. 1998; 26(8): 482-487

Geçirilmiş Miyokard İnfarktüslü Hastalarda "Stepper" la Yapılan Egzersizin Kardiyopulmoner Parametrelere Etkisi

Mine Gülden POLAT1, Nilgün GÜRSES1, Zerrin YİĞİT1, Hülya AKDUR1, Rengin DEMİR1, Deniz GÜZELSOY1
i. Ü. Kardiyoloji Enstitüsü, İstanbul

Geçirilmiş miyokard infarktüslü (MI) hastalar ve sağlıklı olgularda, "stepper"la yapılan egzersizin kardiyopulmoner parametrelere etkisinin ve oluşturacağı metabolik yükün belirlenmesi amacıyla bu çalışma yapıldı. 25 sağlıklı olgu ve iki ayını doldurmuş 30 miyokard infarktüslü hastaya stepper egzersizi yaptırıldı. Egzersizden önce, egzersiz sırasında ve toparlanma dönemi boyunca, kalp hızı (KH), kan basıncı (SKB, DKB), solunum dakika hacmi (EV), solunum frekansı (FR), soluk hacmi (TV), oksijen tüketimi (VO2, VO2/kg), solunum eşdeğeri (VE-eq) ve MET değerleri ölçüldü. Hız-basınç çarpımları (double product, DP) ve O2 - nabız değerleri hesaplandı. Egzersizden önce, VO2/kg ve MET değerleri MI'lü grupta daha yüksekken (p<0.01, p<0.03), diğer parametreler iki grup için benzerdi. Solunum parametreleri ve VO2/kg değeri, MI'lü grupta sağlıklılara göre daha erken zirve değerlere ulaştı. Sağlıklı olgular, "stepper" egzersizini ortalama 20 dk., MI'lü hastalar ise 13 dk. sürdürebildiler. Egzersiz sırasında tüm olgular maksimal kalp hızlarının % 70'ni aştılar. Her iki grupta olguların egzersiz süreleri oldukça değişken bulundu. Toparlanma dönemi sonunda da, VO2/kg değeri MI'lü grupta sağlıklı gruba göre daha yüksek kalırken (p<0.01), diğer parametreler istirahat değerlerine indi. Sonuç olarak, hasta grubun stepper'la egzersiz yapma süresi, sağlıklı olgulara göre daha kısa bulundu. Ancak olguların tümünün maksimal kalp hızlarının % 70'ne ulaşmış olmaları sonucu, bu aktivitenin egzersiz eğitimi amacıyla kullanılabileceği ve klinik yönden stabil hastalara alternatif bir egzersiz modeli olarak önerilebileceği düşünüldü.

Anahtar Kelimeler: Miyokard infarktüsü, Stepper egzersizi


Effects on Cardiopulmonary Parameters of Stepper Exercise in Patients After Myocardial Infarction

Mine Gülden POLAT1, Nilgün GÜRSES1, Zerrin YİĞİT1, Hülya AKDUR1, Rengin DEMİR1, Deniz GÜZELSOY1

The purpose of the present study is to investigate stepper's effect on cardiopulmonary parameters and to determine whether or not there is a difference in the metabolic responses between the cardiac patients and healthy adults. Method: 25 healthy subjects (control group) and 30 patients with myocardial infaretion (MI) underwent "stepper" exercise after second month of infarction. The following parameters were measured before, at peak exercise and at the end of recovery period; heart rates, blood pressures minute ventilation (VE), ventilatory frequency (FR), tidal volume (TV), oxygen consumption per kg (VOJkg), ventilatory equivalant (VE-eq) and MET. Double product and oxygen-pulse were calculated. Results: Before exercise VOJkg and MET values were significantly higher in the MI group (pKeywords: Stepper exercise, myocardial infarction.


Mine Gülden POLAT, Nilgün GÜRSES, Zerrin YİĞİT, Hülya AKDUR, Rengin DEMİR, Deniz GÜZELSOY. Effects on Cardiopulmonary Parameters of Stepper Exercise in Patients After Myocardial Infarction. . 1998; 26(8): 482-487


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar