TJO. 2024; 54(1): 57-67 | DOI: 10.54453/TMCD.2024.04809  

Yoğun Bakım Ünitelerinde Trakeal Aspiratlardan İzole Edilen Bakteriyel Solunum Yolu Patojenleri ve Antimikrobiyal Direnç Profilleri

Elanur Deligöz1, Osman Aktaş2
1Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Mikrobiyoloji Laboratuvarı, Erzurum, Türkiye
2Atatürk Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Erzurum, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Solunum yolu enfeksiyonları mortalite, morbiditeye neden olan önemli sağlık sorunlarından biridir. Bu çalışma, yoğun bakım ünitelerindeki hastaların trakeal aspirat örneklerinde üreyen mikroorganizmaların belirlenmesi ve sıklıkla izole edilen bakterilerin antimikrobiklere direnç profillerinin tespiti amacıyla plânlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Yoğun bakım ünitelerinden 2018–2020 yılları içinde mikrobiyoloji laboratuvarına gönderilen ve patojen pozitif olarak bulunan 14.144 trakeal aspirat örneğinden izole edilen bakteri çeşitliliği ve bu bakterilerin antimikrobiyal dirençleri retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Hasta bilgileri ve laboratuvar verileri Sisoft Sağlık Bilgi Sistemlerinden alınarak bilgisayar ortamından aktarılmıştır. Bakterilerin tanısı rutin yöntemlerle; antibiyotik dirençleri disk difüzyon yöntemi ya da VITEK® 2 cihazı ile otomatize duyarlılık test sistemiyle araştırılmıştır.
BULGULAR: Trakeal aspiratların %66.0’sında gram negatif, %34.0’ünde gram pozitif bakteri üredi. Koagülaz negatif stafilokoklar (%20.1), en sık üreyen bakteriler olmuş bunu Pseudomonas aeruginosa (%19.2), Klebsiella pneumoniae (%17.5), Acinetobacter baumannii (%14.5) ve Staphylococcus aureus (%6.5) takip etmiştir. Gram negatif bakterilerde imipenem, meropenem, amikasin; gram pozitiflerde linezolid ve tetrasiklin en etkili antibiyotiklerdi. Gram negatif bakteriler en yüksek direnci amoksosilin/klavulonik asit, piperasilin ve seftazidime göstermiştir. Gram pozitiflerden stafilokoklar en yüksek direnci penisilin, eritromisin ve trimetoprim-sulfametoksazole; enterokoklar SXT’ye ve S. agalactiae tetrasiklin ve gentamisine karşı göstermişlerdir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Trakeal aspiratlardan sık izole edile bakterilerin tedavide kullanılan antibiyotiklere yüksek oranda dirençli oluşu tedavi seçeneklerini kısıtlayan ve enfeksiyon kontrol önlemlerinin dikkate alınmasını gerektiren bir sonuçtur.

Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal direnç, Trakeal aspitrat kültürü, Solunum Yolu enfeksiyonları


Bacterial Respiratory Pathogens and Antimicrobial Resistance Profiles Isolated from Tracheal Aspirates in Intensive Care Units

Elanur Deligöz1, Osman Aktaş2
1Erzurum Regional Training and Research Hospital Microbiology Laboratory, Erzurum, Türkiye
2Atatürk University, Faculty of Medicine, Department of Medical Microbiology, Erzurum, Türkiye

INTRODUCTION: Respiratory infections are important health problems that cause mortality and morbidity. This study was planned to determine the microorganisms growing in tracheal aspirate samples of patients in intensive care units and the antimicrobial resistance profiles of frequently isolated bacteria.
METHODS: The bacterial diversity and antimicrobial resistance of bacteria isolated from 14,144 tracheal aspirate samples, which were sent to microbiology laboratory from intensive care units between 2018 and 2020 and found to be pathogen-positive, were evaluated retrospectively. Patient information and laboratory data were taken from Sisoft Health Information Systems and transferred to the computer environment. Diagnosis of bacteria is done by routine methods; antibiotic resistance was investigated using the disk diffusion method or the automated susceptibility testing system with the VITEK® 2 device.
RESULTS: Gram-negative bacteria grew in 66.0% of tracheal aspirates, and gram-positive bacteria grew in 34.0%. Coagulase-negative staphylococci (20.1%) was the most frequently growing bacteria, followed by Pseudomonas aeruginosa (19.2%), Klebsiella pneumoniae (17.5%), Acinetobacter baumannii (14.5%), and S. aureus (6.5%). The most effective antibiotics were imipenem, meropenem, and amikacin in the gram-negatives, and linezolid and tetracycline in the gram-positives. Gram-negatives showed the highest resistance to amoxocillin/clavulanic acid, piperacillin, and ceftazidime. Among gram-positives, staphylococci have the highest resistance to penicillin, erythromycin, and trimethoprim-sulfamethoxazole; enterococci against SXT; and S. agalactiae against tetracycline and gentamicin.
DISCUSSION AND CONCLUSION: The high resistance of bacteria frequently isolated from tracheal aspirates to antibiotics used in treatment is a result that limits treatment options and requires infection control measures to be taken into consideration.

Keywords: Antimicrobial resistance, Tracheal aspirate culture, Respiratory infections


Elanur Deligöz, Osman Aktaş. Bacterial Respiratory Pathogens and Antimicrobial Resistance Profiles Isolated from Tracheal Aspirates in Intensive Care Units. TJO. 2024; 54(1): 57-67

Sorumlu Yazar: Osman Aktaş, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar