. 2020; 50(2): 108-111 | DOI: 10.5222/TMCD.2020.108  

Erişkinde Kızamık Olgusu: Antikor Yanıtı Her Zaman Beklenmeli mi?

Hüsnü Pullukçu1, Dilşah Başkol1, Hüseyin Aytaç Erdem1, Ayşin Zeytinoğlu2, Meltem Taşbakan1
1Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, İzmir
2Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, İzmir

Kızamık, aşıyla önlenebilen daha çok çocukluk döneminde görülen bulaşıcı bir hastalıktır. Bu enfeksiyonda hücresel yanıt ve antikor yanıtı önemlidir. Hücresel immün yetmezlik durumunda hastalık ciddi seyredebilmektedir. Anti-kızamık IgM genellikle döküntü ortaya çıktıktan üç gün sonra tespit edilebilir. Bu yazıda immün sistemi sağlam bir bireyde yeterli antikor yanıtının enfeksiyonun başlamasından haftalar sonra oluştuğu bir kızamık vakası sunulmuştur. Dört gün önce başlayan ateş yüksekliği,burun akıntısı,döküntü ve baş ağrısı nedeniyle başvuran 21 yaşında erkek,asker hasta kızamık ön tanısı ile yatırıldı. Serolojik tetkiklerinde anti-kızamık IgG pozitif, anti-kızamık IgM sınır değere yakın negatif olarak saptandı. Bir hafta arayla bakılan IgG indeks değerlerinde de ani bir yükseklik gözlendi.İki hafta sonra kızamık IgM değeri pozitifleşen olgunun IgG değerindeki yükseklik yol gösterici oldu. IgM yanıtının pozitifleşmediği olgularda,IgG indeks değerlerindeki belirgin artış ve özellikle üst solunum yolu örnekleri ve idrarda kızamık RNA gibi doğrudan tanı testlerinin yapılması yararlı olacaktır.

Anahtar Kelimeler: Kızamık, Antikor yanıtı, İmmünglobulin M


A Case of Adult Measles: Should Antibody Response Always be Expected?

Hüsnü Pullukçu1, Dilşah Başkol1, Hüseyin Aytaç Erdem1, Ayşin Zeytinoğlu2, Meltem Taşbakan1
1Department of Infectious Diseases and Clinical Microbiology, Ege University, Izmir, Turkey
2Department of Medical Microbiology, Ege University, Izmir, Turkey

Measles is a contagious disease that can be prevented by vaccination. In this infection, cellular response and antibody response are important. In case of cellular immunodeficiency the disease can be severe. In this paper,we presented a case of measles in which an adequate antibody response occured weeks after the onset of infection in an immunocompromised individual.21-year-old male soldier was admitted to the hospital with high fever,coryza,rash and headache that started four days ago.He was hospitalized with suspicion of measles.Serological tests were anti-measles IgG positive and anti-measles IgM was negative(a little below borderline lower limit value). A sudden elevation was also observed in IgG index values after one-week later. Measles IgM became positive after two weeks and the elevation in IgG values were helpfull with the diagnosis. In cases where IgM response is not positive in expected period,marked elevation in IgG index values and direct diagnostic tests such as measles RNA in the upper respiratory tract samples and urine will be useful.

Keywords: measles, antibody response, Immunoglobulin M


Hüsnü Pullukçu, Dilşah Başkol, Hüseyin Aytaç Erdem, Ayşin Zeytinoğlu, Meltem Taşbakan. A Case of Adult Measles: Should Antibody Response Always be Expected?. . 2020; 50(2): 108-111

Sorumlu Yazar: Dilşah Başkol, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar