. 2017; 47(1): 11-20 | DOI: 10.5222/TMCD.2017.011  

Hepatit C Virus Enfeksiyonlu Hastalarda Pegile İnterferon-Ribavirin Tedavisi Yanıtı ile Kemokin Ligand ve Reseptör Düzeyleri İlişkisi

Orçun Zorbozan1, İlknur Kaleli1, Hüseyin Turgut2
1Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Denizli
2Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Denizli

GİRİŞ ve AMAÇ: Kronik hepatit C virus (HCV) enfeksiyonunun tedavisinde kullanılan antiviral ajanlar ciddi yan etkilere sahiptir. HCV-RNA tedavi yanıtını değerlendirmek için kullanılmaktadır. HCV genotipi tedavi süresi ve dozunun belirlenmesinde kullanılmaktadır ancak henüz tedavi yanıtını öngörmek için bir belirteç bulunmamaktadır. Bu çalışma kemokinler, kemokin reseptörleri ve delta-32 delesyonu ile HCV enfeksiyonunda tedavi yanıtı arasındaki ilişkiyi araştırmak için tasarlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmaya 50 kronik HCV ile enfekte hasta ile 28 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Serum CCL3, CCL4, CCL5, CXCL9 ve CXCL10 düzeyleri ticari ELISA kiti ile ölçülmüştür. Periferik kan CD8+ hücrelerin CCR5 ve CXCR3 yüzey ekspresyonları akım sitometri tekniği ile gösterilmiştir. Delta-32 delesyonu real-time PCR ile araştırılmıştır.
BULGULAR: Hastalar tedavi yanıtına göre iki gruba ayrılmıştır. CCR5+-CD8+ ve CXCR3+-CD8+ lenfositlerin yüzdeleri her iki hasta grubunda da kontrol grubuna göre yüksek bulunmuştur (sırasıyla p=0.001, p=0.021) ancak hasta grupları arasında anlamlı fark yoktur (p=0.872). CCL4 ve CCL5 düzeyleri yanıtlı hastalar, yanıtsız hastalar ve kontrol grubu arasında anlamlı farklılık göstermemektedir. CCL3, CXCL9 ve CXCL10 düzeyleri ise hasta gruplarında kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. CCL3 ve CXCL9 düzeyleri yanıtlı ve yanıtsız hastalar arasında anlamlı fark göstermezken CXCL10 düzeyi yanıtsız hasta grubunda yanıtlı hasta grubuna göre anlamlı olarak yüksektir (p=0.001).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu çalışmanın bulgularına göre kronik HCV enfeksiyonunda periferik kan CD8+ hücrelerin CCR5 ve CXCR3 yüzey ekspresyonu artmıştır ancak tedaviye yanıtlı ve yanıtsız hasta grupları arasında fark yoktur; serum CCL3, CXCL9 ve CXCL10 düzeyleri HCV enfeksiyonunda artmıştır ancak sadece CXCL10 tedavi yanıtı ile ilişkili bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler: Delta 32, kemokinler, konak-virus ilişkileri


Relationship Between Pegylated Interferon-Ribavirin Treatment Response and Chemokine Ligand and Receptor Levels in Hepatitis C Virus Infected Patients

Orçun Zorbozan1, İlknur Kaleli1, Hüseyin Turgut2
1Pamukkale University Faculty of Medicine, Department of Medical Microbiology, Denizli
2Pamukkale University Faculty of Medicine, Department of Infectious Diseases and Clinical Microbiology, Denizli

INTRODUCTION: Antiviral agents used in chronic HCV infection treatment have serious side effects. HCV-RNA is used as marker of treatment response. HCV genotype is used for determining duration and dose of treatment but there is not a definitive predictor of treatment response yet. This study is designed to investigate the relationship among chemokines, chemokine receptors, delta-32 deletion and HCV infection treatment response.
METHODS: Fifty chronic HCV-infected patients and 28 healthy-controls were included. Serum CCL3, CCL4, CCL5, CXCL9 and CXCL10 levels were evaluated by commercial ELISA kits. Analysis steps were performed according to manufacturer’s instructions. CCR5 and CXCR3 surface expression of peripheral blood CD8+ cells were evaluated by flow-cytometry. Delta-32 deletions were evaluated by real-time PCR.
RESULTS: Patients were divided into groups according to treatment responses. In both groups of patients, percentage of CCR5+-CD8+ lymphocytes and CXCR3+-CD8+ lymphocytes were higher than control (p=0.001, p=0.021, respectively), but there was no significant difference between patient groups (p=0.872). CCL3, CXCL9 and CXCL10 levels were significantly higher in patient groups than control. CCL4 and CCL5 levels were not significantly different among responders, non-responders and control. CCL3, CCL4, CCL5 and CXCL9 levels were not significantly different between responder and non-responder patients, while CXCL10 levels in non-responders were higher than those of responders (p=0.001).
DISCUSSION AND CONCLUSION: According to the findings of this study, CCR5 and CXCR3 surface expression of CD8+ cells increased in chronic hepatitis C but there was no difference between responder and non-responder patient groups; CCL3, CXCL9 and CXCL10 increased in HCV infection, however, only CXCL10 predicted the treatment response.

Keywords: Delta 32, chemokines, host-virus interactions


Orçun Zorbozan, İlknur Kaleli, Hüseyin Turgut. Relationship Between Pegylated Interferon-Ribavirin Treatment Response and Chemokine Ligand and Receptor Levels in Hepatitis C Virus Infected Patients. . 2017; 47(1): 11-20

Sorumlu Yazar: Orçun Zorbozan, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar