Ulus Travma Acil Cerrahi Derg. 2019; 49(4): 219-225 | DOI: 10.5222/TMCD.2019.219  

Türkiye’den Elde Edilen Leishmania İzolatlarının Kanlı Ve Çikolata Agardaki Üremelerinin Değerlendirilmesi

İbrahim Çavuş1, Tuğba Kaya3, Alp Aslan1, Yener Özel4, Mine Çetin2, Ahmet Yıldırım1, Ahmet Ozbilgin1
1Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Parazitoloji Ana Bilim Dalı, Manisa, Türkiye
2Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı, Manisa, Türkiye
3Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı, Hatay, Türkiye
4Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı, Balıkesir, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışma, Türkiye’den elde edilen Leishmania spp. izolatlarının kanlı agar ve çikolata agardaki koloni oluşumlarının izlenmesi ve farklılıklarının karşılaştırılması, tek bir hücreden oluşan koloni elde edilerek gerektiğinde genetik çalışmalarda kullanılması amacıyla planlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmamızda kullanılan kanlı agar ve çikolata agarın gerekli ön hazırlık aşamaları yapıldıktan sonra steril petri kaplarına dökülmesi ile besiyerleri hazırlanmıştır. Kullanılan Leishmania spp. izolatları üniversitemiz bünyesinde bulunan Parazit Bankası’ndan temin edilmiştir. Leishmania spp izolatlarının, ITS1 ve hsp70 bölgesine özgü primer ve problar kullanılarak genotiplendirilmesi yapılmıştır. Türlere göre ayrılan izolatların NNN besiyerinde kültürü yapılmış ve üreyen promastigotlar RPMI 1640 sıvı besiyerlerine aktarılarak logaritmik faza girmeleri beklenmiştir. Logaritmik faza giren promastigotların çikolata agar ve kanlı agara ekimleri yapılmış ve 25°C’lik etüve kaldırılarak gün aşırı takip edilmiştir.
BULGULAR: Etüvden çıkarılarak incelenen plaklarda inkübasyonun 7. gününde çikolata agarda herhangi bir koloni oluşumu gözlenmezken; kanlı agarda Leishmania tropica (L. tropica), Leishmania infantum (L. infantum) ve Leishmania donovani (L. donovani) de koloni büyüklüklerinin ortalama 0,9 mm olduğu, Leishmania major (L. major) de ise ortalama 0,8 mm olduğu saptanmıştır. Plaklara yapılan ekimin 28. gününde ise çikolata agarda L. tropica, L. major, L.infantum ve L. donovani’deki ortalama koloni büyüklükleri sırasıyla 1,0 mm, 0,9 mm, 1,0 mm ve 0,8 mm olarak gözlemlenirken; kanlı agardaki koloni büyüklükleri sırasıyla 3,1 mm, 3,1 mm, 3,3 mm ve 3,0 mm olduğu tespit edilmiştir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Plaklara yapılan ekimlerin takibi sonucunda tüm suşların 7, 14, 21, ve 28. günlerdeki koloni oluşumlarının kanlı agarda daha hızlı olduğu saptanmıştır. Kanlı agarın Leishmania spp. ile ilgili yapılması planlanan genetik çalışmalar ve diğer çalışmalarda kullanılmasının uygun olabileceği sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Leishmania spp., Çikolata agar, Kanlı agar, Türkiye.


Evaluation of Reproduction on Blood and Chocolate Agar of Leishmania Isolates Obtained from Turkey

İbrahim Çavuş1, Tuğba Kaya3, Alp Aslan1, Yener Özel4, Mine Çetin2, Ahmet Yıldırım1, Ahmet Ozbilgin1
1Department of Medical Parasitology, Medical School, Manisa Celal Bayar University, Manisa, Turkey
2Department of Microbiology, Medical School, Manisa Celal Bayar University, Manisa, Turkey
3Department of Parasitology, Medical School, Hatay Mustafa Kemal University, Hatay, Turkey
4Department of Microbiology, Medical School, Balikesir University, Balikesir, Turkey

INTRODUCTION: This study was planned with the aim of the comparison of reproduction differences of Leishmania isolates, obtained from Turkey, in chocolate and blood agar, colony growth views in agar and utilizing with attaining colony from single cell on genetic studies.
METHODS: After preparation of blood agar and chocolate agar used in our study, the media were prepared by pouring into sterile petridishes. The Leishmania isolates, used, were obtained from the ParasiteBank, located within our university. Genotyping was done by using primers and probes specific to ITS1 and hsp70. The isolates, separated according to species, were cultured in NNN medium and promastigotes were transferred to RPMI-1640 and expected to enter into logarithmic-phase. Promastigotes entering logarithmic-phase were inoculated in chocolate and blood agar. Plates were transferred to 25°C and controlled over day.
RESULTS: No growth was observed in chocolate agar on 7th day of incubation in plates, while colony size of Leishmania tropica, L.infantum and L.donovani were found to have an average of 0.9mm and mean colony size of L.major was 0.8mm in blood agar, On 28th day of cultivation, average colony size of L.tropica, L.major, L.infantum and L.donovani in chocolate agar was observed as 1.0mm, 0.9mm, 1.0mm and 0.8mm, respectively, while colony size in blood agar was determined as 3.1mm, 3.1mm, 3.3mm and 3.0mm, respectively.
DISCUSSION AND CONCLUSION: On 7,14,21,28th days, colony size of all growth strains was found to be better and faster in blood agar. It has been concluded that blood agar may be suitable for genetic studies and other studies planned for Leishmania.

Keywords: Leishmania spp., Chocolate agar, Blood agar, Turkey.


İbrahim Çavuş, Tuğba Kaya, Alp Aslan, Yener Özel, Mine Çetin, Ahmet Yıldırım, Ahmet Ozbilgin. Evaluation of Reproduction on Blood and Chocolate Agar of Leishmania Isolates Obtained from Turkey. Ulus Travma Acil Cerrahi Derg. 2019; 49(4): 219-225

Sorumlu Yazar: Ahmet Yıldırım, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar