. 2017; 45(4): 316-323 | DOI: 10.5543/tkda.2017.96169  

Kardiyoprotektif ve anjiyojenik bir biyobelirteç olan ghrelin düzeyi koroner kolateral gelişimini ve koroner aterosklerozun ciddiyetini öngördürebilir mi?

Mehmet Kadri Akboğa1, Gülten Taçoy2, Canan Yılmaz Demirtaş3, Sedat Türkoğlu2, Bülent Boyacı2, Atiye Çengel2
1Turkiye Yüksek İhtisas Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Kardiyoloji Kliniği, Ankara, Türkiye.
2Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Ana Bilim Dalı, Ankara Türkiye.
3Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı, Ankara Türkiye

Amaç: Ghrelin ateroskleroz ilerleyişini engelleyerek, damar enflamasyonunu baskılayarak ve yeni damar oluşumunu uyararak kardiyovasküler sistem üzerinde koruyucu bir etki yaratmaktadır. Bu nedenle, bu çalışmanın amacı ciddi koroner arter hastalığı olan hastalarda serum ghrelin düzeyinin koroner kollateral gelişimi ve SYNTAX skoru üzerindeki etkisini incelemektir.
Yöntemler: En az bir büyük koroner arterinde ≥%90 darlık olan toplam 91 hasta ileriye dönük olarak bu kesitsel-gözlemsel çalışmaya alındı. Kollateral derecelendirilmesi Rentrop-Cohen sınıflamasına göre yapıldı. Grade 2 veya 3 kollaterali olan hastalar iyi kollateral grubuna, grade 0 veya 1 kollaterali olan hastalar ise kötü kollateral grubuna dahil edildi. Serum ghrelin ve vasküler endotelyal büyüme faktörü A (VEGF-A) düzeyleri radyoimünoanaliz ve ELISA kitleri kullanılarak ölçüldü.
Bulgular: Serum ghrelin ve VEGF-A düzeyleri iyi kollateral grubunda anlamlı derecede daha yüksekti. Üstelik, Spearman korelasyon analizinde ghrelin ile SYNTAX skoru (r=-0.348, p=0.001) arasında anlamlı ters bir korelasyon vardı. Çok-değişkenli lojistik regresyon analizinde ghrelin (odds oranı [OO]: 1.013; %95 güven aralığı [GA]: 1.011–1.017; p=0.013), VEGF-A, açlık plazma glukozu ve kronik tam tıkanma varlığının iyi koroner kollateral gelişiminin bağımsız öngördürücüleri olduğu gösterildi. ROC (Receiver operating characteristic) eğrisi analizinde ise serum ghrelin kestirim değeri ≥781 pg/mL alındığında, iyi koroner kollateral gelişimini %73.1 duyarlılık ve %67.7 özgüllük ile öngördürdüğü saptandı.
Sonuç: Ghrelinin antioksidan ve antienflamatuvar özellikleri sayesinde endotel fonksiyonlarını koruyarak ve yeni damar oluşumunu uyararak iyi koroner kollateral gelişimini sağlarken aynı zamanda koroner ateroskleroz gelişimini engellediği sonucu çıkarılabilir.

Anahtar Kelimeler: Anjiyogenez, Ghrelin, iyi kollateral geliş, im; SYNTAX skoru; VEGF.


As cardioprotective and angiogenic biomarker, can ghrelin predict coronary collateral development and severity of coronary atherosclerosis?

Mehmet Kadri Akboğa1, Gülten Taçoy2, Canan Yılmaz Demirtaş3, Sedat Türkoğlu2, Bülent Boyacı2, Atiye Çengel2
1Turkiye Yuksek Ihtisas Training And Research Hospital, Cardiology Clinic, Ankara, Turkey.
2Gazi University Medical Faculty, Department of Cardiology, Ankara, Turkey.
3Gazi University Medical Faculty, Department of Medical Biochemistry, Ankara, Turkey.

Objective: Ghrelin exerts protective effects on cardiovascular system by inhibiting progression of atherosclerosis, supression of vascular inflammation, and stimulating angiogenesis. Thus, the aim of this study was to investigate the effect of serum ghrelin on coronary collateral development and SYNTAX score in patients with severe coronary artery disease.
Methods: Total of 91 patients who had ≥90% stenosis in at least one major coronary artery were prospectively included in this cross-sectional, observational study. Collateral degree was graded according to Rentrop-Cohen classification. Patients with grade 2 or 3 collateral degree were allocated to Good Collateral Group and patients with grade 0 or 1 collateral degree were included in Poor Collateral Group. Ghrelin and vascular endothelial growth factor A (VEGF-A) levels were measured using radioimmunoassay and ELISA kits.
Results: Serum ghrelin and VEGF-A levels were significantly higher in Good Collateral Group. Furthermore, ghrelin level showed significant inverse correlation with SYNTAX score (r=-0.348; p=0.001). In multivariable regression analysis, ghrelin (Odds ratio, 1.013; 95% confidence interval, 1.011–1.017; p=0.013), VEGF-A, fasting plasma glucose and presence of chronic total occlusion were independent predictors of good collateral development. In receiver operating characteristic curve analysis, ghrelin value cut-off point of ≥781 pg/mL predicted good collateral development with sensitivity of 73.1% and specificity of 67.7%.
Conclusion: Findings suggested that ghrelin has antioxidant and antiinflammatory properties that protect endothelial functions and also stimulate angiogenesis, which results in development of good coronary collateral and inhibition of progression of coronary atherosclerosis.

Keywords: Anjiyogesis, Ghrelin, good collateral development, SYNTAX score; VEGF.


Mehmet Kadri Akboğa, Gülten Taçoy, Canan Yılmaz Demirtaş, Sedat Türkoğlu, Bülent Boyacı, Atiye Çengel. As cardioprotective and angiogenic biomarker, can ghrelin predict coronary collateral development and severity of coronary atherosclerosis?. . 2017; 45(4): 316-323

Sorumlu Yazar: Gülten Taçoy, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar