J Clin Psy. 2020; 50(4): 204-210 | DOI: 10.5222/TMCD.2020.204  

Entamoeba gingivalis ve Periodontal Hastalıklardaki Etkinliğinin Değerlendirilmesi

FATMA ESENKAYA TASBENT1, Ceren Ceran Boran2
1Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Konya
2Konya Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, Konya

Periodontitis, dünya çapında en yaygın hastalıklardan ve halk sağlığı sorunlarından biridir. Çeşitli etiyolojik etkenler, konak yanıtları ve çevresel faktörler arasındaki karmaşık etkileşimi içeren çok faktörlü bir kronik enflamatuar hastalıktır. Risk faktörleri halen araştırılmaktadır. Çoğu çalışma özellikle olası bakteriyel etiyoloji ve konak yanıtları üzerine vurgu yapar. Bir protozoa olan Entamoeba gingivalis ağız boşluğunda yaşayan paraziter bir etkendir. Birçok çalışma, bu protozoanın enfeksiyon oranlarını periodontitisli hastalarda, sağlıklı kontrol gruplarına göre daha yüksek oranda bildirmiştir. Ancak bu protozoanın periodontal hastalığın gelişimindeki rolü halen tartışmalıdır. Bu nedenle bu derlemede, esas olarak patojenliği henüz belirlenemeyen E. gingivalis ile ilgili literatür verilerinin derlenmesi amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler: Periodontal hastalık, Periodontitis, Entamoeba gingivalis


Entamoeba gingivalis and Evaluation of its role in periodontal diseases

FATMA ESENKAYA TASBENT1, Ceren Ceran Boran2
1Department of Medical Microbiology, Meram Faculty of Medicine, Necmettin Erbakan University, Konya, Turkey.
2Konya Oral and Dental Health Hospital, Konya

Periodontitis is one of the most common and public health problems worldwide. It is a multifactorial chronic inflammatory disease involving a complex interaction between various etiological factors, host responses, and environmental factors. Risk factors have still been under investigation. Many studies emphasize the possible bacterial etiology and host responses. Entamoeba gingivalis, a protozoa, is a parasite living in the oral cavity. Many studies have reported that infection rates of this protozoa is higher in patients with periodontic disease compare to healthy control groups. However, the role of this protozoan in the development of periodontal disease remains controversial. Therefore, in this review, it is aimed to compile the literature data on E. gingivalis whose pathogenicity is not yet determined.

Keywords: Periodontal disease, Periodontitis, Entamoeba gingivalis


FATMA ESENKAYA TASBENT, Ceren Ceran Boran. Entamoeba gingivalis and Evaluation of its role in periodontal diseases. J Clin Psy. 2020; 50(4): 204-210

Sorumlu Yazar: FATMA ESENKAYA TASBENT, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar