. 2008; 36(5): 342-349

Kardiyak resenkronizasyon tedavisi: EKG ölçütü yeterli mi?Alternatif yöntemler nelerdir?

Tolga Aksu, Zehra Gölbaşı, Hatice Selçuk
Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kardiyoloji Kliniği, Ankara

Kardiyak resenkronizasyon tedavisi (KRT) kalp yetersizlikli ve uzamış QRS süresi olan hastalarda mortalite ve morbiditeyi belirgin ölçüde azaltmaktadır. Önemli randomize çalışmalarda KRT için ana dahil edilme ölçütü QRS süresi olmasına rağmen, hastaların yaklaşık %30-40’ı tedaviye yanıt alınamamıştır. Bu yazıda, elektriksel ve mekanik disenkroni ile ilgili bilgiler ve ölçüm yöntemleri, elektrokardiyografik ve ekokardiyografik disenkroni göstergelerinin zayıflık ve güçlükleri, alternatif olarak önerilen daha yeni tanı yöntemleri ve tedaviye yanıtı öngörmedeki tartışmalı konular gözden geçirildi. Diğer yeni yöntemler ile birlikte ekokardiyografi güvenilir ve uygulanabilir görünmesine rağmen, geniş ileriye dönük rastgele yöntemli çalışmalar için uygun hasta seçimi gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler: Kardiyak pacing, suni, kardiyomiyopati, dilate; ekokardiyografi, Doppler; elektrokardiyografi; kalp iletim sistemi/fizyopatoloji; kalp yetersizliği/tedavi; miyokard kontraksiyonu; ventrikül disfonksiyonu, sol.


Cardiac resynchronization therapy: Is ECG criterion satisfying? What are the alternative modalities?

Tolga Aksu, Zehra Gölbaşı, Hatice Selçuk
Turkiye Yuksek Ihtisas Hospital, Department Of Cardiology

Cardiac resynchronization therapy (CRT) reduces morbidity and mortality markedly in patients with heart failure and prolonged QRS duration. Although QRS duration seems to be the main inclusion criterion for CRT in major randomized studies, nonresponders account for nearly 30% to 40% of the patients. We reviewed information on and measurement of electrical and mechanical dyssynchrony, difficulties and weaknesses of electrocardiographic and echocardiographic indices of dyssynchrony, new and alternative diagnostic modalities, and controversial issues on predicting response to treatment. Although echocardiographic assessment together with new modalities seems to be reliable and applicable in clinical practice, appropriate patient selection remains challenging for large prospective randomized trials.

Keywords: Cardiac pacing, artificial, cardiomyopathy, dilated; echocardiography, Doppler; electrocardiography; heart conduction system/physiopathology; heart failure/therapy; myocardial contraction; ventricular dysfunction, left.


Tolga Aksu, Zehra Gölbaşı, Hatice Selçuk. Cardiac resynchronization therapy: Is ECG criterion satisfying? What are the alternative modalities?. . 2008; 36(5): 342-349

Sorumlu Yazar: Tolga Aksu, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar