TJO. 2016; 46(1): 47-50 | DOI: 10.5222/TMCD.2016.047  

Demodex folliculorum ile İlişkili Blefarit Olgusu

Orçun Zorbozan1, Ecem Bulut Okut2, Ayşegül Ünver1, Nevin Tugay1
1Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Parazitoloji Anabilim Dalı, İzmir
2Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Dermatoloji Anabilim Dalı, İzmir

Demodex sp. insan cildinde yaygın olarak görülen bir ektoparazittir. Çeşitli çalışmalarda blefarit olguları ile ilişkili olduğundan bahsedilmektedir. Altmış iki yaşında, 11 aydır sol göz kapağında şişlik ve kızarıklık olan ve anti-histaminik tedavisine yanıt vermeyen hasta laboratuvarımıza yönlendirildi. Hastanın göz çevresine uygulanan standart yüzeyel deri biyopsisi preparatında ve sol göz kapağından epilasyon ile elde edilen kirpikte Demodex folliculorum tespit edilerek topikal yöntemle (%1 metronidazol + %2 üre 1 ay) tedavi edildi. Blefarit tanısı alan olguda Demodex folliculorum saptanması, normal cilt faunasında da bulunabilen bu ektoparazitin patojen olarak karşımıza çıkabileceğini göstermiştir. Tedaviye yanıt alınamayan blefarit olgularında Demodex sp. infestasyonunun da akla getirilmesi gereklidir. Doğru tanının konması ve uygun tedavinin uygulanabilmesi için tanı algoritmasına Demodex türlerinin aranmasına yönelik yöntemler eklenmelidir.

Anahtar Kelimeler: Blefarit, Demodex sp, tanı


A Case of Demodex folliculorum Associated with Blepharitis

Orçun Zorbozan1, Ecem Bulut Okut2, Ayşegül Ünver1, Nevin Tugay1
1Ege University Faculty of Medicine, Department of Parasitology, Izmir
2Ege University Faculty of Medicine, Department of Dermatology, Izmir

Demodex is a common ectoparasite of human skin. The association with blepharitis is mentioned in various researches. Sixty-two-year-old patient with left eyelid swelling and erythema for 11 months which did not respond to antihistaminic treatment was referred to our laboratory. Demodex folliculorum was detected on standard superficial skin biopsy smear prepared from around the eye and on the eyelash epilated from his left eyelid. The patient responded dramatically to topical treatment (metronidazole 1% + urea 2%) and was cured. The detection of D. folliculorum in this blepharitis case shows the pathogenic potential of this ectoparasite which can also be found in normal skin flora. Demodex infestation should be considered in cases of blepharitis which do not respond to therapy. Methods for investigating Demodex spp. should be added to blepharitis diagnosis algorithm for accurate diagnosis and appropriate treatment.

Keywords: Blepharitis, Demodex spp, diagnosis


Orçun Zorbozan, Ecem Bulut Okut, Ayşegül Ünver, Nevin Tugay. A Case of Demodex folliculorum Associated with Blepharitis. TJO. 2016; 46(1): 47-50

Sorumlu Yazar: Orçun Zorbozan, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar