. 2021; 51(3): 254-262 | DOI: 10.5222/TMCD.2021.82787  

Üriner Sistem Enfeksiyonlarında Etken Bakteriler ve Antibiyotik Direnç Oranları

Banu Hümeyra Keskin, Emel Çalışkan, Sare Kaya, Ezgi Köse, İdris Şahin
Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Düzce

GİRİŞ ve AMAÇ: Üriner sistem enfeksiyonları, günümüzde tüm yaş gruplarında, hastane ortamında ve hastane dışında en sık karşılaşılan bakteriyel enfeksiyonlardır. Ampirik tedavide kullanılacak uygun antibiyotiğin seçilebilmesi için bölgemizdeki en sık etken bakterilerin ve antibiyotik direnç oranlarının belirlenmesi amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Kasım 2019-Kasım 2020 tarihleri arasındaki idrar kültürü sonuçları retrospektif olarak incelenmiştir. Antibiyotik direnç oranları ve bakteriler, toplum kaynaklı ve hastane kaynaklı enfeksiyonlara göre gruplandırılmıştır. Konvansiyonel yöntemler ya da VITEK 2 Compact (bioMerieux- Fransa) sistemi kullanılarak bakterilerin tanımlanması ve antibiyotik duyarlılık testleri yapılmış ve Avrupa Antimikrobiyal Duyarlılık Testi Komitesi (EUCAST) önerilerine göre değerlendirilmiştir.
BULGULAR: Örneklerin 1912’sinde (%69) Enterobacterales türleri saptanmış olup nitrofurantoin ve fosfomisin dışındaki tüm antibiyotiklere hastane kaynaklı enfeksiyonlarda (HKE) toplum kaynaklı enfeksiyonlara (TKE) oranla istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksek direncin olduğu görülmüştür. Gram pozitif bakterilerde HKE’lerde siprofloksasin direnci TKE’lerden daha yüksek oranda saptanmış olup vankomisin, teikoplanin, linezolid direnci tespit edilmemiştir. Nonfermenter gram negatif bakterilerde piperasilin (%47), siprofloksasin (%43) ve levofloksasin (%42) direncinin en yüksek, amikasin (%12) direncinin ise en düşük olduğu saptanmıştır.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Çalışmamızda oral kullanımı olan, ampirik tedavide sıklıkla tercih edilen antibiyotiklere karşı görülen artmış direncin yanında, yatan hastalarda sıklıkla tercih edilen piperasilin-tazobaktam, karbapenem ve aminoglikozid grubu antibiyotiklere karşı da önemsenmesi gereken direnç oranları görülmüştür.

Anahtar Kelimeler: Antibiyotik direnci, hastane enfeksiyonu, üriner sistem enfeksiyonu


Bacteria That Cause Urinary System Infections and Antibiotic Resistance Rates

Banu Hümeyra Keskin, Emel Çalışkan, Sare Kaya, Ezgi Köse, İdris Şahin
Düzce University Faculty of Medicine, Department of Medical Microbiology, Düzce, Turkey

INTRODUCTION: Urinary system infections are the most common bacterial infections in all age groups, in and outside the hospital. In order to select the appropriate antibiotic to be used in empirical treatment, it was aimed to determine the most common causative bacteria and antibiotic resistance rates in our region.
METHODS: Urine culture results were analyzed between November 2019 and November 2020 by retrospectively. Antibiotic resistance rates and bacteria are grouped according to community-acquired and hospital-acquired infections. Identification of bacteria and antibiotic susceptibility tests were performed using conventional methods or the VITEK 2 Compact (bioMerieux-France) system and evaluated according to the recommendations of the European Antimicrobial Susceptibility Testing Committee (EUCAST).
RESULTS: Enterobacterales species were detected in 1912 (69%) of the samples, and it was observed that there was a statistically significantly higher resistance to all antibiotics except nitrofurantoin and fosfomycin in hospital acquired infections (HCI) compared to community acquired infections (TCI). In gram-positive bacteria, ciprofloxacin resistance was found at a higher rate in HSCs than in TKEs, and vancomycin, teicoplanin, linezolid resistance was not detected. It was determined that the resistance of piperacillin (47%), ciprofloxacin (43%) and levofloxacin (42%) was the highest in non-fermenting gram-negative bacteria, and the resistance to amikacin was the lowest (12%).
DISCUSSION AND CONCLUSION: In our study, in addition to the increased resistance against antibiotics, which are used in orally use and are frequently preferred in empirical treatment, resistance rates that should be considered against piperacillin-tazobactam, carbapenem and aminoglycoside antibiotics, which are frequently preferred in hospitalized patients, were observed.

Keywords: Antibiotic resistance, hospital infection, urinary tract infections


Banu Hümeyra Keskin, Emel Çalışkan, Sare Kaya, Ezgi Köse, İdris Şahin. Bacteria That Cause Urinary System Infections and Antibiotic Resistance Rates. . 2021; 51(3): 254-262

Sorumlu Yazar: Banu Hümeyra Keskin, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar