. 1990; 18(2): 78-82

70 Yaş ve Üzerindeki Hastalarda Akut Miyokard İnfarktüsü

Gültaç ÖZBAY1, Armağan TUĞRUL1, Mebrure YÜCE1, Derya MENGÜ1, Fatih ÖZÇELİK1
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Edirne

Yaşlılarda akut miyokard infarktüsü (AMİ) nün morbidite ve mortalitesinin farklı olabileceği düşüncesiyle 70 ve üzeri yaş (?70 yaş) olan 102 hastanın klinik verileri 70 yaşından genç (<70 yaş) 446 hastanınki ile retrospektif olarak kıyaslandı. Yaşlı grupta hastaların %35'i, daha genç grupta % 19'u kadındı. Yaş ilerledikçe kadın ve erkek ortalama (ort) yaş farkı azalmaktaydı. 70 yaşından genç grupta anterior (p<0.01), 70 ve üzeri yaş grubunda subendokardiyal yerleşim daha fazlaydı (p<0.01). 70 yaş grubunda transmural miyokard infarktüsü daha fazla bulundu (p<0.05). ?70 yaş grubunda kalb yetmezliği (p<0.001) ve kardiyojenik şok sıklığı (p<0.05) daha fazla idi. İki grubun ort QRS skorları ve ?70 yaş grubunda kalp yetmezliği gösteren ve göstermeyenlerin ort QRS skorları arasında anlamlı fark bulunmamakla birlikte, <70 yaş grupta anlamlı fark bulundu. Yaşlı grupta tehlikeli ritm ve ileti bozuklukları genç gruba kıyasla daha sık görüldü. ?70 yaş grubunun hastane total mortalitesi %23.1, <70 yaş grubun %12.6, ?70 yaş grubunda kalp yetersizliği sonucu mortalite %13.7, <70 yaş grubunda ise %7.8 saptandı. Böylece, yaşlılarda AMİ seyrinde daha sık ritm ve ileti bozukluğu ve kalp yetmezliğinin oluştuğu, kalp yetmezliğinin infarktüs alanının genişliği ile sıkı ilişkili olmadığı, buna karşılık daha genç grupta infarktüs alan genişliği ile daha sıkı ilişkili olabileceği kanısına varılmış ve bunlara bağlı olarak erken mortalitenin yaşlılarda daha yüksek olduğu gösterilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Akut miyokard infarktüsü, yaşlı hastalarda


Myocardial Infarction in Patient Aged 70 years or Older

Gültaç ÖZBAY1, Armağan TUĞRUL1, Mebrure YÜCE1, Derya MENGÜ1, Fatih ÖZÇELİK1

The clinical data of 102 patients with myocardical infarction whose ages were 70 years or older (=70 years) were compared retrospectively with those of 44 younger patients (<70 years). 35 % of patients in the older and 19 % of those in the younger group were females. With advancing age the difference of mean ages between males and females diminished. Anterior location in the group of <70 years (P<0.01) and subendocardial location in the group of =70 years (P<0.01) were more frequent. Transmural myocardial infarctions were found more frequently in the group of <70 years. Although the incidence of hypertension in the older group was more frequent, the incidence of diabetes was not different between the two groups. Heart failure was more frequent and more severe in the older group. Mean QRS scores of the older and younger groups and between patients with or without heart failure in the older group were not different. Serious rhythm and conduction disturbances were more frequent in the group of =70 years. Hospital mortality rates were 23.1 % and 12.5 % in the older and younger groups, respectively. Death rate due to heart failure was 13.7 % in the older and 7.8 % in the younger group. In conclusion, more frequent rhythm disturbances and heart failure were seen in the elderly. Although the occurrence of heart failure was not closely associated with infarct area in the older, it is thought that such association was closer in the younger. Consequently, a higher early mortality is observed in older people.

Keywords: Acute myocardial infarction in elderly patients


Gültaç ÖZBAY, Armağan TUĞRUL, Mebrure YÜCE, Derya MENGÜ, Fatih ÖZÇELİK. Myocardial Infarction in Patient Aged 70 years or Older. . 1990; 18(2): 78-82


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar