. 2023; 51(7): 498-501 | DOI: 10.5543/tkda.2023.92263  

Postpartum Dönemde Tanı Konulan Kalıtsal Pulmoner Arteriyel Hipertansiyon: Bir Olgu Sunumu ve Literatür Taraması

Ayşe Çolak, Zeynep Kumral, Ebru Özpelit, Bahri Akdeniz
Kardiyoloji Anabilim Dalı, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, İzmir, Türkiye

Kemik morfogenetik protein reseptörü-2 (BMPR2) mutasyonu taşıyıcılarının yaklaşık üçte birinde pulmoner arteriyel hipertansiyon (PAH) gelişmektedir, Bu da hastalığın ortaya çıkması için ek risk faktörlerine ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Bu hastalarda gebeliğin PAH gelişimi için bir risk faktörü olup olmadığı tartışmalıdır. Bu raporda, heterozigot BMPR2 mutasyonu olan ve postpartum dönemde PAH tanısı konulan 30 yaşında bir kadın hasta sunulmuş ve literatür gözden geçirilmiştir. Ayrıca BMPR2 mutasyonu taşıyıcılarında gebelik sırasında PAH gelişimine neden olabilecek olası altta yatan mekanizmalar da tartışılmıştır.

Anahtar Kelimeler: BMPR2 mutasyonu, kalıtsal pulmoner arteriyel hipertansiyon, gebelik


Heritable Pulmonary Arterial Hypertension Diagnosed during the Postpartum Period: A Case Report and Literature Review

Ayşe Çolak, Zeynep Kumral, Ebru Özpelit, Bahri Akdeniz
Department of Cardiology, Dokuz Eylül University Faculty of Medicine, İzmir, Türkiye

Approximately one-third of bone morphogenic protein receptor-2 (BMPR2) mutation carriers develop pulmonary arterial hypertension (PAH), which indicates that additional risk factors are needed for the manifestation of the disease. It is questionable whether pregnancy is a risk factor for PAH development in these patients. We represent a 30-year-old woman with a heterozygous BMPR2 mutation who was diagnosed with PAH during the postpartum period and reviewed the literature in this report. We also discussed the possible underlying mechanisms that might have resulted in PAH development during pregnancy in BMPR2 mutation carriers.

Keywords: BMPR2 mutation, heritable pulmonary arterial hypertension, pregnancy


Ayşe Çolak, Zeynep Kumral, Ebru Özpelit, Bahri Akdeniz. Heritable Pulmonary Arterial Hypertension Diagnosed during the Postpartum Period: A Case Report and Literature Review. . 2023; 51(7): 498-501

Sorumlu Yazar: Ayşe Çolak, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar