. 2021; 51(3): 239-244 | DOI: 10.5222/TMCD.2021.71601  

Klinik Örneklerden İzole Edilen Streptococcus agalactiae İzolatlarının Antibiyotik Duyarlılıkları

Kübra Evren1, Hale Ahsen Yardibi Demir1, Fatma Mutlu Sarıgüzel2, Bedia Dinç1
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Ankara Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, Tıbbi Mikrobiyoloji Kliniği, Ankara
2Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Kayseri

GİRİŞ ve AMAÇ: Sağlıklı yetişkinlerin bağırsak ve vajinal florasında kolonize olabilen Grup B streptokoklar (GBS), özellikle yenidoğanlarda menenjit ve sepsis, gebeler ve altta yatan hastalığı olan erişkinlerde yumuşak doku enfeksiyonları ve idrar yolu enfeksiyonlarına neden olmaktadır. GBS enfeksiyonlarının tedavisinde ilk tercih penisilinlerdir. Ancak son zamanlarda bildirilen azalmış penisilin duyarlılığı, alternatif ajanlara karşı artan direnç oranları ve penisilin allerjisi olan hastalar nedeniyle antibiyotik duyarlılıklarının bilinmesi tedaviye yön vermek açısından önemlidir. Bu çalışmada laboratuvarımızda izole edilen GBS izolatlarının antibiyotik duyarlılıklarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Ocak 2017-Haziran 2018 yılları arasında laboratuvarımıza gelen çeşitli klinik örneklerden izole edilen toplam 166 GBS izolatının antibiyotik duyarlılıkları değerlendirildi. Bakteri tanımlanması ve antibiyotik duyarlılık testleri konvansiyonel yöntemler ve VITEK® 2 (BioMérieux, Fransa) ile yapıldı. Antibiyotik duyarlılıkları European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing (EUCAST) kriterlerine göre disk difuzyon yöntemi çalışıldı. Makrolidlere direnç saptanması durumunda çift disk sinerji yöntemi (D testi) ile direnç fenotipleri belirlendi.
BULGULAR: Çalışmada bütün GBS izolatları penisilin, vankomisin, tigesiklin ve linezolide duyarlı bulundu. İzolatların nitrofurantoin, levofloksasin ve norfloksasin duyarlılığı sırasıyla %94,5, %78,3 ve %77,7 olarak saptandı. Eritromisin ve klindamisin direnci sırasıyla %35,5 ve %30,7; iMLSB oranı %73 olarak saptandı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Çalışmamızda GBS izolatlarında penisilin direnci saptanmadı. Eritromisin, klindamisin ve levofloksasine karşı direnç oranları, bu ilaçların profilaksi ve tedavi için kullanıldığı durumlarda dikkatli olunması gerektiğini göstermektedir. Bu nedenle klinikte kullanılacak ilaçların seçimine rehberlik etmek ve GBS direnç profilinin belirlenmesi için antibiyotik duyarlılık testleri önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler: Grup B streptokok, antimikrobiyal duyarlılık, penisilin


Antibiotic Susceptibilities of Streptococcus agalactiae Strains Isolated from Clinical Samples

Kübra Evren1, Hale Ahsen Yardibi Demir1, Fatma Mutlu Sarıgüzel2, Bedia Dinç1
1Department of Medical Microbiology, Ankara Health Practice And Research Center, University of Health Sciences, Ankara, Turkey
2Department of Medical Microbiology, Erciyes University Medical School, Kayseri, Turkey

INTRODUCTION: Group B streptococci (GBS), which can colonize the intestinal and vaginal flora of healthy adults, cause meningitis and sepsis in newborns, soft tissue infections and urinary tract infections in pregnant women and adults with underlying diseases. Penicillins are the first choice in the treatment of GBS. However, it is important to know the antibiotic sensitivities to manage the treatment due to recently reported decreased penicillin sensitivity, increased resistance to alternative agents and patients with penicillin allergy. In this study, we aimed to determine the antibiotic susceptibility profile of GBS strains isolated in our laboratory.
METHODS: Antibiotic susceptibilities of 166 GBS strains, isolated from various clinical samples in our laboratory between January 2017 and June 2018 were evaluated. Bacterial identification was performed using conventional methods and VITEK® 2 (BioMérieux, France). Antibiotic susceptibility was determined by disk diffusion method according to EUCAST criteria. In case of macrolide resistance, double disc synergy method was used to determine resistance phenotypes.
RESULTS: All GBS isolates were susceptible to penicillin, vancomycin, tigecycline and linezolid. The susceptibility levels to nitrofurantoin, levofloxacin and norfloxacin was 94.5%, 78.3% and 77.7%, respectively. Erythromycin and clindamycin resistance was 35.5% and 30.7%, respectively; iMLSB was detected as 73%.
DISCUSSION AND CONCLUSION: In our study, penicillin resistance was not determined in GBS isolates. Resistance to erythromycin, clindamycin and levofloxacin suggests that caution should be exercised when using these drugs for prophylaxis and treatment. Thus, antibiotic susceptibility tests are recommended to the selection of drugs to be used in the clinic and to determine the resistance profile.

Keywords: Group B streptococcus, antimicrobial susceptibility, penicillin


Kübra Evren, Hale Ahsen Yardibi Demir, Fatma Mutlu Sarıgüzel, Bedia Dinç. Antibiotic Susceptibilities of Streptococcus agalactiae Strains Isolated from Clinical Samples. . 2021; 51(3): 239-244

Sorumlu Yazar: Kübra Evren, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar