TJO. 2019; 49(4): 186-190 | DOI: 10.5222/TMCD.2019.186  

Hetero Halkalı Bileşiklerin Antibakteriyel Aktivitelerinin Değerlendirilmesi

Meryem Pir1, Fatma Budak2
1Kocaeli Üniversitesi, Köseköy Meslek Yüksekokulu, Kimya Teknolojisi Programı, Kocaeli
2Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Kocaeli

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, bazı oksadiazol hetero halkalı bileşiklerin (1a-g) çeşitli bakterilere karşı antimikrobiyal aktivite sonuçlarının değerlendirilmesidir. Elde edilen MİK değerleri ve hesaplanan çeşitli parametreler kullanılarak yapı aktivite ilişkileri değerlendirilip biyolojik aktiviteye sübstitüentin etkisi belirlenmiştir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Sıvı mikrodilüsyon duyarlılık testi için steril, disposabl U tabanlı 96 kuyucuklu plaklar kullanılmıştır. Minimal İnhibisyon Konsantrasyon (MİK) testi için Enterococcus faecalis (ATCC 29212), Staphylococcus aureus (ATCC 25923), Echerichia coli (ATCC 25922), Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853) ve Streptococcus mutans (ATCC 25175) standart suşları kullanılmıştır. Tüm bileşikler için teorik hesaplamalar (RHF PM3) metodu ile yapılmıştır.
BULGULAR: Oksadiazol bileşikleri özellikle hastane enfeksiyonuna neden olabilen P. aeruginosa‘ya karşı iyi sonuçlar vermiştir. Test edilen bileşikler arasında 1c, 1d ve 1f en iyi sonuç gösteren bileşiklerdir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Günümüzde, yeni bileşiklerin sentezi ve aktivite testleri önemli bir yer tutmaktadır. Bu çalışmadaki sonuçlara göre, bu tür oksadiazol bileşikleri geliştirilebilir ve gelecekte daha etkili ve yeni antimikrobiyal madde dizaynında kullanılabilir.

Anahtar Kelimeler: Antibakteriyel aktivite, oksadiazol bileşikleri, MİK


Evaluation of Antibacterial Activities of Heterocyclic Compounds

Meryem Pir1, Fatma Budak2
1Kocaeli University, Köseköy Vocational School, Department of Chemistry, Kocaeli
2Kocaeli University, Department of Microbiology, Kocaeli

INTRODUCTION: The aim of this study, evaluation of antimicrobial activity results of some heterocyclic oxadiazole compounds (1a-g) against several bacteria. Using the obtained MIC values and various calculated parameters, the structure activity relationships were evaluated and the effect of the substituent on the biological activity was determined.
METHODS: Multiwell microdilution plates (sterile, disposable 96 U-shaped wells) were used for microbroth dilution procedure. Enterococcus faecalis (ATCC 29212), Staphylococcus aureus (ATCC 25923), Echerichia coli (ATCC 25922), Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853) and Streptococcus mutans (ATCC 25175) were used for the minimal inhibitory concentration (MIC) test. Theoretical calculations for all compounds were made by (RHF PM3) method.
RESULTS: Oxadiazole compounds have been good results against particularly P. aeruginosa which is causing a nosocomial infection. Compounds 1c, 1d and 1f from among of tested compounds have been the best results.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Nowadays, synthesis of new compounds and activity tests of their have an importance. To the results of this study, such oxadiazole compounds can be improved and used for the design of more potent and a new class of antimicrobial agents in the future.

Keywords: Antibacterial activity, oxadiazole compounds, MIC


Meryem Pir, Fatma Budak. Evaluation of Antibacterial Activities of Heterocyclic Compounds. TJO. 2019; 49(4): 186-190

Sorumlu Yazar: Meryem Pir, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar