. 2021; 49(3): 206-213 | DOI: 10.5543/tkda.2020.92345  

İnteratriyal bloğu olan ve olmayan sınırda ejeksiyon fraksiyonlu kalp yetersizliği olan hastaların klinik özellikleri ile konvansiyonel ekokardiyografik özelliklerinin karşılaştırılması

Mustafa Doğduş, İlhan Koyuncu
Uşak Üniversitesi, Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Kardiyoloji Kliniği, Uşak

Amaç: Sınırda ejeksiyon fraksiyonlu kalp yetersizliği (SEF-KY) ayrı bir kalp yetersizliği (KY) fenotipi olarak önerilmiştir. İnteratriyal blok (İAB) her iki atriyum arasında bir iletim gecikmesidir ve kardiyovasküler hastalıklar ile ilişkilidir. Düşük ejeksiyon fraksiyonlu kalp yetersizliği (DEF-KY) ve korunmuş ejeksiyon fraksiyonlu kalp yetersizliği (KEF-KY) hastalarında İAB’nin etkisini inceleyen birkaç çalışma olmasına rağmen, SEF-KY hastalarında İAB varlığının klinik önemini araştıran bir çalışma bulamadık. Bu nedenle, İAB eşlik eden ve etmeyen SEF-KY’nin klinik özelliklerini değerlendirmeyi amaçladık.
Yöntemler: Sinüs ritminde olan, polikliniğe başvuran ardışık 520 SEF-KY hastası (244 İAB olan ve İAB olmayan 276 hasta) çalışmaya dahil edildi. On iki derivasyonlu standart yüzey EKG’ler kaydedildi. Hastaların klinik özellikleri, ekokardiyografik incelemeleri ve laboratuvar değerleri kaydedildi.
Bulgular: Hastaların ortalama yaşı 67.4±11.1 yıldı ve %76.1’i erkekti. İAB olanlarda hipertansiyon (HT), diyabetes mellitus (DM) ve inme/geçici iskemik atak gibi daha fazla komorbidite vardı. P-dalga süresi ve yaş, sistolik kan basıncı ve sol atriyum volüm indeksi (LAVI) arasında istatistiksel olarak anlamlı güçlü pozitif doğrusal korelasyon gözlendi (sırasıyla, r=0.718, p<0.001; r=0.704, p<0.001; ve r=0.725, p<0.001).
Sonuç: Bu çalışma SEF-KY’de İAB’nin klinik önemini değerlendiren ilk çalışmadır. Bu uygulanabilir ve basit EKG belirtecinin klinik değerlendirmeye eklenmesinin SEF-KY’in yönetimine önemli ölçüde yol gösterebileceğini düşünüyoruz. İAB, yüksek riskli SEF-KY hastalarını tanımlamak, takip etmek ve uygun tedaviyi yönlendirmek için kullanılabilir.

Anahtar Kelimeler: Sınırda ejeksiyon fraksiyonlu kalp yetersizliği, interatriyal blok, P dalgası süresi


Comparison of clinical features and conventional echocardiographic characteristics of patients with heart failure with mid-range ejection fraction with and without interatrial block

Mustafa Doğduş, İlhan Koyuncu
Department of Cardiology, Uşak University Training and Research Hospital, Uşak, Turkey

Objective: Heart failure with mid-range ejection fraction (HFmrEF) has been proposed as a distinct heart failure (HF) phenotype. Interatrial block (IAB) is a conduction delay between the atria and is associated with cardiovascular disease. Although there are several studies examining the effect of IAB in patients with HF with reduced ejection fraction and HF with preserved ejection fraction, a literature review did not reveal any study investigating the clinical importance of the presence of IAB in patients with HFmrEF. Thus, the aim of this research was to evaluate clinical characteristics of HFmrEF with and without IAB.
Methods: A total of 520 consecutive patients with HFmrEF in sinus rhythm who were examined at outpatient clinics were enrolled in the study (244 patients with IAB and 276 patients without IAB). Surface 12-lead standard electrocardiograms (ECGs) were recorded. Clinical characteristics, echocardiographic examination results, and laboratory values of the patients were recorded.
Results: The mean age of the patients was 67.4±11.1 years, and 76.1% were male. The patients with IAB had more comorbidities, including hypertension, diabetes mellitus, and stroke/transient ischemic attack. A statistically significant, strong, positive linear correlation was observed between P-wave duration and age, systolic blood pressure, and left atrial volume index (r=0.718, p<0.001; r=0.704, p<0.001; and r=0.725, p<0.001, respectively).
Conclusion: To the best of our knowledge, the present study is the first to evaluate the clinical relevance of IAB in HFmrEF. Adding this simple ECG marker to the clinical evaluation could add significantly to the management of HFmrEF. IAB can be used to identify high-risk HFmrEF patients, as well as to guide follow-up and appropriate treatment.

Keywords: Heart failure with mid-range ejection fraction, interatrial block, P-wave duration


Mustafa Doğduş, İlhan Koyuncu. Comparison of clinical features and conventional echocardiographic characteristics of patients with heart failure with mid-range ejection fraction with and without interatrial block. . 2021; 49(3): 206-213

Sorumlu Yazar: Mustafa Doğduş, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar