. 2014; 42(3): 299-301 | DOI: 10.5543/tkda.2014.94658  

Yırtılmış Valsalva sinüsü anevrizmasının retrograd yöntemle transkateter kapatılması

Nazmi Narin, Abdullah Ozyurt, Ali Baykan, Kazim Uzum
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı, Kayseri

Çoklu kalp malformasyonları olan üç yaşında kız hasta, çocuk kardiyolojisi kliniğine aşırı terleme ve çabuk yorulma nedeniyle başvurdu. Transtorasik ekokardiyografide, genişlemiş sol koroner sinüsten sağ atriyuma doğru anormal renkli Doppler akımı belirlendi ve hastaya Valsalva sinüsü anevrizması (VSA) yırtığı tanısı kondu. Bu durumlarda çoğunlukla kateter yoluyla öne doğru yaklaşımla kapama işlemi uygulanmasına rağmen, özellikle cerrahi riski yüksek olan seçilmiş hastalarda geriye doğru yaklaşımla uygulama da etkin ve güvenilir bir tedavi yöntemi olarak kullanılabilir. Bu yazıda, yırtık oluşmuş VSA’yı Amplatzer vascular plug-4 ile retrograd yaklaşımla kapadığımız hastayı sunduk.

Anahtar Kelimeler: perkütan kapama, çocuk, retrograt, sinüs valsalva anevrizması, yırtık, tünel.


Transcatheter closure of ruptured sinus Valsalva aneurysm with retrograde approach

Nazmi Narin, Abdullah Ozyurt, Ali Baykan, Kazim Uzum
Department of Pediatric Cardiology, Erciyes University Faculty of Medicine, Kayseri

A three-year-old girl with multiple heart malformations admitted to the pediatric cardiology unit because of excessive sweating and fatigue. Abnormal color Doppler flow was detected into the right atrium from the dilated coronary sinus on the echocardiographic examination, and ruptured sinus Valsalva aneurysm (SVA) was diagnosed. Although in most such cases, an antegrade transcatheter approach has been used, a retrograde approach can be used as a cost-effective treatment modality in those cases with selective high-risk surgery. In this report, we present a patient with ruptured SVA, which was closed via Amplatzer vascular plug-4 by retrograde approach.

Keywords: percutaneous closure, pediatric, retrograd, sinus valsalva aneurysm, rupture, tunnel






Nazmi Narin, Abdullah Ozyurt, Ali Baykan, Kazim Uzum. Transcatheter closure of ruptured sinus Valsalva aneurysm with retrograde approach. . 2014; 42(3): 299-301

Sorumlu Yazar: Abdullah Ozyurt, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar