. 2024; 54(1): 32-39 | DOI: 10.54453/TMCD.2024.69596  

Nozokomial Acinetobacter baumannii İzolatlarının Virülans Genlerinin Araştırılması

Yasemin Zer, Mahsun Akboru, Mustafa Sağlam, Ayşe Büyüktaş Manay
Gaziantep Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Gaziantep, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Acinetobacter baumannii cansız ortamlarda dahi aylarca canlı kalabilen önemli bir nozokomiyal patojendir. Son yıllarda A. baumannii’nin sahip olduğu birçok virülans faktörü tanımlanmıştır. Bu çalışma A. baumannii’nin çeşitli virülans faktörlerinin araştırılması ve bunların neden olduğu enfeksiyonlardaki klinik öneminin irdelenmesi amacı ile yapılmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışma çeşitli klinik örneklerden izole edilerek bakteriyoloji arşivinde bulunmakta olan A. baumannii izolatları ile yapılmıştır. Bakterilerin EUCAST standartlarına uygun olarak disk-diffüzyon yöntemi ile antibiyotik duyarlılık testleri çalışılmıştır. Daha sonra bu izolatların cvaC, iutA, csg, cnf1 genleri gerçek zamanlı PCR yöntemi ile çalışılmıştır.
BULGULAR: Çalışmaya 121 izolat dahil edilmiştir. İzolatlar en fazla endo-trakeal aspirat (54 örnek, %44.6) ve yara sürüntüsünden (42 örnek, %34.7) izole edildi. İzolatlara en etkin antibiyotik kolistin olarak bulunmuş olup dört izolatta (%3.3) kolistin direnci saptanmıştır. İzolatların tümünde en az bir virülans geni saptanırken, bir izolatta tüm virülans genleri saptanmıştır. En fazla 110 izolatta (%90.9) iutA geni, en az da dört izolatta (%3.3) cnf1 geni saptanmıştır. csgA ve cvaC genleri de sırasıyla 15 izolat (%12.4) ve 81 izolat (%66.9) da tespit edilmiştir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Siderofor ve bakteriosin genleri izolatların çoğunda izole edilmiş olmasına rağmen, kolonizasyondan ve direk hücresel sitotoksititeden sorumlu genlerin henüz daha az yaygın olduğu saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler: A. baumannii, virülans genleri, PCR


Investigation of Virulence Genes of Nosocomial Acinetobacter baumannii Isolates

Yasemin Zer, Mahsun Akboru, Mustafa Sağlam, Ayşe Büyüktaş Manay
Gaziantep University, Faculty of Medicine, Department of Medical Microbiology, Gaziantep, Türkiye

INTRODUCTION: Acinetobacter baumannii is an important nosocomial pathogen that can survive for months even in inanimate environments. In recent years, many virulence factors of A. baumannii have been described. This study was conducted to investigate various virulence factors of A. baumannii and to examine their clinical importance.
METHODS: The study was carried out with A. baumannii isolates of various clinical samples and the ones in the bacteriology archive. Antibiotic susceptibility tests of bacteria were done by disk-diffusion method in accordance with EUCAST standards. Then, cvaC, iutA, csgA, cnf1 genes of these isolates were assessed with real time PCR.
RESULTS: A total of 121 isolates were included in the study. Isolates were mostly obtained from endotracheal aspirates (n=54, 44.6%) and wound swabs (n=42, 34.7%). The most effective antibiotic was found to be colistin while colistin resistance was found in four isolates (3.3%). At least one virulence gene was detected in all isolates, while all virulence genes were detected together in one isolate. The iutA gene was found in at most 110 isolates (90.9%) and the cnf1 gene was found in at least four isolates (3.3%). The csgA and cvaC genes were also detected in 15 isolates (12.4%) and 81 (66.9%) isolates, respectively.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Although siderophore and bacteriocin genes were isolated in most of the isolates, genes responsible for colonization and direct cellular cytotoxicity were found to be less common.

Keywords: A. baumannii, virulence genes, PCR


Yasemin Zer, Mahsun Akboru, Mustafa Sağlam, Ayşe Büyüktaş Manay. Investigation of Virulence Genes of Nosocomial Acinetobacter baumannii Isolates. . 2024; 54(1): 32-39

Sorumlu Yazar: Yasemin Zer, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar