. 2006; 34(6): 376-381

Egzersiz testine kan basıncı yanıtı

Atila Bitigen, Erdem Türkyılmaz, Nihal Özdemir
Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim Ve Araştırma Hastanesi,kardiyoloji Kliniği, İstanbul

Muayenehanede tansiyon ölçümü hipertansiyon tanısında en sık kullanılan yöntemdir. Ancak, beyaz önlük hipertansiyonu nedeniyle bu yöntem zaman zaman yanlış tedavi seçeneklerine yönlendirebilir. Egzersiz EKG testi, muayenehanede tansiyon ölçümü ile kıyaslandığında, özellikle hedef organ hasarı gelişimini göstermede daha değerli bulunmuştur. Efor testi, standart efor kapasitesi ve iskemi değerlendirmesine ek olarak, efora tansiyon yanıtı açısından da önemlidir. Hipertansif hastalarda olduğu gibi normotansif hastalarda da endotel disfonksiyonunun dolaylı olarak değerlendirilmesinde ve gelecekte hipertansiyon gelişimi ile kan basıncı yanıtı arasındaki ilişkinin belirlenmesinde egzersiz EKG testinin kullanılabilirliği araştırılmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Kan basıncı, egzersiz testi, kalp hızı; hipertansiyon


Blood pressure response to treadmill exercise testing

Atila Bitigen, Erdem Türkyılmaz, Nihal Özdemir
Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Research Hospital,depertmant Of Cardiology, İstanbul

Measurement of blood pressure in the clinic is the most frequent method in the detection of hypertension. However, this method may at times lead to inappropriate treatment options due to the occurrence of white coat hypertension. Compared to the office blood pressure measurements, the effort test has been shown to be more valuable especially in showing the target organ damage. In addition to its value in evaluating effort capacity and ischemia, it is also important in delineating the blood pressure response. Further research is warranted to validate its value in the indirect evaluation of endothelial dysfunction in both normotensive and hypertensive individuals and to understand the relationship between the development of hypertension and blood pressure response.

Keywords: Blood pressure, exercise test, heart rate; hypertension


Atila Bitigen, Erdem Türkyılmaz, Nihal Özdemir. Blood pressure response to treadmill exercise testing. . 2006; 34(6): 376-381

Sorumlu Yazar: Atila Bitigen, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar