. 2021; 51(1): 70-85 | DOI: 10.5222/TMCD.2020.74508  

Türkiye'de Son On Yılda Saptanan Santral Sinir Sistemi Enfeksiyonlarında Viral Etkenlerin Değerlendirilmesi ve Bibliyometrik Analizi

Berke Gökkılıç1, Candan Çiçek2, Ayşın Zeytinoğlu2, Ekin Kartal1
1Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, İzmir
2Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı, İzmir

GİRİŞ ve AMAÇ: Santral sinir sistemi (SSS) enfeksiyonları, erken tanı/tedavinin kritik derecede önemli olduğu, ciddi sekellere sebep olabilen bir klinik tablo olup virüsler, saptanan başlıca etkenler arasındadır. Santral sinir sistemi enfeksiyonlarının belirlenmesinde nükleik asit testleri altın standart olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada son on yılda Türkiye’de beyin-omurilik sıvısı (BOS) örneklerinden polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) yöntemiyle viral etkenlerin araştırıldığı çalışmalar değerlendirilmiştir ve bibliyometrik analizi yapılmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu amaçla 1.1.2010 ve 1.1.2020 tarihleri arasında iki ulusal (Ulakbim, Dergipark) ve dört uluslararası (PubMed, Google Scholar, Scopus, Web of Science) veri tabanına ek olarak iki ulusal ve iki uluslararası kongre bildirileri taranmıştır.
BULGULAR: Çalışmaya toplam 33 çalışmadan 12669 BOS örneği dâhil edilmiştir. En fazla yayın yapan dergi dört çalışmayla Mikrobiyoloji Bülteni’dir. En çok BOS örneği İzmir’de toplanmış (5566), en fazla yayını dörder çalışmayla Ankara, Ege ve Hacettepe Üniversiteleri yapmıştır. Yapılan çalışma sayısı yıllarla artış eğilimindedir. Çalışmalarda saptanan başlıca viral etkenlerin yüzdelerinin aritmetik ortalamaları enterovirüs, herpes simpleks virüs, insan herpesvirüs 6 ve 7, adenovirüs, Epstein-Barr virüs, sitomegalovirüs, varisella zoster virüs, insan parechovirüs ve parvovirüs B19 için sırasıyla %2,64, %2,58, %1,90, %0,41, %1,71, %1,57, %1,24, %0,83, %0,47 ve %0,05 olarak hesaplanmıştır.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Yapılan bibliyometrik analiz ile Türkiye’deki viral SSS enfeksiyonları sıklığına dair yapılan araştırmaların son on yıldaki durumu incelenmiş ve saptanan etkenler değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler konunun bilimsel literatürdeki yerinin tanımlanmasında ve moleküler yöntemlerin kullanımının arttığı, klinikle eşgüdümlü, yeni ve daha güvenilir epidemiyolojik verilerle karşılaştırılmasında yararlı olacaktır.

Anahtar Kelimeler: Viral santral sinir sistemi enfeksiyonu, Polimeraz zincir reaksiyonu, Bibliyometri


Evaluation and a Bibliometric Analysis of Viral Factors in Central Nervous System Infections Detected in the Last Ten Years from Turkey

Berke Gökkılıç1, Candan Çiçek2, Ayşın Zeytinoğlu2, Ekin Kartal1
1Ege University Faculty of Medicine, Izmir, Turkey
2Department of Medical Microbiology, Ege University Faculty of Medicine, Izmir, Turkey

INTRODUCTION: Central nervous system (CNS) infections are a clinical manifestation in which early diagnosis/treatment is critical and can cause serious sequelae with viruses being among the main factors detected. Nucleic acid tests are used as the gold standard in determining CNS infections. In this study, studies from Turkey investigating viral agents from cerebrospinal fluid (CSF) samples by polymerase chain reaction method in the last decade have been evaluated and a bibliometric analysis was conducted.
METHODS: For this purpose, two national (Ulakbim, Dergipark) and four international (PubMed, Google Scholar, Scopus, Web of Science) databases as well as two each national and international congress abstracts between 1.1.2010-1.1.2020 were searched.
RESULTS: 12669 CSF samples from 33 studies in total were included. The highest number of publications was identified in Mikrobiyoloji Bulteni (4). The highest number of CSF samples was collected in Izmir (5566). Ankara, Ege, and Hacettepe Universities conducted the highest number of studies (4 each). The number of studies tends to increase over the years. The arithmetic means of the percentages calculated for enterovirus, herpes simplex virus, human herpesvirus 6, human herpesvirus 7, adenovirus, Epstein-Barr virus, cytomegalovirus, varicella-zoster virus, human parechovirus, and parvovirus B19 were 2.64%, 2.58%, 1.90%, 0.41%, 1.71%, 1.57%, 1.24%, 0.83%, 0.47%, and 0.05%, respectively.
DISCUSSION AND CONCLUSION: The bibliometric analysis provides a picture regarding CNS infections accompanied by the viral factors evaluated. It can be both useful in describing its impact in scientific literature and compared with the new and more reliable epidemiological data obtained by clinical coordination and the increased use of molecular techniques.

Keywords: Viral central nervous system infection, Polymerase chain reaction, Bibliometrics


Berke Gökkılıç, Candan Çiçek, Ayşın Zeytinoğlu, Ekin Kartal. Evaluation and a Bibliometric Analysis of Viral Factors in Central Nervous System Infections Detected in the Last Ten Years from Turkey. . 2021; 51(1): 70-85

Sorumlu Yazar: Berke Gökkılıç, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar