. 2022; 50(4): 264-269 | DOI: 10.5543/tkda.2022.21273  

Düşük Ozmolar ve İzo-ozmolar Kontrast Maddenin Kontrast Fraksiyonel Akış Rezervi Ölçümünün Diagnostik Performansı Üzerindeki Etkisi

Reza Rahmani1, Mohammad Ramezani1, Akbar Shafiee2
1Department of Cardiology, Imam Khomeini Hospital, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
2Department of Cardiovascular Research, Tehran Heart Center, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran

Amaç: Fraksiyonel akış rezervi ölçümü için, adenosine alternatif olarak kontrast madde kullanılabilir. Ancak, farklı fiziksel özelliklere (örneğin ozmolalite ve viskozite) sahip kontrast maddelerin hiperemi üzerinde farklı etkileri olabilir. Kontrast fraksiyonel akış rezervi tanısal doğruluğunun yaygın olarak kullanılan iki kontrast maddeden (Visipaque ve Ultravist) etkilenip etkilenmediğini belirlemeyi amaçladık.
Yöntemler: Bu tanısal çalışmada, orta düzeyde koroner lezyonu olan koroner anjiyografi adayları kaydedildi ve fraksiyonel akış rezervi ölçümü için izo-ozmolar kontrast madde (Visipaque) veya düşük ozmolar kontrast madde (Ultravist) verilmek üzere randomize edildi. Altın standart, adenozin ile ölçülen FFR (aFFR) idi. Daha sonra gruplar arasında cFFR ve aFFR karşılaştırıldı ve her iki kontrast maddenin tanısal değerleri hesaplandı. Son olarak, her iki grupta da cFFR için aFFR≤0.8 tanısı için kesme noktası hesaplandı.
Bulgular: Kırk altı hasta incelendi (24 hasta Ultravist ve 22 hasta Visipaque aldı). aFFR’de gruplar arasında anlamlı fark yoktu. Ayrıca, ortalama cFFR, her iki grupta da ortalama aFFR’den farklı değildi. Kontrastların her biri için cFFR ve aFFR arasında güçlü bir korelasyon vardı (Ultravist için r = 0,937 ve Visipaque için r = 0,927). Her iki kontrastın da FFR≤0,8 teşhisi için yüksek özgüllüğü (özgüllük=1) vardı ve cFFR’nin Ultravist ve Visipaque için sensitiviteleri sırasıyla %83,3 ve %94,7 idi. Adenozin FFR≤0,80’i tahmin etmek için kesme noktası, Ultravist için 0.845 ve Visipaque için 0.835 idi.
Sonuç: Hem izo-ozmolar hem de düşük ozmolar kontrast madde, cFFR’nin ölçümünde kabul edilebilir bir tanısal doğruluğa sahiptir.

Anahtar Kelimeler: Koroner arter hastalığı, koroner anjiyografi, fraksiyonel akış rezervi, adenosin, kontrast madde


The Influence of Low and Iso-osmolar Contrast Media on Diagnostic Performance of Contrast Fractional Flow Reserve Measurement

Reza Rahmani1, Mohammad Ramezani1, Akbar Shafiee2
1Department of Cardiology, Imam Khomeini Hospital, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
2Department of Cardiovascular Research, Tehran Heart Center, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran

Objective: For fractional flow reserve measurement, contrast media can be used as an alternative for adenosine. However, contrast media with different physical characteristics (e.g., osmolality and viscosity) may have different effects on hyperemia. This study aimed to determine if the diagnostic accuracy of contrast fractional flow reserve was influenced by 2 commonly used contrast media (Visipaque and Ultravist).
Methods: In this diagnostic study, candidates for coronary angiography with intermediate coronary lesion were enrolled and randomized to receive either an iso-osmolar contrast media (Visipaque) or a low osmolar contrast media (Ultravist) for fractional flow reserve measurement. The gold standard was fractional flow reserve measured by adenosine fractional flow reserve. Then cFFR and adenosine fractional flow reserve were compared between the groups, and the diagnostic values of both contrasts were calculated. Finally, the cut-point for diagnosing adenosine fractional flow reserve ≤ 0.8 was calculated for cFFR in both groups.
Results: In this study, 46 patients were studied (24 patients received Ultravist and 22 patients received Visipaque). There was no significant difference between the groups in adenosine fractional flow reserve. Also, the mean cFFR was not different from the mean adenosine fractional flow reserve in both groups. There was a strong correlation between cFFR and adenosine fractional flow reserve for each of the contrasts (r=0.937 for Ultravist and r=0.927 for Visipaque). Both contrasts had high specificity to diagnose fractional flow reserve ≤ 0.8 (specificity=1), and the sensitivities of cFFR for Ultravist and Visipaque were 83.3% and 94.7%. The cut-point to predict adenosine fractional flow reserve ≤ 0.80 was 0.845 for Ultravist and 0.835 for Visipaque.
Conclusions: Both iso-osmolar or low osmolar contrast media have an acceptable diagnostic accuracy in measuring cFFR.

Keywords: Coronary artery disease, coronary angiography, fractional flow reserve, adenosine, contrast media


Reza Rahmani, Mohammad Ramezani, Akbar Shafiee. The Influence of Low and Iso-osmolar Contrast Media on Diagnostic Performance of Contrast Fractional Flow Reserve Measurement. . 2022; 50(4): 264-269

Sorumlu Yazar: Akbar Shafiee


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar