. 2019; 49(4): 197-205 | DOI: 10.5222/TMCD.2019.197  

Akciğer ve Akciğer Dışı Tüberkülozda Xpert MTB/RIF Testinin Tanısal Performansının Değerlendirilmesi

Aynur Gülcan, Ümran Toru Erbay, Özlem Genç
Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kütahya

GİRİŞ ve AMAÇ: Tüm dünyada mortal enfeksiyon etkenleri arasında ilk on mikroorganizmadan birisi olan Mycobacterium tuberculosis’in hızlı ve doğru tanısı tedaviye kısa sürede başlanması ve yeni enfeksiyonların gelişmesinin önlemesi için oldukça önemlidir. Çalışmanın amacı tüberküloz insidansı ülkemiz ortalamasının altında kalan Kütahya’da Xpert MTB/RIF yönteminin çeşitli klinik örneklerdeki tanı performansını değerlendirmektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu amaçla akciğer ve akciğer dışı tüberküloz ön tanılı hastalardan alınan işlenmemiş klinik örneklerin Xpert MTB/RIF testi, örnek türüne göre değişmek üzere NALC-NAOH homojenizasyon- dekontaminasyon işlemi sonrası Erlich Ziehl Nelsen boyaması ve Löwenstein-Jensen besiyerine ekimi yapıldı. Kültür ve Xpert MTB/RIF testinin solunum/solunum dışı ve yayma negatif/pozitif örneklerdeki performansı; yayma mikroskobisi ve Xpert MTB/RIF derecelendirimi karşılaştırıldı, yöntemler arası uyum hesaplandı.
BULGULAR: Klinik, radyolojik ve mikrobiyolojik değerlendirme sonrası 209 hastanın 26 (%12,4)’sı tüberküloz (%76,9’u erkek, %50’si <45 yaş) kabul edildi. Solunum ve solunum dışı örneklerin kültür ve/veya moleküler yöntem ile pozitiflik yüzdeleri sırasıyla %13,2 ve %12,5 idi. yayma negatif solunum örneklerinde Xpert MTB/RIF için duyarlılık %84,6, özgüllük %100 iken solunum dışı örneklerde duyarlılık %60, özgüllük %100 olarak; yayma pozitif tüm örneklerde duyarlılık ve özgüllük %100 olarak saptandı. Yayma mikroskopisinin solunum dışı örnekler için en düşük, bronş lavajı için en yüksek duyarlılığa; Xpert MTB/RIF’in solunum örneklerinde kültür ile aynı, solunum dışı örneklerde nispeten daha yüksek duyarlılığa sahip olduğu; ARB ve Xpert MTB/RIF derecelendirimindeki uyumun solunum örneklerinde daha yüksek olduğu saptandı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Sonuç olarak Xpert MTB/RIF sisteminin düşük örnek hacmi olan laboratuvarlarda, ekonomik ve fiziki koşul yetersizliğinde konvansiyonel tanı yöntemleri ile birlikte kurulumunun oldukça hızlı ve güvenilir sonuç elde etmeye katkısı olacağı düşünüldü.

Anahtar Kelimeler: Xpert MTB/RIF, Mycobacterium tuberculosis, tanı, performans testleri


Evalution of Diagnostic Performance of Xpert MTB/RIF for Pulmonary and Extrapulmonary Tuberculosis

Aynur Gülcan, Ümran Toru Erbay, Özlem Genç
Kutahya Health Sciences University Medical Faculty, Kutahya

INTRODUCTION: Rapid and accurate diagnosis of Mycobacterium tuberculosis which is one of the first ten mortal microorganisms all over the World is very important to start treatment rapidly and prevention of new infections. Our aim is to evaluate the diagnostic performance of Xpert MTB/RIF assay for clinical samples in Kutahya whose TB incidence is remain under mean value of Turkey.
METHODS: For this reason, raw clinical samples taken from patients suspected with pulmonary and extrapulmonary tuberculosis were performed Xpert MTB/RIF testing; EZN staining, inoculation on LJ medium after NALC-NaOH homogenisation,decontamination. Performances of culture and Xpert MTB/RIF test in respiratory/nonrespiratory and smear negative/positive samples; categories of AFB and Xpert MTB/RIF were compared and agreement between diagnostic methods was calculated.
RESULTS: Out of 209 patients 26(12,4%) were accepted as tuberculosis (76,9%,male;50%,<45 years) after clinical, radiological and microbiological evaluation. Positivity of respiratory/nonrespiratory samples with culture and/or molecular method were 13,2%, 12,5%, respectively. In smear negative respiratory samples, sensitivity and specifity of Xpert MTB/RIF were 84,6% and 100%, in nonrespiratory samples 60%,100%, in all smear positive samples, sensitivity and specifity were 100%. Smear microscopy had lowest sensitivity for nonrespiratory samples and highest sensitivity for bronch lavage; sensitivity of Xpert MTB/RIF was similar to culture for respiratory samples but more sensitive for nonrespiratory samples; agreement in categories of AFB/Xpert MTB/RIF was highest in respiratory samples.
DISCUSSION AND CONCLUSION: In conclusion establishment of Xpert MTB/RIF system will contribute to obtain rapid and reliable results for laboratories with low sample burden in failure of economic and physical conditions together with conventional diagnostic methods.

Keywords: Xpert MTB/RIF, Mycobacterium tuberculosis, diagnosis, performance tests


Aynur Gülcan, Ümran Toru Erbay, Özlem Genç. Evalution of Diagnostic Performance of Xpert MTB/RIF for Pulmonary and Extrapulmonary Tuberculosis. . 2019; 49(4): 197-205

Sorumlu Yazar: Aynur Gülcan, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar