. 2020; 50(2): 70-77 | DOI: 10.5222/TMCD.2020.070  

Candida parapsilosis İzolatlarının Soğuk Saklama Koşullarına Dayanıklılığı: 10 Yıllık Stoklama Sonrası Canlandırma

Tuğrul Hoşbul1, Ramazan Gümral1, Bayhan Bektöre2, Kemal Tekin3, Fatih Şahiner1
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı, Ankara
2Alaaddi̇n Keykubat Üni̇versitesi̇ Alanya Eği̇ti̇m Ve Araştırma Hastanesi̇, Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarı, Alanya
3Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarı, Ankara

GİRİŞ ve AMAÇ: Mikrobiyoloji laboratuvarlarında yürütülen araştırmalara farklı özelliklere sahip çok sayıdaki türün ve izolatın dahil edilmesi çalışma verilerini değerli kılan önemli göstergelerden biridir. Bu amaçla her laboratuvar özgün bir suş koleksiyonu oluşturur. Bunun sürdürülebilirliği için tercih edilen saklama yöntemi izolatların uzun süreli saklanmasına ve hücrelerin canlı ve stabil kalmasına uygun olmalıdır. Bu çalışmada Candida türlerinin soğukta saklama koşullarına olan dayanıklılıklarının tür düzeyinde incelenmesi amaçlanmıştır.

YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmaya 10 yıldan daha uzun bir süredir laboratuvarımızda saklanan (-20°C’de boncuklu saklama tüpleri içerisinde) ve bu süre zarfında üzerlerinde herhangi bir canlandırma işlemi veya farklı bir çalışma yapılmayan, klinik örneklerden elde edilmiş 94 stok Candida izolatı dahil edilmiştir. Çalışma örneklerinden sıvı ve katı besiyerlerine pasajlar alınarak canlanan suşların güncel rutin tanı yöntemleriyle doğrulaması yapılmıştır.

BULGULAR: Çalışma izolatlarında canlanma oranı Candida parapsilosis için %59,1 (13/22), Candida glabrata için %41,7 (5/12), Candida tropicalis için %25 (4/16) ve Candida albicans için %9,52 (4/42) olarak bulundu. Candida parapsilosis izolatlarının canlı kalma oranı, Candida albicans ve Candida tropicalis izolatları ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (sırasıyla p < 0,0001 ve p = 0,037).

TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu çalışmada sunulan veriler yüksek sıcaklıklarda canlılığını sürdürebilen, soğuk koşullara adapte olan ve hastane ortamlarında uzun süre canlılığını sürdürebilen bir tür olan Candida parapsilosis izolatlarının soğuk saklama koşullarına Candida albicans başta olmak üzere Candida tropicalis ve Candida glabrata türlerinden daha dayanıklı olduğunu desteklemektedir.

Anahtar Kelimeler: Candida, Maya, Boncuklu saklama tüpü


Survival of Candida Parapsilosis Isolates to Cold Storage Conditions: Culture Recovery after 10-Years of Storage

Tuğrul Hoşbul1, Ramazan Gümral1, Bayhan Bektöre2, Kemal Tekin3, Fatih Şahiner1
1Department of Medical Microbiology, Health Sciences University, Gulhane Faculty of Medicine, Ankara, Turkey
2Medical Microbiology Laboratory, Alaaddi̇n Keykubat University Alanya Training and Research Hospital, Alanya, Turkey
3Health Sciences University Gulhane Training and Research Hospital, Ankara, Turkey

INTRODUCTION: Researches conducted with the inclusion of a large numbers and variety of species and isolates is one of the important indicators that make the study more valuable in microbiology laboratory. For this purpose, each laboratory creates its own unique strain collection. For the sustainability of this procedure, the preferred storage method should be suitable for long-term storage of the isolates and for keeping the cells alive and stable. In this study, it was aimed to investigate the viability of Candida species in cold storage conditions at species level.
METHODS: The study included 94 stock Candida isolates obtained from clinical samples that had been stored in our laboratory for more than 10 years (in Cryobank vials with beads at -20°C) and had not undergone any re-cultivation or other studies during this period. Samples were passaged into liquid and solid media and recovered strains were confirmed with current routine diagnostic methods.
RESULTS: The recovery rate of the study isolates was found 59.1% (13/22) for Candida parapsilosis, 41.7% (5/12) for Candida glabrata, 25% (4/16) for Candida tropicalis, and 9.52% (4/42) for Candida albicans. The recovery rate of Candida parapsilosis isolates was found to be significantly higher compared to Candida albicans and Candida tropicalis isolates (p <0.0001 and p = 0.037, respectively).
DISCUSSION AND CONCLUSION: The data presented in this study support that Candida parapsilosis isolates, which can survive at high temperatures, adapt to cold conditions and survive in hospital environments, are more stable to cold storage conditions than Candida tropicalis and Candida glabrata species, and especially Candida albicans.

Keywords: Candida, Yeast, Cryobank vials with beads


Tuğrul Hoşbul, Ramazan Gümral, Bayhan Bektöre, Kemal Tekin, Fatih Şahiner. Survival of Candida Parapsilosis Isolates to Cold Storage Conditions: Culture Recovery after 10-Years of Storage. . 2020; 50(2): 70-77

Sorumlu Yazar: Tuğrul Hoşbul, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar