. 2020; 50(4): 225-233 | DOI: 10.5222/TMCD.2020.225  

Kolistin direnci ile ilişkili literatürün bibliyometrik analizi: 1947-2019

Serhat Sirekbasan1, Serap Suzuk Yıldız2
1Çankırı Karatekin Üniversitesi, Eldivan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Bölümü, Çankırı
2Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları Dairesi Başkanlığı, Ankara

GİRİŞ ve AMAÇ: Günümüzde antibiyotik direnci küresel bir halk sağlığı sorunu olarak tanımlanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü hem kritik önemi olan antibiyotikleri hem de dirençli bakterileri gruplandırarak kullanıcılarda ve politika geliştiricilerde farkındalık oluşturmayı hedeflemiştir. Bu çalışmada kolistin direnci ile ilgili literatürün bibliyometrik bir değerlendirmesini yapmak amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Scopus veritabanında kolistin direncine ait spesifik anahtar kelimeler kullanılarak ilgili makaleler 1947-2019 dönemi için analiz edilmiştir. Elde edilen verilerin nicel ve nitel analizi uygun bibliyometrik göstergeler kullanılarak yayın sayısı, yayın dili, literatüre en fazla katkı sunan ülkeler, en etkili kurumlar, en sık atıfta bulunulan yayınlar, aktif yazarlar ve aktif dergiler bakımından incelenerek sunulmuştur.
BULGULAR: Toplam 1454 makale değerlendirmeye alınmıştır. Makalelerin sayısı 2009'dan 2015'e bir artış göstermekle beraber 2015’ten sonraki artışların oldukça çarpıcı olduğu belirlenmiştir. Yayınlanan makalelerde en sık kullanılan dilin İngilizce (%95,75), ikinci sık kullanılan dilin ise Çince (%1,16) olduğu saptanmıştır. Literatüre en fazla katkı sağlayan ülke Amerika Birleşik Devletleri (%21,46) olup ikinci sırada Çin (%16,02) yer almıştır. Kolistin direnci ile ilgili makalelerin yaklaşık %13'ü Antimicrobial Agents and Chemotherapy dergisinde yayınlanmıştır.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Karbapenemazların gittikçe yaygınlaşmasına bağlı olarak kullanıma giren kolistine karşı gelişen direncin konu edildiği yayın sayısında son beş yılda çarpıcı bir artış olmuştur. Bu bibliyometrik çalışmada ortaya konan sonuçların, kolistin ile ilgili yapılacak çalışmaların planlanmasına ve politikaların geliştirilmesine ışık tutması beklenmektedir.

Anahtar Kelimeler: Antibiyotik direnci, Bibliyometrik analiz, Kolistin.


Bibliometric analysis of literature on colistin resistance: 1947-2019

Serhat Sirekbasan1, Serap Suzuk Yıldız2
1Çankırı Karatekin University, Eldivan Vocational School of Health Services, Department of Medical Laboratory Techniques, Çankırı, Turkey
2Ministry of Health, General Directorate of Public Health, Department of Microbiology Reference Laboratory, Ankara, Turkey

INTRODUCTION: Nowadays, antibiotic resistance is defined as a global public health problem. The World Health Organization aims to raise awareness among users and policy makers by grouping both critical antibiotics and resistant bacteria. In this study, it is aimed to make the evaluation of bibliometric of the literature on the resistance of colistin.
METHODS: Specific keywords suit to colistin resistance were used in Scopus database in 1947-2019. Quantitative and qualitative analysis of retrieved data were presented using appropriate bibliometric indicators, the number of publications, the language of the publication, the countries that contributed the most to the literature, the most influential institutions, the most frequently cited publications, active writers and active journals.
RESULTS: A total of 1454 articles were retrieved. Although the number of articles showed an increase from 2009 to 2015, it was determined that the increases after 2015 are quite dramatically. The most frequently used language was English (95.75%) and the second most frequently used language was Chinese (1.16%) in the published articles. The United States of America (USA) contributed most with 21.46% articles followed by China with 16.02% articles. Approximately 13% of retrieved articles on colistin resistance were published in Antimicrobial Agents and Chemotherapy journal.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Due to the widespread prevalence of carbapenemases, there has been a dramatic increase in the number of publications on the resistance to colistin, which came into use. This bibliometric study is expected to help health policy makers and researcher on the planning and development of policies regarding colistin.

Keywords: Antibiotics resistance, Bibliometric analysis, Colistin.


Serhat Sirekbasan, Serap Suzuk Yıldız. Bibliometric analysis of literature on colistin resistance: 1947-2019. . 2020; 50(4): 225-233

Sorumlu Yazar: Serhat Sirekbasan, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar