. 2008; 36(7): 439-445

Düşük ve orta riskli asemptomatik kadınlarda koroner arter hastalığı prevalansının çok kesitli bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesi

Elif Eroğlu1, Fatih Bayrak1, Gökmen Gemici1, Tahsin Güneysu2, Bülent Mutlu3, Ali Kemal Kalkan1, Muzaffer Değertekin1
1Yeditepe Üniversitesi, Kardiyoloji Ana Bilim Dalı, İstanbul
2Sonomed Görüntüleme Merkezi, Kardiyovasküler Görüntüleme Bölümü, İstanbul
3Kartal Kosuyolu Yuksek İhtisas Kalp Ve Araştırma Hastanesi, Kardiyoloji Kliniği, İstanbul

Amaç: Geleneksel risk faktörleri kadınlarda erken aterosklerozun değerlendirilmesinde yetersiz kalabilmektedir. Çokkesitli bilgisayarlı tomografi (ÇKBT) koroner arter hastalığının (KAH) erken tanısında yaygın olarak kullanılmaya başlamıştır. Bu çalışmada, ÇKBT koroner arter kalsiyum (KAK) skorlaması ve koroner anjiyografi ile düşük ve orta riskli asemptomatik kadınlarda KAH prevalansı araştırıldı.
Çalışma planı: Çalışmaya, bilinen KAH ve diyabeti olmayan, geleneksel risk skorlamasına göre düşük-orta riskli 185 kadın alındı (ort. yaş 57±12). Çokkesitli bilgisayarlı tomografi ile KAK skorlama ve koroner anjiyografi yapıldı. Plak değerlendirmesi segmenter düzeyde yapıldı ve plaklar kalsifikasyon yönünden ve lümendeki darlık etkisine (>%50) göre sınıflandırıldı. Bir veya daha fazla >%50 plağı olan hastalar tıkayıcı KAH grubunda kabul edildi. Koroner anjiyografi ve KAK skorlama sonuçları karşılaştırıldı.
Bulgular: Koroner arter kalsiyum skorlama ile 63 olguda (%34.1), koroner anjiyografi ile 100 olguda (%54.1) KAH saptandı. İki grupta da olgular normal gruba göre daha ileri yaşta idi ve hipertansiyon ve dislipidemi sıklığı anlamlı derecede daha fazlaydı. Koroner anjiyografi ile ateroskleroz saptanan olguların 41’inde (%41) KAK skoru 0 idi ve bunların %14.6’sında tıkayıcı KAH vardı. Bu olgular, KAK skoru pozitif olan gruba göre daha gençti (p<0.01). Yaş (p<0.02) ve hipertansiyon (p<0.05) koroner anjiyografi ile saptanan KAH’nin bağımsız belirteçleri olarak bulundu.
Sonuç: Konvansiyonel yöntemle düşük-orta riskli sayılabilecek bir grup kadının aslında KAH açısından daha yüksek riskli olduğu ÇKBT koroner anjiyografi ile belirlenmiştir. Kadınlarda, özellikle hipertansiyon ve dislipidemi varlığında risk sınıflamasında ÇKBT koroner anjiyografi uygun bir yöntem olarak kullanılabilir.

Anahtar Kelimeler: Ateroskleroz, kalsiyum/radyografi, koroner anjiyografi, koroner arter hastalığıi; koroner darlık; kadın; risk değerlendirmesi; bilgisayarlı tomografi/yöntem


Prevalence of coronary artery disease in low to moderate-risk asymptomatic women: a multislice computed tomography study

Elif Eroğlu1, Fatih Bayrak1, Gökmen Gemici1, Tahsin Güneysu2, Bülent Mutlu3, Ali Kemal Kalkan1, Muzaffer Değertekin1
1Yeditepe University Hospital, Department of Cardiology, Istanbul, Turkey
2Sonomed Imaging Center, Department of Cardiovascular Imaging, Istanbul, Turkey
3Kartal Kosuyolu Yuksek Ihtisas Heart And Research Hospital, Department of Cardiology, Istanbul, Turkey

Objectives: Traditional risk factors may underestimate the burden of subclinical atherosclerosis in women. Recently, multislice computed tomography (MSCT) has become widely available in detecting early coronary artery disease (CAD). We sought the prevalence of CAD in low to moderate-risk asymptomatic women by MSCT coronary artery calcium (CAC) scoring and coronary angiography.
Study design: The study included 185 women (mean age 57±12 years) without known CAD and diabetes, with low or moderate risk for CAD based on traditional risk scoring. Coronary artery calcium scoring and coronary angiography were performed by MSCT, which included a segment-based plaque detection and characterization of calcification. The plaques were classified based on the luminal stenotic effect (>50%). Patients with ≥1 stenotic plaque were classified as having obstructive CAD. Angiographic findings were compared with calcium scores.
Results: Coronary artery calcium scoring and coronary angiography detected CAD in 63 (34.1%) and 100 (54.1%) women, respectively. In both groups, women were significantly older and had higher prevalences of hypertension and dyslipidemia. Coronary angiography showed CAD in 41 women (41%; 14.6% were obstructive) without CAC. These women were significantly younger than those with a positive CAC score (p<0.01). Age (p<0.02) and hypertension (p<0.05) were found as independent predictors of CAD detected by coronary angiography.
Conclusion: Multislice computed tomography identified a subset of low-risk women who might be at higher risk than that suggested by current risk stratification strategies. Women, especially having hypertension and dyslipidemia may be potential candidates for further risk stratification by MSCT coronary angiography.

Keywords: Atherosclerosis, calcinosis/radiography, coronary angiography, coronary artery disease; coronary stenosis; female; risk assessment; tomography, X-ray computed/methods


Elif Eroğlu, Fatih Bayrak, Gökmen Gemici, Tahsin Güneysu, Bülent Mutlu, Ali Kemal Kalkan, Muzaffer Değertekin. Prevalence of coronary artery disease in low to moderate-risk asymptomatic women: a multislice computed tomography study. . 2008; 36(7): 439-445

Sorumlu Yazar: Muzaffer Değertekin, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar