. 2020; 50(1): 1-9 | DOI: 10.5222/TMCD.2020.001  

Geçmişten günümüze antibiyotik duyarlılık testleri

Ahmet Celal Basustaoglu1, Rıfat Vedat YILDIRIM2, Gizem İnce1
1Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji AD. Ankara
2Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıp Tarihi ve Etik AD. Ankara

Louis Pasteur (1822-1895), Robert Koch (1843-1910) ve özellikle Paul Ehrlich'in (1854-1915), antibiyozise ışık tutan yayınlanmış çalışmaları bakteriyolojinin ilk yıllarında, inhibe edici maddelerin organizmalar üzerindeki etkilerini gözlemlediklerini göstermektedir. Alexander Fleming’in (1881-1955) 1928’de penisilin ile ilgili yayınları tıp tarihinde bir dönüm noktasıdır. Daha fazla antimikrobiyal bileşik keşfedildikçe, bu antimikrobiyallerin kullanımı yoluyla bulaşıcı hastalıkların ortadan kaldırılacağı tahmin edilmiştir. Ne yazık ki, bu antimikrobiyallere karşı bakteriyel direnç gelişimi bu iyimserliği çabucak azaltmış ve mikrobiyoloji laboratuvarını, etkenin o ilaca duyarlılığını veya bu ilaca karşı direncini belirlemek için test yöntemleri geliştirmeye itmiştir. İlk araştırmacılar tarafından, antimikrobiyal duyarlılık testlerinin sonuçlarını etkileyen birçok değişken olduğu hızla anlaşılmış ve değişkenlerin standardize edilebilmesi için onlarca metot geliştirilmiş ve çalışma yapılmıştır. Sonuç olarak, bu standardizasyon ihtiyacı, standart antibiyotik duyarlılık test metodolojileri geliştiren birçok organizasyonun oluşturulmasına yol açmış ve günümüzde de geliştirilen bu standartlar kullanılır olmuştur. Bu derlemede, meslektaşlarımıza ışık tutması amacıyla bu yöntemlerin tarihçesi ve gelişimi anlatılmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Antibiyotik duyarlılık testleri, Antibiyotik direnci, Tarihçe


Antibiotic susceptibility tests from past to present

Ahmet Celal Basustaoglu1, Rıfat Vedat YILDIRIM2, Gizem İnce1
1Baskent University Faculty of Medicine, Department of Medical Microbiology, Ankara
2Baskent University Faculty of Medicine, Department of Medical History and Ethics, Ankara

The published studies of Louis Pasteur (1822-1895), Robert Koch (1843-1910), and especially Paul Ehrlich (1854-1915) referring to antibiosis shows that in the early years of bacteriology they had observed the effects of inhibiting agents on organisms. Alexander Fleming's (1881-1955) publications on penicillin in 1928 was a milestone for medical history. As more antimicrobial compounds were discovered, it was predicted that infectious diseases would be eliminated through the use of these antimicrobials. Unfortunately, the development of bacterial resistance to these antimicrobials quickly diminished this optimism and led the microbiology laboratory to develop test methods to determine the susceptibility to these agents. The first researchers quickly understood that there were many variables affecting the results of antimicrobial susceptibility tests, and dozens of methods were developed and evaluated to standardize these variables. As a result, the need for standardization has led to many organizations to produce standard antibiotic susceptibility tests methodologies, and these methodologies are currently being used. In this review, the history and development of these methods are given to guide our colleagues.

Keywords: Antibiotic susceptibility tests, Antibiotic resistance, History


Ahmet Celal Basustaoglu, Rıfat Vedat YILDIRIM, Gizem İnce. Antibiotic susceptibility tests from past to present. . 2020; 50(1): 1-9

Sorumlu Yazar: Rıfat Vedat YILDIRIM, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar