. Baskıdaki Makaleler: TMCD-47568 | DOI: 10.54453/TMCD.2024.47568  

Grup A streptokok izolatlarında emm serotipinin klinik sunuma etkisi: qPCR ile yapılan bir serotiplendirme çalışması

Ayşegül Zehra Uyan Erten1, Büşra Saygın1, Gülay Korukluoğlu2, Nilay Çöplü1, Bedia Dinç2
1Ankara Bilkent Şehir Hastanesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Kliniği, Ankara
2Sbü Ankara Bilkent Şehir Suam, Tıbbi Mikrobiyoloji Kliniği, Ankara

GİRİŞ ve AMAÇ: Grup A streptokok (GAS) özellikle pediatrik yaş grubunda invaziv ve non-invaziv hastalıklardan sorumlu olabilen bir patojendir. emm geni sekans varyasyonlarına göre tanımlanmış 200’den fazla serotipi bulunan bu patojenin güncel dolaşımda olan serotiplerinin belirlenmesi, hastalık seyri ile ilişkisinin araştırılması ve geliştirilmekte olan aşıların kapsayıcılığı ile ilgili veri elde etmek amacıyla bu çalışma planlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Haziran-Ağustos 2023 arasında laboratuvarımızda izole edilen GAS suşları çalışmaya dahil edilmiş olup serotip tayini kültürde üreyen kolonilerden CDC (Centers for Disease Control and Prevention) protokolüne göre tasarlanmış qPCR (quantitative Polymerase Chain Reaction) kiti ile çalışılmıştır.
BULGULAR: Çalışmaya 31 izolat (22 boğaz, 9 boğaz dışı) dahil edilmiştir. İzolatlardan üçü serotiplendirilememiştir (boğaz, yara, bronkoalveolar lavaj sıvısı). Boğaz izolatlarında en sık saptanan serotipler emm1 (n=7), emm2 (n=3), emm3 (n=3), emm89 (n=3), diğer (n=5) olurken; boğaz dışı izolatlarda ise emm28 (n=2), emm2 (n=1), emm3 (n=1), emm6 (n=1), emm12 (n=1), emm89 (n=1) saptanmıştır. İzolatlardan %89’unun aşı adaylarından 26 valanlı aşının kapsamında olduğu görülmüştür.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Dolaşımda olan emm serotiplerini belirleyerek güncel veri sağlamış olduk. Bu serotiplerin hastalık seyri ile ilişkisi ve toplum genelinde aşının etkin kullanımına yönelik daha güvenli veri sağlamak için daha geniş ölçekli çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.

Anahtar Kelimeler: invaziv/non-invaziv Grup A streptokok enfeksiyonları, emm serotip, Grup A streptokok aşıları




Sorumlu Yazar: Ayşegül Zehra Uyan Erten, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder