. 1990; 18(2): 107-109

Prekateterizasyon QT Süresi ile Koroner Anjiyografi Esnasındaki Venriküler Fibrilasyonun İlişkisi

Mehmet METİN1, Atiye ÇENGEL1, Esen DANYAL1, Övsev DÖRTLEMEZ1, Halis DÖRTLEMEZ1
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Bilim Dalı, Ankara

Bu çalışmada, koroner anjiyografi esnasında ventrikül fibrilasyonuna giren 10 hastanın anjiyogramlarını, kateter öncesi elektrokardiyogramlarını ve diğer tetkiklerini retrospektif olarak inceledik ve bulgularımızı, yaş, cins ve sol ventrikül fonksiyonları bu gruba benzeyen kontrol grubu ile kıyasladık. Bütün olgularda anjiyografik kontrast ajan olarak lopromid 0.769 g kullanıldı. Geçirilmiş miyokard infarktüsü prevalansı ve kateter bulguları her iki grupta da aynı idi. Fakat ventrikül fibrilasyonlu grupta prekateterizasyon QTc süresinin uzun oluşu istatistiki yönden anlamlı idi (p<0.01). Böylece, koroner anjiyografinin önemli ve sık görülen komplikasyonu olan ventriküler fibrilasyonun, prekateterizasyon QTc uzunluğu ile ilişkili olduğu söylenebilir.

Anahtar Kelimeler: Ventrikül fibrilasyonu, koroner anjiyografi, QTc süresi


Relationship Between Precatheterization QT Interval and Ventricular Fibrillation During Coronary Angiography

Mehmet METİN1, Atiye ÇENGEL1, Esen DANYAL1, Övsev DÖRTLEMEZ1, Halis DÖRTLEMEZ1

We examined retrospectively angiograms, precatheterization electrograms and records of 10 consecutive patients who had ventricular fibrillation during coronary angiography, and compared these patients to controls matched for age, sex and left ventricular function. Iopromid (0.769 g) was used as the angiographic contrast agent in all instancess. Catheterization findings and the prevalene of prior myocardial infarction were similar in both groups. However, precatheterization corrected QT (QTc) intervals in the ventricular fibrillation group (0.49±0.02s) were significantly longer than in the control group (0.42±0.02s). Prolongation of precatheterization QTc interval in the ventricular fibrillation group was significant (p<0.01). It was concluded that ventricular fibrillation, an important and frequent complication of coronary angiography, has a relationship to prolongation of the precatheterization QTc interval.

Keywords: Ventricular fibrillation, coronary angiography, QTc duration


Mehmet METİN, Atiye ÇENGEL, Esen DANYAL, Övsev DÖRTLEMEZ, Halis DÖRTLEMEZ. Relationship Between Precatheterization QT Interval and Ventricular Fibrillation During Coronary Angiography. . 1990; 18(2): 107-109


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar