. 2024; 54(2): 110-117 | DOI: 10.54453/TMCD.2024.65902  

Gebelerde Toksoplazmoz Test İstemleri ve Test Sonuçları: Prenatal Tarama Uygulamaları Üzerine Bir Araştırma

Selda Kömeç1, Abdurrahman Gülmez1, Güray Tuna2
1Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarı, İstanbul, Türkiye
2Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, Kadın Doğum ve Hastalıkları Bölümü, Perinatoloji Kliniği, İstanbul, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Amacımız, hastanemizde gebelerde toksoplazmoz seroprevalansını ve konjenital toksoplazmoz sıklığını belirlemek, ayrıca tanı için kullanılan test istem algoritmalarını incelemek, test istemlerinin nasıl yapıldığını, nasıl olması gerektiğini ve gebelerin Toxoplasma gondii için taranmasının gerekliliğini sorgulamaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışmada hastanemizin Kadın Doğum ve Hastalıkları gebe polikliniğine 1 Mayıs 2020-31 Mayıs 2022 arası başvuran gebelere ait T. gondii IgM, IgG, IgG avidite ve amniyotik sıvı PCR sonuçları, hastane bilgi sistemi kayıtları incelerek retrospektif olarak değerlendirildi.
BULGULAR: Çalışmada 3555 gebenin, 590’ında IgG pozitif, 2058’inde IgM ve IgG negatif bulundu. En çok istenen test profilinin, IgM ve IgG birlikteliği (%73.6) olduğu görüldü. Gebelerin %2.25’inde serolojik olarak toksoplazmozdan şüphelenildi, ancak bunların %61.25’inde ilk test isteminden sonra takip edilmediği veya tedavi yapılmadığı görüldü. Toksoplazmoz şüphesi olan gebelerin yedisinde PCR testi çalışıldı, tümünün negatif sonuçlandığı belirlendi. Gebelerin %57.9’unun gebelikleri sırasında toksoplazmoza yakalanma riski altında olduğu görüldü. Doğum Öncesi Bakım Yönetim Rehberi’nde yeri olmamasına rağmen takibe gelen gebelerin %34.88’inde en az bir T. gondii ilişkili testin istendiği saptandı. Prenatal toksoplazmoz taramasının nasıl yapılacağı konusunda klinisyenler arasında bir fikir birliği olmadığı, farklı test istem algoritmalarının uygulandığı görüldü. Toksoplazmoz şüphesi olan 80 gebeden 49’unun daha sonra takip edilmediği veya tedavi görmediği saptandı. Toksoplazmoz tanı algoritmasında olduğu gibi şüpheli vaka takibi veya tedavi planlaması için de yerleşik bir algoritma olmadığı düşünüldü.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Fetüs için riskinden dolayı gebelerin önlenebilir bu enfeksiyonlar açısından taranması, tanısının konup tedavi planlanması kritiktir. Bu yüzden gebelere toksoplazmoza yönelik prenatal taramaların yapılması gerektiği düşünülebilir. Ülkemizde bölgesel toksoplazmoz seropozitiflikleri dikkate alarak devletin farklı tarama politikaları geliştirmesi ve tedavi algoritmaları oluşturması bu karışıklığa son verebilecektir.

Anahtar Kelimeler: Toxoplasma gondii, test istem algoritması, prenatal tarama, gebe


Toxoplasmosis Test Requests and Test Results in Pregnant Women: A Research on Prenatal Screening Practices

Selda Kömeç1, Abdurrahman Gülmez1, Güray Tuna2
1Çam and Sakura City Hospital, Medical Microbiology Laboratory, İstanbul, Türkiye
2Çam and Sakura City Hospital, Department of Gynecology and Diseases, Perinatology Clinic, İstanbul, Türkiye

INTRODUCTION: Our aim is to determine the seroprevalence of toxoplasmosis in pregnant women and the frequency of congenital toxoplasmosis in our hospital, as well as to examine the test order algorithms used for diagnosis, to question how test orders are made and how they should be, and the necessity of screening pregnant women for Toxoplasma gondii.
METHODS: Toxoplasma gondii IgM, IgG, IgG avidity results and amniotic fluid PCR results of pregnant women who admitted between May 1, 2020 and May 31, 2022 were evaluated retrospectively through the review of the records of hospital information system.
RESULTS: Of the 3555 pregnant women, 590 were IgG seropositive; 2058 were IgM and IgG negative. It was observed that the most requested test profile was the combination of IgM and IgG (73.6%). Toxoplasmosis was suspected serologically in 2.25% of the pregnant women, but it was observed that 61.25% of them were not followed up nor treated after the first test request. PCR was performed in seven pregnant women with suspected toxoplasmosis, all of which were found to be negative. It was observed that 57.9% of pregnant women were at risk of contracting toxoplasmosis during their pregnancy. Although it is not included in the Prenatal Care Management Guide, it was determined that at least one T. gondii-related test was requested in 34.88% of the pregnant women who were admitted for follow-up. No consensus was noticed among clinicians on how to perform prenatal toxoplasmosis screening, and therefore different test order algorithms were used. It was determined that 49 of 80 pregnant women with suspected toxoplasmosis were not followed up.
DISCUSSION AND CONCLUSION: No established algorithm was seen neither for suspicious case follow-up nor for treatment planning, as in the toxoplasmosis diagnostic algorithm. However, it is critical to screen pregnant women for these preventable infections, and prenatal screening of pregnant women is highly essential. Regarding the regional toxoplasmosis seropositivity rates in our country, development of different screening policies and treatment algorithms for toxoplasmosis could end this controversial situation.

Keywords: Toxoplasma gondii, test request algorithm, prenatal screening, pregnant


Selda Kömeç, Abdurrahman Gülmez, Güray Tuna. Toxoplasmosis Test Requests and Test Results in Pregnant Women: A Research on Prenatal Screening Practices. . 2024; 54(2): 110-117

Sorumlu Yazar: Selda Kömeç, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar