. 2021; 51(3): 295-302 | DOI: 10.5222/TMCD.2021.04934  

Sağlık Programları Öğrencilerinin Antibiyotik Kullanımına İlişkin Bilgi ve Tutumların Üzerine Bir Araştırma

Nazife Akman
Kapadokya Üni̇versi̇tesi̇,kapadokya Meslek Yüksekokulu, Tıbbi̇ Hi̇zmetler Ve Tekni̇kler Bölümü

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmada, Kapadokya Meslek Yüksek Okulu’nda öğrenim gören sağlık programı öğrencilerinin antibiyotik kullanımı ve bakteri direnci hakkındaki bilgi ve tutumlarını belirlemek amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmamız tanımlayıcı ve kesitsel tipte bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini 2019-2020 akademik yılında sağlık programlarında öğrenim gören öğrenciler oluşturmuştur. Çalışmaya katılmayı kabul eden ve anket formunu dolduran (n=350) öğrenci örnekleme alınmıştır. Katılımcılara formlar elektronik ortamda gönderilmiştir.
BULGULAR: Ankete katılanların %53.1’i (n=186) antibiyotiklerin soğuk algınlığından kurtulmayı hızlandırdığını kabul etti. Katılımcıların %75.7’si (n=265) bakteriyel dirençle mücadelede rol oynayabileceğinin farkındaydı. Antibiyotiklerle ilgili bilgi almak için başvurulan en önemli kaynak %68 (n=238) ile doktorlar/hemşirelerdi. Katılımcıların %91.7’si (n=321) ülke nüfusunun antibiyotiği gereksiz kullandığını bildirdi ve %83.4’ü (n=292) tedavinin tamamlanması gerektiğini savundu. Katılımcıların bilgi düzeyleri ile cinsiyetleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmazken, eğitim basamakları ile bilgi düzeyleri arasında istatistiksel anlamlı bir ilişki bulundu
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu çalışma sonucunda öğrencilerin antibiyotik kullanımı ve bakteri direnci hakkında orta seviyede bilgiye sahibi olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin antibiyotik kullanımı ve bakteri direnci hakkında yeterli bilgi sahibi olabilmeleri için farkındalık kampanyalarının düzenlenmesi, konu ile ilgili eğitimlerin verilmesi ve konuyla ilişkili daha fazla çalışma yapılması önerilebilir.

Anahtar Kelimeler: Antibiyotik direnci, tutum, farkındalık


A Study on the Knowledge and Attitudes Regarding Antibiotic Usage of Health Program

Nazife Akman
Cappadocıa Unıversıty, Kapadokya Vocatıonal School, Department Of Medıcal Servıces And Technıques

INTRODUCTION: It was aimed to determine the knowledge and attitudes of health program students studying at Cappadocia Vocational School about antibiotic use and bacterial resistance.
METHODS: This is a descriptive and cross-sectional study. The population of the research was formed by the students studying in health programs in the 2019-2020 academic year. The student who accepted to participate in the study and completed the questionnaire completely (n = 350) was included in the sample. The forms were sent to the participants electronically.
RESULTS: Hundred and eighty-six (53.1%) participants agreed that antibiotics accelerated recovery from the common cold, and 75.7% (n=265) of the participants were aware that the antibiotics could play a role in combating bacterial resistance. The most important source of information on antibiotics was doctors/nurses in 68 % (n=238) of the participants. Most (91.7%) of the participants (n=321) reported that the population of Turkey used antibiotics unnecessarily and 83.4% (n=292) of them advocated that the treatment should be complete. While there is no significant relationship between the knowledge level of the participants and their gender; a statistically significant relationship was found between education and knowledge levels of the participants.
DISCUSSION AND CONCLUSION: As a result of this study, it was determined that the students have moderate knowledge about antibiotic use and bacterial resistance. In order for students to have sufficient information about antibiotic use and bacterial resistance, it may be suggested to organize awareness campaigns, provide training on the subject and carry out more studies on the this subject.

Keywords: Antibiotic resistance, attitude, awareness


Nazife Akman. A Study on the Knowledge and Attitudes Regarding Antibiotic Usage of Health Program. . 2021; 51(3): 295-302

Sorumlu Yazar: Nazife Akman, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar