. 2022; 50(3): 192-201 | DOI: 10.5543/tkda.2022.21143  

Primer Perkütan Koroner Girişim Uygulanan ST-Segment Yükselmeli Miyokart Enfarktüslü Hastalarda Basit ve Değerli Bir Prognostik Araç Olarak TIMI Risk İndeksinin Kullanımı

İdris Buğra Çerik1, Ahmet Kaya2, Seçkin Dereli2, Fatih Akkaya2, Mustafa Yenerçağ2, Osman Bektaş2
1Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı, Sivas
2Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kardiyoloji Kliniği, Ordu

Amaç: Miyokart Enfarktüsünde Tromboliz (TIMI) Risk Endeksi (TRI), fibrinolitik tedavi uygulanan ST-segment yükselmeli miyokart enfarktüsü (STEMI) hastalarında prognozu belirlemek için geliştirilmiş bir risk sınıflandırma modelidir. Primer perkütan koroner girişim (PPKG) uygulanan hastalarda TRI'nin etkinliğine ilişkin bilgiler sınırlıdır. Bu çalışma STEMI ile başvuran ve daha sonra PPCI uygulanan hastalarda TRI'nin klinik sonuçlar üzerindeki prediktif değerini göstermeyi amaçlamıştır.
Yöntemler: STEMI ile başvuran ve ardından PPKG uygulanan 963 hasta geriye dönük olarak incelendi. TRI'nin konjestif kalp yetmezliği (KKY), ölüm, inme ve miyokart enfarktüsü (MI) için bir ay ve bir yıllık ayırt edici gücü değerlendirildiBulgular: KKY, ölüm, inme ve MI ve bunların bileşik sonucu olan majör advers kardiyak olaylar (MACE), TRI değerleri yüksek olan hasta gruplarında daha yüksekti (P <,05). TRI, aşağıdaki sonuçların bağımsız bir öngördücüsü idi; bir aylık sağkalım oranı [Odds oranı (OR): 1,054 (1,036-1,073)], bir yıllık sağkalım oranı [OR: 1,048 (1,031-1,065)], bir ay içinde KKY nedeniyle hastaneye yatış oranı [OR: 1,041(1,026-1,057)] ve bir yıl içinde [OR: 1,040 (1,024-1,055)]. TRI düzeyinin bir aylık mortalite ve bir yıllık mortalite oranlarında iyi bir ayırt edici güce sahip olduğu saptandı (sırasıyla TRI: 22,76, C-istatistik: 0,71-0,68).
Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, TRI değerinin PPKG uygulanan STEMI hastalarında ölüm ve kalp yetmezliği gibi klinik sonlanımların bağımsız bir öngörücüsü olduğunu ancak tekrarlayan MI için olmadığını göstermiştir. Kolay uygulanabilen ve önemli bir prognoz göstergesi olduğu için TRI’nin kullanımı PPKG uygulanan STEMI hastalarında da düşünülmelidir.

Anahtar Kelimeler: TIMI risk indeksi, ST yükselmeli miyokart enfarktüsü, prognoz


Use of TIMI Risk Index as a Simple and Valuable Prognostic Tool in Patients with ST-Segment Elevation Myocardial Infarction Who Underwent Primary Percutaneous Coronary Intervention

İdris Buğra Çerik1, Ahmet Kaya2, Seçkin Dereli2, Fatih Akkaya2, Mustafa Yenerçağ2, Osman Bektaş2
1Department of Cardiology, Cumhuriyet University School of Medicine, Sivas, Turkey
2Department of Cardiology, Ordu University Training and Research Hospital, Ordu, Turkey

Objective: Thrombolysis in Myocardial Infarction Risk Index is a risk stratification model developed to determine the prognosis in ST-segment elevation myocardial infarction patients who underwent fibrinolytic therapy. The information on the effectiveness of Thrombolysis in Myocardial Infarction Risk Index in patients who underwent primary percutaneous coronary intervention is limited. This study aimed to demonstrate the predictive value of Thrombolysis in Myocardial Infarction Risk Index on clinical outcomes in patients presenting with ST-segment elevation myocardial infarction and subsequently undergoing primary percutaneous coronary intervention.
Methods: A total of 963 patients who presented with ST-segment elevation myocardial infarction and subsequently underwent primary percutaneous coronary intervention were reviewed retrospectively. The discriminative power of Thrombolysis in Myocardial Infarction Risk Index for each outcome of congestive heart failure, death, stroke, and myocardial infarction within 1 month and 1 year after admission was assessed.
Results: Congestive heart failure, death, stroke, and myocardial infarction, and the major adverse cardiac events, which is the composite outcome thereof, were higher in the patient groups with high Thrombolysis in Myocardial Infarction Risk Index values (P <.05). Thrombolysis in Myocardial Infarction Risk Index was an independent predictor of the following outcomes: 1-month survival rate [odds ratio: 1.054 (1.036-1.073)], 1-year survival rate [odds ratio: 1.048 (1.031-1.065)], hospitalization rate due to congestive heart failure within 1 month [odds ratio: 1.041(1.026-1.057)], and within 1 year [odds ratio: 1.040 (1.024-1.055)]. The Thrombolysis in Myocardial Infarction Risk Index level was found to have good discriminative power for 1-month mortality and 1-year mortality rates (Thrombolysis in Myocardial Infarction Risk Index: 22.76, C-statistic: 0.71-0.68, respectively).
Conclusion: The results of this study indicated that Thrombolysis in Myocardial Infarction Risk Index value is an independent predictor of clinical outcomes such as death and heart failure but not subsequent myocardial infarction in ST-segment elevation myocardial infarction patients. The use of Thrombolysis in Myocardial Infarction Risk Index can be considered in ST-segment elevation myocardial infarction patients who underwent primary percutaneous coronary intervention as it is an easily applicable and important indicator of prognosis.

Keywords: TIMI risk index, ST-elevation myocardial infarction, prognosis


İdris Buğra Çerik, Ahmet Kaya, Seçkin Dereli, Fatih Akkaya, Mustafa Yenerçağ, Osman Bektaş. Use of TIMI Risk Index as a Simple and Valuable Prognostic Tool in Patients with ST-Segment Elevation Myocardial Infarction Who Underwent Primary Percutaneous Coronary Intervention. . 2022; 50(3): 192-201

Sorumlu Yazar: İdris Buğra Çerik


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar