. Baskıdaki Makaleler: TMCD-38039 | DOI: 10.54453/TMCD.2024.38039  

Ayaktan ve Yatan Hastaların İdrar Kültürlerinde Üreyen Mayaların Tanımlanması ve Tür Düzeyinde Dağılımı

Beyza Öncel, Ayşe Nur Ceylan, Abdurrahman Gülmez, Selda Kömeç
Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Bölümü, İstanbul

GİRİŞ ve AMAÇ: Hastaneye başvuran hastalarda sık görülen enfeksiyonlardan olan üriner sistem enfeksiyonlarının etyolojisinde, mayaların yeri azımsanmayacak ölçüdedir. Çalışmamızda, idrar kültürü örneklerinden izole edilen farklı maya türlerinin insidansını değerlendirerek, epidemiyolojik verilere katkı sağlamayı amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: 1 Mart 2021-28 Şubat 2022 tarihleri arasındaki idrar kültür örnekleri çalışmaya dâhil edilmiştir. Örnekler, besiyerlerine ekilip, uygun koşullarda inkübe edilmiş, üreyen mikroorganizmalar matriks ile desteklenmiş lazer desorpsiyon/iyonizasyon uçuş zamanı kütle spektrometresiyle tanımlanmıştır.
BULGULAR: Çalışmada, 64313 idrar kültürü incelenmiş, 14353’ünde üriner patojen olabilecek mikroorganizma ürediği saptanmıştır. Escherichia coli (n: 5137) ve Klebsiella spp.(n: 2166)’den sonra en sık saptanan etken, 2078 örnekle mayalar olmuştur. Yatan ve ayaktan hastalarda, üropatojen mikroorganizma üreyen idrar kültürlerindeki kandidüri oranı sırasıyla %28 ve %2.65 bulunmuştur.
Tekrar eden üremeler çıkarıldığında, maya üremesi olan 1293 örnekte en sık görülen türler, Candida albicans (%50.9), C. tropicalis (%15.9), C. glabrata (%10.1), C. kefyr (%6.3) ve C. parapsilosis(%6.3) olmuştur. Ciddi küresel sağlık tehtidi olduğu bilinen C. auris ise toplam 18 (%1.4) örnekte saptanmış, bu örneklerin çoğunun (%83) yoğun bakım ünitelerinde yatan hastalardan izole edildiği görülmüştür. İdrar örneklerinde maya üremesi olan hastaların %10.3 (131)’ünde, kan kültürlerinde de aynı tür maya ürediği tespit edilmesine rağmen, 18 hastanın, 13’ünde idrar kültürüyle eş zamanlı olarak kan kültüründe üreyen C. auris için bu oran %72 olarak bulunmuştur.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Çalışmamız sonuçlarına göre, mayalar idrar kültürlerinde en sık saptanan üçüncü patojen olup, özellikle yatan hastalarda kandidüri oranı yüksektir. Kandidürisi olan hastaların %10’unda eş zamanlı kandidemi saptansa da, bu oran C. auris için oldukça yüksek (%72) bulunmuştur. Bu durum, C. auris’e bağlı kandidemileri öngörmede idrar kültüründeki üremelerin yardımcı olabileceğini düşündürmüştür.

Anahtar Kelimeler: Candida, idrar kültürü, kandidüri, maya


Identification and species distribution of yeasts in outpatient/inpatient urine cultures

Beyza Öncel, Ayşe Nur Ceylan, Abdurrahman Gülmez, Selda Kömeç
Department of Medical Microbiology, Başakşehir Çam and Sakura City Hospital, Istanbul

INTRODUCTION: Yeasts play a significant role in the development of urinary tract infections, which are prevalent among hospitalized patients. This study aims to contribute to epidemiological data by evaluating the incidence of yeast species isolated from urine cultures.
METHODS: The study included urine cultures taken between March 1, 2021 and February 28, 2022. The samples were cultured and incubated in suitable environments. The growing microorganisms were identified using matrix-assisted laser desorption/ionisation time-of-flight mass spectrometry.
RESULTS: Out of the 64,313 urine culture samples examined, 14,353 were found to contain microorganisms that could be urinary pathogens. Yeasts were the third most frequently detected agent, following Escherichia coli and Klebsiella spp. The prevalence of candiduria in urine cultures was found to be 28% among inpatients and 2.65% among outpatients.
The most common species were Candida albicans(50.9%), C. tropicalis(15.9%), C. glabrata(10.1%), C. kefyr(6.3%), and C. parapsilosis(6.3%). C. auris, a serious global health threat, was detected in only 18(1.4%) samples, with 83% of these samples isolated from patients in intensive care units.
In the study, 10.3%(131) of the patients had blood cultures that grew the same type of yeast, while for C. auris, this rate was 72%.
DISCUSSION AND CONCLUSION: The study results show that yeasts are the third most commonly detected pathogen in urine cultures, with a high rate of candiduria, particularly in hospitalized patients. Although concurrent candidemia was found in 10% of patients with candiduria, the rate was significantly higher(72%) for C. auris. This indicates that urine culture growth can be useful in predicting candidemia caused by C. auris.

Keywords: Candida, candiduria, urine culture, yeast




Sorumlu Yazar: Beyza Öncel, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar