. 2024; 52(6): 455-459 | DOI: 10.5543/tkda.2023.93429  

Obstrüktif Hipertrofik Kardiyomiyopatiyi Taklit Eden Takotsubo Kardiyomiyopatisi

Samuray Zekeriyeyev, Uğur Canpolat
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye

Takotsubo kardiyomiyopatisi (TKM), ekokardiyografi veya sol ventrikülografi ile teşhis edilebilen geçici sol ventriküler fonksiyon bozukluğu ile karakterizedir. Çoğu durumda duygusal, fiziksel veya birleşik bir tetikleyici vardır. Akut koroner sendrom, TKM hastalarında EKG anormallikleri ve kardiyak biyobelirteçlerin yükselmesiyle ilişkili olarak en sık konulan yanlış tanılardan biridir. Koroner anjiyografide genellikle koroner arterde darlık veya tıkanıklık görülmez. Hipertrofik kardiyomiyopati (HKM), çeşitli fenotiplere sahip hipertrofik sol ventrikül ile karakterize tamamen farklı bir patolojidir. Ancak birkaç yazıda TKM’nin bazı hastalarda obstrüktif tip HKM’yi taklit ettiği de bildirildi. Burada klinik, laboratuvar ve görüntüleme testlerine göre TKM tanısı konulan bir kadın hastayı sunduk. Bununla birlikte, sol ventrikülografi ve ekokardiyografi bulguları, sol ventrikülün bazal segmentlerinin hiperdinamik kasılmasının, sol ventriküler çıkış yolu (SVÇY) gradyanında artışa ve ciddi mitral kapak yetersizliğine yol açması nedeniyle, TKM’yi HKM’den ayırt etmekte zorlayıcıydı. Bu kadar nadir görülen bir olguda TKM’nin HKM’den ayrımının yapılabilmesi için detaylı değerlendirme ve ekokardiyografi ile yakın takip gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler: Sol ventriküler çıkış yolu tıkanıklığı, mitral yetersizlik, Takotsubo kardiyomiyopatisi


Takotsubo Cardiomyopathy Mimicking Obstructive Hypertrophic Cardiomyopathy

Samuray Zekeriyeyev, Uğur Canpolat
Department of Cardiology, Hacettepe University Faculty of Medicine, Ankara, Türkiye

Takotsubo cardiomyopathy (TCM) is characterized by transient left ventricular dysfunction, diagnosed via echocardiography or left ventriculography. In most cases, TCM involves an emotional, physical, or combined trigger. Acute coronary syndrome is one of the most frequent misdiagnoses in TCM patients due to electrocardiogram (ECG) abnormalities and elevated cardiac biomarkers. Typically, coronary angiography reveals no stenosis or occlusion of the coronary arteries. Hypertrophic cardiomyopathy (HCM) is a distinct pathology characterized by a hypertrophied left ventricle with various phenotypes. However, some reports have described TCM cases mimicking obstructive-type HCM in some patients. We present a case of a female patient diagnosed with TCM based on clinical, laboratory, and imaging tests. Differentiating TCM from HCM was challenging due to ventriculography and echocardiography findings, as hyperdynamic contraction of the basal segments of the left ventricle caused an increased left ventricular outflow tract (LVOT) gradient and severe mitral valve regurgitation. Detailed evaluation and close echocardiographic follow-up are essential in such rare cases.

Keywords: Left ventricular outflow obstruction, mitral regurgitation, Takotsubo cardiomyopathy












Samuray Zekeriyeyev, Uğur Canpolat. Takotsubo Cardiomyopathy Mimicking Obstructive Hypertrophic Cardiomyopathy. . 2024; 52(6): 455-459

Sorumlu Yazar: Uğur Canpolat, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar