, Aslı Balevi2, Ayten GÖK2
1Necmettin Erbakan University,Faculty of Veterinary Medicine, Department of Microbiology,Konya
2Selçuk University,Faculty Of Veterinary Medicine,Department Of Microbiology,Konya

INTRODUCTION: Leptospirosis is a worldwide zoonotic disease and well recognized infectious disease of horses. Equine leptospirosis is to cause the birth of weak foals, neonatal deaths and abortion after pregnancy period. Studies on leptospirosis in horses are generally investigations of urine samples and serological studies. Although leptospirosis causes reproductive disorders, genital sample studies that may be a source of infection have been ignored. The aims of this study were to study the prevalance of Leptospira by PCR using vaginal swab from apparently healthy horses.
METHODS: Toplam 92 adet vajinal sürüntü örneği toplanarak Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi bakteriyel tanı laboratuvarına aktarılmıştır. Sürüntü örnekleri alınmadan önce vulva ve vajina temizlendi. Tüm örnekler -20°C'de buzdolabında saklandı ve işlenmek üzere laboratuvara götürüldü. Bu numuneler soğuk zincir koşullarında laboratuvara gönderilmiştir. Şüpheli örneklerden DNA ekstrakte edildi ve Leptospira spp.'yi saptamak için.spesifik primerler seçildi. ve konvansiyonel PCR kullanıldı.
RESULTS: As a result of the study, it was found that out of 92 mare’s vaginal swab samples 7 (7.6%) were positive for Leptospira spp. This study is the first report from our country due to the detection of Leptospira spp DNA in asymptomatic mares.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Also it revealed that the positive mare were not showing any signs and symptoms. When the results and observations were evaluated, it was thought that positive mares could play a role as a carrier in the transmission of leptospirosis. Our study is one of the rare studies on mares carrying the possible causative agent. Detection of leptospirosis by PCR can be considered as a reliable method for early detection of Leptospira shedding in asymptomatic animals. In addition, molecular studies from vaginal swab samples were observed as a rapid and definitive diagnostic option, considering the difficulty of isolation of the Leptospira agent and possible contaminations. According to the results of our study, it is recommended to reevaluate the control measures against the disease and to carry out molecular characterization and vaccination studies in risky areas.

Keywords: Leptospirosis, Mare, PCR




Sorumlu Yazar: Derya Karataş Yeni, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar