. 2021; 49(8): 675-681 | DOI: 10.5543/tkda.2021.21012  

Koroner akımın bilgisayarlı tomografiden türetilmiş FFR ile değerlendirilmesi: Avantajlar ve tuzaklar

İbrahim Altun1, İlknur Altun2
1Department of Cardiology, Muğla Sıtkı Koçman University School of Medicine, Muğla, Turkey
2Department of Radiology, Muğla Sıtkı Koçman University School of Medicine, Muğla, Turkey

Koroner bilgisayarlı tomografik anjiyografi (KBTA), koroner arterlerin doğrudan görüntülenmesi ve koroner arter hastalığının (KAH) değerlendirilmesi için kullanılan mükemmel bir girişimsel olmayan anatomik görüntüleme yöntemidir. KBTA, tıkayıcı KAH’ın tanımlanması için yüksek bir duyarlılığa ve negatif tahmin değerine sahiptir, ancak özgüllüğü ve pozitif öngörü değeri düşüktür. KAH’ın anatomik şiddetini değerlendirmek için kullanıldığı on yıldan uzun bir sürenin ardından, KBTA’nın özgüllüğünü ve doğruluğunu artırmak için KBTA’dan işlevsel bilgi elde etmenin yeni modaliteleri geliştirilmiştir. Bu modaliteler, KBTA veri setlerinden fraksiyone akım rezervini (FAR) hesaplamak için hesaplamalı akışkanlar dinamiğini kullanır. Bilgisayarlı tomografiden türetilen FAR (FARBT), hesaplama için sanal hiperemiyi tahmin eder. Bu nedenle, FAR’ın hesaplanması için KBTA incelemesi sırasında ek görüntü elde edilmesi veya ilaç verilmesi, radyasyona maruz kalma veya farmasötik bir stres maddesinin kullanılması gerekli değildir. Çok sayıda, ileriye dönük tek veya çok merkezli çalışmalar, FARBT’nin kateter laboratuvarı için bir kapı bekçisi olmaya hazır olduğunu göstermiştir. Bu makalede, FARBT’nin ilkelerini, tanısal doğruluğunu, avantajlarını, sınırlamalarını ve tuzaklarını gözden geçirmeyi amaçladık.



Evaluation of coronary flow with computed tomography derived FFR: Advantages and pitfalls

İbrahim Altun1, İlknur Altun2
1Department of Cardiology, Muğla Sıtkı Koçman University School of Medicine, Muğla, Turkey
2Department of Radiology, Muğla Sıtkı Koçman University School of Medicine, Muğla, Turkey

Coronary computed tomographic angiography (CCTA) is an excellent noninvasive, anatomic imaging modality for direct visualization of coronary arteries and for the assessment of coronary artery disease (CAD). CCTA has high sensitivity and high negative-predictive value for the identification of obstructive CAD; however, its specificity and positive-predictive value are low. After more than a decade of using CCTA to assess the anatomic severity of CAD, novel modalities of obtaining functional information from CCTA have been developed to increase its specificity and accuracy. These modalities use computational fluid dynamics to calculate fractional flow reserve (FFR) from CCTA datasets. Computed tomography-derived FFR (FFRCT) predicts virtual hyperemia for computation. Therefore, no additional image acquisition, medication, radiation exposure, or pharmacologic stress agent during CCTA examination are necessary for the calculation of FFRCT. Multiple, prospective single or multicenter studies have shown that FFRCT is poised to become a gate-keeper for catheterization laboratory. In this article, we aim to review the principles, diagnostic accuracy, advantages, limitations, and pitfalls of FFRCT.



İbrahim Altun, İlknur Altun. Evaluation of coronary flow with computed tomography derived FFR: Advantages and pitfalls. . 2021; 49(8): 675-681

Sorumlu Yazar: İbrahim Altun, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar