. 1995; 23(4): 267-270

Mitral Kapak Girişimlerinde Superior-Septal Yaklaşım

Serdar ENER1, Mert YILMAZ1, Selçuk ATASOY1, Hayati ÖZKAN1, Mete CENGİZ1
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Ana!Jilinı Dalı, Bursa

Son yıllarda superior ve transatrioseptal yaklaşımların kombinasyonunun mitrl kapak girişimlerinde en iyi görüş ve çalışma alanını sağladığı bildirilmektedir. Bu tekniğin uzun dönemde sinüs düğümü işlevleri üzerine etkisi henüz objektif olarak değerlendrilmemiştir, ancak ilk sonuçlar cesaret verici niteliktedir. Biz de üçü sinüs ritmindeki 5 olguda "superior-septal" yaklaşımı kullandık ve teknikle ilgili komplikasyona rastlamaksızın tüm olgularda mükemmel görüş ve çalışma alanı sağlandığından deneyimimizi sunuyoruz. İki olguda mitral ve triküspid kapak onarımı, üç olguda ise mitral kapak replasmanı ve triküspid kapak onarımı yapıldı. Olgulardan biri 5 yıl önce açık mitral valvotomi geçirmişti. Ameliyat sonrası erken dönemde ve ortalama 6 aylık izlemde yöntemle ilgili herhangi bir komplikasyon veya majör ritm bozukluğu görülmedi. Özellikle sol atriyumu küçük olgularda, reoperasyonlarda, veya ek olarak sağ atriyal patoloji varsa ve korda ve papiller kasları kapsayan güç onarım planlandıysa ve tüm atriyal fibrilasyonlu olgularda "superior-septal yaklaşım" seçilecek yöntem olmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Superior-septal yaklaşım, transseptal, mitral kapak cerrahisi


Superior-septal Approach for Mitral Valve Surgery

Serdar ENER1, Mert YILMAZ1, Selçuk ATASOY1, Hayati ÖZKAN1, Mete CENGİZ1

It has been reported that a combination of superior and transatrioseptal approaches gives best exposure for mitral valve surgery. Although the effect of this technique on sinus node function has not been objectively evaluated in the long term, initial results are encouraging. We have used this "superior-septal" approach in 5 cases three of whom were in sinus rhythm and report our experience because of excellent exposure obtained in every case without complication related to technique. Mitral and tricuspid valve repair in two, and mitral valve replacement and tricuspid valve repair in three cases were performed. Neither complications nor a major rhythm disturbance occurred in the early postoperative period and during a mean 6 months of follow-up. Superior-septal approach should be the choice especially in cases with small left atrium, in redo cases, or if any concomitant right atrial pathology exists, when a complex repair including chordae and papillary muscles is planned, and in all cases with chronic atrial fibrillation.

Keywords: Superior-septal approach transseptal mitral valve surgery


Serdar ENER, Mert YILMAZ, Selçuk ATASOY, Hayati ÖZKAN, Mete CENGİZ. Superior-septal Approach for Mitral Valve Surgery. . 1995; 23(4): 267-270


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar