. 2017; 47(1): 6-10 | DOI: 10.5222/TMCD.2017.006  

Türkiye’nin Orta ve Güney Anadolu İllerindeki Yabani Kemiricilerde Hantavirüs Enfeksiyonlarının Serolojik Olarak Taranması

Ceylan Polat1, Ferhat Matur2, Mustafa Sözen3, Mehmet Ali Öktem1
1Dokuz Eylül Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, İzmir
2Dokuz Eylül Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, İzmir
3Bülent Ecevit Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Zonguldak

GİRİŞ ve AMAÇ: Hantavirüsler, enfekte kemirici ve bazı böcekçillere ait sekresyonlardaki viral partiküllerin solunması yolu ile insanlara bulaşmaktadır. Renal sendromlu kanamalı ateş (RSKA) etkeni olan Hantavirüs alt tiplerinden Dobrava (DOBV), Puumala (PUUV), Saaremaa (SAAV), Tula (TULV) ve Seoul (SEOV) virüslerin taşıyıcısı olarak bilinen kemirici türleri ülkemizde de yayılım göstermektedir.
Hantavirüs enfeksiyonlarında grip benzeri bulguların görülmesi ve hastalığın hızla ilerlemesi, erken tanı konulmasını zorlaştırmaktadır. Bu nedenle saha çalışmaları ile alandaki Hantavirüs prevalansı belirlenmekte ve olası salgın bölgeleri öngörülerek, bölgedeki halk ve yetkili kişiler önceden uyarılabilmektedir.

YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışma ile Muğla, Antalya, Niğde, Aksaray, Konya, Karaman, Mersin, Hatay illerinden yakalanan, Apodemus spp., Microtus spp. ve Mus spp. türlerinden 193 kemiriciye ait serum örnekleri serolojik olarak tarandı.
BULGULAR: Bu kemiricilerde Hantavirüse özgül antikor varlığı saptanmadı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Türkiye'de Hantavirüs açısından taranmamış pek çok bölge bulunmaktadır. Yapılacak yeni çalışmalar ile diğer bölgelerde Hantavirüs prevalansının ve bölgelerin risk durumunun belirlenmesi önem taşımaktadır.

Anahtar Kelimeler: Hantavirus, kemirici, seroloji


The Serological Screening of Wild Rodents for Hantavirus Infections in the Middle and Southern Anatolia Region of Turkey

Ceylan Polat1, Ferhat Matur2, Mustafa Sözen3, Mehmet Ali Öktem1
1Dokuz Eylül University, Faculty of Medicine, Department of Medical Microbiology, İzmir
2Dokuz Eylül University, Faculty of Science, Department of Biology, Izmir
3Bülent Ecevit University, Faculty of Science and Letters, Department of Biology, Zonguldak

INTRODUCTION: Hantaviruses infect humans via inhalation of the viral particles which excreted from some rodents or insectivores. The rodent species which known as reservoirs of Dobrava (DOBV), Puumala (PUUV), Saaremaa (SAAV), Tula (TULV) and Seoul (SEOV) viruses cause hemorrhagic fever with renal syndrome (HFRS) are located in Turkey.
Early diagnosis of Hantavirus infections is difficult, because of the flu-like symptoms and rapid progression. The authorities could be warned for the detection of Hantavirus prevalance in the field and the prediction of possible outbreak regions with the field works.

METHODS: In the present study serum samples of 193 rodents consists of Apodemus spp., Microtus spp. and Mus spp. collected from Muğla, Antalya, Niğde, Aksaray, Konya, Karaman, Mersin, Hatay were screened with serological methods.
RESULTS: The presence of antibody against Hantaviruses were not detected in these rodents.
DISCUSSION AND CONCLUSION: There are a large number of geographical areas in Turkey that have not screened for hantaviruses. Determination of Hantavirus prevalance and the risk status of other regions in further studies to be performed conveys importance.

Keywords: Hantavirus, rodent, serology


Ceylan Polat, Ferhat Matur, Mustafa Sözen, Mehmet Ali Öktem. The Serological Screening of Wild Rodents for Hantavirus Infections in the Middle and Southern Anatolia Region of Turkey. . 2017; 47(1): 6-10

Sorumlu Yazar: Ceylan Polat, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar