. 2024; 54(2): 157-160 | DOI: 10.54453/TMCD.2024.91489  

Nöroborelyoz Olgu Sunumu: Laboratuvar Testleri Yanıltıcı Olabilir Mi?

Şükrü Dirik, Meltem Işıkgöz Taşbakan
Ege Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, İzmir, Türkiye

Lyme hastalığı Borrelia burgdorferi sensu lato genotür kompleksinde yer alan spiroketler tarafından oluşturulan sistemik bir hastalıktır. Deri, santral ve periferik sinir sistemi, kardiyovasküler sistem, kas-iskelet sistemi, göz gibi birçok organ ve sistem tutulumu görülebilmektedir. Tanı temelde anamnez ve klinik bulgular ile konulmaktadır. Serolojik testler tanıyı doğrulamada yardımcı olmaktadır. Tanı testlerinin belirli bir standardizasyonunun olmaması tanıda klinisyenlere zorluk yaratmaktadır. Bu makalede tanısının laboratuvar testleriyle doğrulanması konusunda zorluk yaşanan bir Lyme hastalığı olgusu sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler: Lyme, nöroborelyoz, polinöropati


A Case Report of Neuroborreliosis: Can Laboratory Tests Be Misleading?

Şükrü Dirik, Meltem Işıkgöz Taşbakan
Ege University, Faculty of Medicine, Department of Infectious Diseases and Clinical Microbiology, İzmir, Türkiye

Lyme Disease is a systemic illness caused by spirochetes within the Borrelia burgdorferi sensu lato genospecies complex. It can affect various organs and systems, including the skin, central and peripheral nervous systems, cardiovascular system, musculoskeletal system, and eyes. Diagnosis primarily relies on patient history and clinical manifestations, with serological tests aiding in confirmation. The lack of standardized diagnostic tests poses challenges for clinicians. This article presents a case of Lyme disease where difficulties were encountered in confirming the diagnosis through laboratory tests.

Keywords: Lyme, neuroborreliosis, polyneuropathy


Şükrü Dirik, Meltem Işıkgöz Taşbakan. A Case Report of Neuroborreliosis: Can Laboratory Tests Be Misleading?. . 2024; 54(2): 157-160

Sorumlu Yazar: Şükrü Dirik, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar