. 2003; 31(6): 338-346

Kaptopril ve Valsartan?ın Kalp Hızı Değişkenliği Üzerine Olan Etkilerinin Sağlıklı Erkeklerde Karşılaştırılması

Dayimi Kaya1, Ali Metin Esen1, İrfan Barutçu1, Ataç Çelik1, Celal Kilit1, Ersel Onra1
Department of Cardiology, School of Medicine, Afyon Kocatepe University, Afyon, Turkey

Giriş: Anjiyotensin-II'nin kardiyovasküler otonomik fonksiyonlar üzerine olan farklı etkileri iyi bilinmektedir. Bununla beraber, anjiyotensin-II?nin başlıca inhibitörü olan anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE) inhibitörleri ve anjiyotensin reseptör blokerlerinin kalp hızı değişkenliği (KHD) üzerine olan etkilerinin bire bir karşılaştırılmasına ait veri yoktur. Amaç: Çalışmamızın amacı, tek doz ACE inhibitörü (Kaptopril: 25 mg) ve anjiyotensin reseptör blokeri'nin (valsartan:80mg) KHD üzerine olan etkilerini karşılaştırmaktır. Gereç-Yöntem: Yaş ortalaması 28±2 olan 9 sağlıklı erkek gönüllüde tek doz oral kaptoril, valsartan ve plasebo'nun etkileri çift-kör, çaprazlama, plasebo kontrollü bir çalışmada 3 ayrı seansta incelendi. Her ilaç alımı öncesi ve sonrasında KHD'nin frekans ve zaman bağımlı değişkenleri sırtüstü yatar pozisyonda ve el sıkma egzersizi sırasında ölçüldü. Bulgular: İlaç alımı öncesinde kan basıncı, kalp hızı ve KHD parametreleri açısından her üç seans arasında anlamlı fark bulunmadı. Kaptopril verilmesi KHD parametrelerinde değişiklik yaratmaksızın ilaç öncesi değerlerle karşılaştırıldığında sırtüstü yatar pozisyondaki kalp hızını istatistiksel anlamlı olarak düşürdü (sırasıyla, 865±33 ve 917±39, p=0.038). El sıkma egzersizi sırasında plasebo ile karşılaştırıldığında kaptopril KHD'nin toplam göstergesi olan R-R intervallerinin standart deviyasyonunun (SDNN) anlamlı şekilde artmasına neden oldu (sırasıyla, 50±5 ms ve 58±5 ms, p=0.035). Sonuç: Kaptoril istirahatte vagal modülasyonda değişiklik yapmaksızın vagal tonusu artırırken aynı zamanda el sıkma egzersizi sırasında (SDNN)'yi de artırdı. Ancak bu etkiler valsartan ile gözlenmedi.

Anahtar Kelimeler: Kalp hızı değişkenliği, kaptopril, valsartan


Comparison of the Effects of Captopril and Valsartan on Heart Rate Variability in Healthy Men

Dayimi Kaya1, Ali Metin Esen1, İrfan Barutçu1, Ataç Çelik1, Celal Kilit1, Ersel Onra1

Objective: Angiotensin II is well known to have several effects on cardiovascular autonomic functions. However, there is no data regarding the head to head comparison of the effect of angiotensin converting enzyme (ACE) inhibitors and angiotensin receptor blockers, the major drugs to inhibit angiotensin II, on heart rate variability (HRV). The aim of this study is to compare the effects of a single dose ACE inhibitor (captopril: 25 mg) and an angiotensin receptor blocker (valsartan: 80 mg) on HRV parameters. Material and Methods: The effects of a single oral dose of captopril, valsartan and placebo on 9 healthy male individuals (mean age 28±2 years) were studied in a double blind crossover placebo controlled study on three occasions. Frequency and time domain parameters of HRV were measured during supine position and during handgrip exercise before and after taking each agent. Results: Baseline blood pressure values, heart rates and HRV parameters were not found statistically different on each occasion. With captopril but not valsartan administration, heart rate at supine position decreased significantly in comparison with the baseline values without a change in HRV parameters (865±33 vs. 917±39, p=0.038). When compared to placebo during handgrip exercise, captopril caused a significant increase in the standard deviation of R-R interval (SDNN), which is a global HRV marker (50±5 ms vs. 58±5 ms, p=0.035, respectively). Conclusion: Captopril not only increases vagal tone at rest without altering vagal modulation but also increases SDNN during handgrip exercise. However these effects are not observed with valsartan.

Keywords: Captopril, heart rate variability, valsartan


Dayimi Kaya, Ali Metin Esen, İrfan Barutçu, Ataç Çelik, Celal Kilit, Ersel Onra. Comparison of the Effects of Captopril and Valsartan on Heart Rate Variability in Healthy Men. . 2003; 31(6): 338-346


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar