. Baskıdaki Makaleler: TMCD-55376

İdrar Yolu Enfeksiyonlarında Kümülatif Antibiyogram

Serpil Genç, irem nur babadağ maraş
Kütahya Sağlık Bi̇li̇mleri̇ Üni̇versi̇tesi̇ Tıp Fakültesi̇, Tıbbi̇ Mi̇krobi̇yoloji̇ Anabilim Dalı, Kütahya

GİRİŞ ve AMAÇ: Dünya genelinde halk sağlığı sorunu olan antibiyotik direnç gelişiminin takibi, her hastanenin direnç durumunu bilmesi, ampirik antibiyotik kullanımında akılcı bir yol izlenmesi için önemlidir. Bu amaçla kullanılan en sık yöntem, kümülatif (toplu) antibiyogram verilerinin yıllık düzenli olarak değerlendirilmesidir. Bu çalışma ile hastanemiz poliklinik ve servis/YBÜ hastalarının idrar yolu enfeksiyonlarında (İYE) kümülatif antibiyogram verilerini değerlendirerek, hastanemiz güncel direnç durumunu belirlemek ve uygun ampirik antibiyotik kullanımına katkıda bulunmayı amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Aralık 2021- Kasım 2022 tarihleri arasında laboratuvara gönderilmiş idrar örneklerinde, enfeksiyon etkeni olarak izole edilen, polikliniklerden 2068, ve servis/YBÜ’den 1314 olmak üzere toplam 3382 izolat değerlendirmeye alınmıştır. İzolatların tanımlama ve antibiyotik duyarlılıkları, BD PhoenixTM M50 tam otomatize identifikasyon ve antibiyogram cihazı ve disk difüzyon yöntemiyle çalışılmıştır. Duyarlılık sonuçları EUCAST standartlarına göre değerlendirilmiştir. “Antibiyotik duyarlılık verilerinin analizi ve sunumu rehberi” önerileri doğrultusunda, her hastadan aynı tür bakteri için ilk izolat değerlendirmeye alınmış, sayısı 30’un altında olan türler değerlendirmeye alınmamıştır.
BULGULAR: Servis/YBÜ izolatlarında, poliklinik izolatlarına göre tüm antibiyotiklerde duyarlılık oranlarının düşük olduğu görülmektedir. İYE’de en sık saptadığımız etken E.coli için ertapenem (%95,7), imipenem (%97) ve meropenem (%96,6) tüm hastalarda ampirik tedavide kullanılabilir. Poliklinik hastalarında enterokoklar için nitrofurantoin (%91,6), Proteus spp. için meropenem (%94) ve Enterobacter spp. için meropenem (%96), imipenem (%98) ile siprofloksasin (%90,1) ampirik kullanım için önerilebilir. K.pneumoniae, P.aeruginosa ve A.baumannii izolatlarında ampirik kullanım için önerilebilecek düzeyde duyarlılığa sahip antimikrobiyal ajan bulunmamaktadır.

TARTIŞMA ve SONUÇ: İYE’de ampirik tedavi kullanılmakla birlikte, hem tür düzeyinde değişen direnç oranları hem de mevcut antibiyotiklere direnç gelişimini önlemek için, özellikle servis/YBÜ hastalarında mutlaka kültür antibiyogram sonuçlarının takip edilerek tedavinin tekrar düzenlenmesi yerinde olacaktır.

Anahtar Kelimeler: kümülatif antibiyogram, antibiyotik direnci, idrar yolu enfeksiyonu


Cumulative Antibiogram In Urinary Tract Infections

Serpil Genç, irem nur babadağ maraş
Department Of Medical Microbiology, Kütahya Health Sciences University Faculty Of Medicine, Kütahya

INTRODUCTION: Monitoring antibiotic resistance, a global public health issue, is critical for guiding the rational use of empirical antibiotics. Understanding resistance profiles in each hospital is essential for effective management. A common approach is the annual evaluation of cumulative antibiogram data.
In this study, we analyzed cumulative antibiogram data for urinary tract infections (UTIs) at our hospital, focusing on outpatient clinic and ward/ICU patients. The goal was to assess current resistance trends and support appropriate empirical antibiotic selection.


METHODS: Between December 2021 and November 2022, 3,382 isolates from urine samples were analyzed—2,068 from outpatients and 1,314 from ward/ICU patients. Identification and antibiotic susceptibility testing were conducted using the BD Phoenix™ M50 system and disk diffusion, evaluated per EUCAST guidelines. Following the "Guide for the analysis and presentation of antibiotic sensitivity data," only the first isolate per patient of the same bacterial species was included, and species with fewer than 30 isolates were excluded.
RESULTS: In ward/ICU isolates, antibiotic sensitivity rates are lower than in outpatient isolates. For E. coli, the most common UTI agent, ertapenem (95.7%), imipenem (97%), and meropenem (96.6%) may be used empirically. In outpatients, nitrofurantoin (91.6%) for enterococci, meropenem (94%) for Proteus spp., and meropenem (96%), imipenem (98%), and ciprofloxacin (90.1%) for Enterobacter spp. are suitable. No antibiotic shows sufficient sensitivity for empirical use against K. pneumoniae, P. aeruginosa, or A. baumannii.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Due to varying resistance and risk of resistance development, culture-based treatment is recommended over empirical therapy, especially in ward and ICU UTI cases.

Keywords: cumulative antibiogram, antimicrobial resistance, urinary tract infection




Sorumlu Yazar: Serpil Genç, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar