. 2020; 50(2): 112-116 | DOI: 10.5222/TMCD.2020.112  

Rothia mucilaginosa Pnömonisi: Olgu sunumu

Begüm Nalça Erdin1, Nihal Karabiber1, Hüseyin Kadı2
1Tuzla Devlet Hastanesi, Mikrobiyoloji, İstanbul
2Tuzla Devlet Hastanesi, Göğüs Hastalıkları, İstanbul

Rothia mucilaginosa gram-pozitif, katalaz değişken, koagulaz ve oksidaz negatif; kanlı besiyerinde hemolizsiz, gri-beyaz koloniler oluşturan fakültatif anaerop bir bakteridir.Tüm bu özellikleri ile koagulaz-negatif stafilolok kolonilerine benzemekte ve gözden kaçabilmektedir. Orofarenks ve üst solunum yollarının mikrobiyotasında yer almakla birlikte, son yıllarda özellikle bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda enfeksiyon etkeni olarak bildirilmektedir. Rothia mucilaginosa için antimikrobiyal duyarlılık testleri henüz standardize edilmemiş ve optimal antimikrobiyal tedavi belirlenememiş olmakla birlikte, sıklıkla aminoglikozidlere, kotrimaksozole ve kinolonlara dirençli olduğu bildirilmiştir.
Bu makalede de kolon kanseri nedeniyle kemoterapi alan ve kronik obstruktif akciğer hastalığı olan bir hastada Rothia mucilaginosa ’nın neden olduğu bir pnömoni olgusu sunulmaktadır.

Anahtar Kelimeler: akciğer, pnömoni, Rothia


Rothia mucilaginosa Pneumonia: Case report

Begüm Nalça Erdin1, Nihal Karabiber1, Hüseyin Kadı2
1Tuzla Public Hospital, Microbiology, Istanbul
2Tuzla Public Hospital, Chest Diseases, Istanbul

Rothia mucilaginosa is gram-positive, catalase variable, coagulase and oxidase negative, facultative anaerobic bacterium that forms gray-white colonies without hemolysis in blood agar media. With all these features, it resembles coagulase-negative staphylolococcus colonies and can easily be overlooked. Although it is considered as a part of the microbiota of the oropharynx and upper airways, it has been reported as an infectious agent in recent years, especially in immunocompromised patients. Although antimicrobial susceptibility tests for Rothia mucilaginosa have not yet been standardized and optimal antimicrobial therapy has not been established, it has often been reported to be resistant to aminoglycosides, cotrimaxosol and quinolones.
In this article, we present a case of pneumonia caused by Rothia mucilaginosa in a patient who received chemotherapy for colon cancer and also has chronic obstructive pulmonary disease.

Keywords: lung, pneumonia, Rothia


Begüm Nalça Erdin, Nihal Karabiber, Hüseyin Kadı. Rothia mucilaginosa Pneumonia: Case report. . 2020; 50(2): 112-116

Sorumlu Yazar: Begüm Nalça Erdin, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar