. 2002; 30(11): 722-725

Histiositozis X'e Bağlı Pulmoner Hipertansiyon Olgusunda İloprost ve Oral Sildenafil Sitratın Etkileri

Taha OKAN1, Bahri AKDENİZ1, Ebru ÖZGÜN1, Özhan GÖLDELİ1, Atilla AKKOÇLU2
1Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji
2Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, İzmir

Pulmoner histiositozis X'e bağlı gelişen pulmoner hipertansiyon prognozu kötü ve ilerleyici bir hastalıktır. İmmusupresif ajanlar, kalsiyum antagonistleri ve sürekli oksijen tedavisi geleneksel tedavi yöntemleri olup bazı hastalarda bu tedaviler ile de semptomatik iyileşme sağlanamamaktadır. Geleneksel tedavi yöntemleri ile tedavi edilmesine rağmen fonksiyonel kapasitesi evre 4 olan histiositozis X'e bağlı bir pulmoner hipertansiyon hastasında ek olarak uygulanan tek doz inhale iloprost ve oral sildenafil sitrat kombinasyonunun ekokardiyografik olarak ölçülen pulmoner arter basıncını düşürdüğünü saptadık. Bu tedavinin 1 hafta kullanılması ile de hastanın fonksiyonel kapasitesinde artış ve altı dakikalık yürüme testinde belirgin düzelme izlenmiştir. İnhale iloprost, oral sildenafil kombinasyonunun histiositozis X'e bağlı gelişen pulmoner hipertansiyon tedavisinde etkin bir tedavi yöntemi olduğunu düşünmekteyiz.



Effects of Iloprost and Sildenafil Citrate in A Patient with Pulmonary Hypertension Secondary to Histiocytosis X

Taha OKAN1, Bahri AKDENİZ1, Ebru ÖZGÜN1, Özhan GÖLDELİ1, Atilla AKKOÇLU2
1
2

Pulmonary hypertension secondary to pulmonary histiocytosis X is a progressive disease and has a poor prognosis. Despite conventional treatments (immunosuppresive agents, calcium channel blockers and continious O2 therapies) symptomatic improvement may not be seen. We found that single dose iloprost inhalation and oral sildenafil citrate treatment decreased pulmonary artery pressure in a patient with pulmonary hypertension secondary to histiocytosis X whose functional capacity was NYHA class IV. After one week of treatment period, functional capacity and six minutes walking test were improved with this combination. Combination of iloprost inhalation and oral sildenafil citrate might be an effective treatment options in pulmonary hypertension secondary to histiocytosis X.



Taha OKAN, Bahri AKDENİZ, Ebru ÖZGÜN, Özhan GÖLDELİ, Atilla AKKOÇLU. Effects of Iloprost and Sildenafil Citrate in A Patient with Pulmonary Hypertension Secondary to Histiocytosis X. . 2002; 30(11): 722-725


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar