. 1993; 21(5): 321-324

Antidepresan Moklobemid'in Hastalıklı Kalp Üzerine Sakıncalı Etkileri Yok

Mustafa ŞAN1, Şule GÜRSES1, Esmeray ACARTÜRK1, Züheyr GÜNAL1
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji ve Psikiyatri Anabilim Dalı, Adana

Kalp yetersizliği olan ve olmayan depresif hastalarda moklobemidin kalp üzerine etkileri araştırıldı. Ortalama yaşları 45.4±15.4 (20-73) olan, 17 erkek ve 30 kadın hasta çalışmaya alındı. Hastalar iki gruba ayrılarak incelendi. Grup I'de konjestif kalp yetersizliği ve depresyonu olan 24 hasta, Grup II'de ise, kalp yetersizliği bulunmayan depresif 23 hasta vardı. Hastalara moklobemid başlanmadan önce DSM-3 (R) kriterleri de uygulanarak, psikiyatri uzmanınca depresyon tanısı konuldu. Moklobemid öncesi ve ilaç alırken 7.15. ve 30. günde psikiyatrik muayeneleri yapıldı ve depresyon şiddeti Zung ve Hamilton ölçekleri ile değerlendirilerek kaydedildi. Moklobemid başlamadan önce ve tedaviden bir ay sonra fizik muayene, EKG ve ekokardiyografik incelemeleri yapıldı. Grup I ve Grup II'deki hastalarda, moklobemid öncesi ve sonrasında, EKG'de ritm, iletim ve ekokardiyografik sol ventrikül sistolik ve diyastolik fonksiyonlarında istatistik anlamlı fark görülmedi. Yan etki olarak, 16 hastada ağız kuruluğu, 9'unda iştah artması, 7'sinde uyuklama ve uyuşukluk, 6'sında bulantı, 5'inde titreme ve parestezi, 5'inde görme bulanıklığı, 4'ünde başağrısı, 4'ünde kabızlık subjektif yakınması kaydedildi. Bu yan etkiler ilacın kesilmesini gerektirmedi. Sonuç olarak moklobemidin kısa süreli izlemede kalbin sistolik ve diyastolik fonksiyonlarına, ritm ve iletim sistemine olumsuz etkisinin görülmediği, yan etkilerinin hafif ve tolere edilebilir olduğu kanaatine varıldı.

Anahtar Kelimeler: Kalp yetersizliği, depresyon, moklobemid


The Antidepressant Agent Moclobemide Has No Adverse Effect on the Diseased Heart

Mustafa ŞAN1, Şule GÜRSES1, Esmeray ACARTÜRK1, Züheyr GÜNAL1

The effects of moclobemide were investigated in depressive patients (pts) (17 males and 30 females) aged between 20-73 years. Twenty four patients had congestive heart failure and depression (Group I) and twenty three had depression without cardiac disease (Group II). Depression was diagnosed by a was evaluated by means of Hamilton and Zung scales. The patients were examined before and on the 7th, 15th, 30th days of the treatment. M-mode, 2-dimensional and Doppler echocardiography were performed before and on the 31st day of the treatment. No differences were found before and after treatment in systolic and diastolic left ventricular parameters in both groups. There were some transient side effects: sixteen pts had dry mouth, 9 had an increased appetite, 7 had sleepiness, 6 pts had nausea, 5 had trembling and paresthesia, 5 had visual turbidity, 5 had headache and 4 pts had constipation. Our study showed that moclobemide as an antidepressant agent, lacked adverse effects on cardiac systolic and diastolic function.

Keywords: Heart failure, depression, moclobemide


Mustafa ŞAN, Şule GÜRSES, Esmeray ACARTÜRK, Züheyr GÜNAL. The Antidepressant Agent Moclobemide Has No Adverse Effect on the Diseased Heart. . 1993; 21(5): 321-324


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar