. Baskıdaki Makaleler: TKDA-86918 | DOI: 10.5543/tkda.2024.86918  

Koroner Arter Anjiyografik Özelliklerinin Mesleki Faktörler ve Işe Dönüş ile Ilişkisi

Fakhri Rezaei1, Saber Mohammadi1, Abdollah Amirfarhangi2, Mahin Hosseininejad1
1Mesleki Tıp Anabilim Dalı, Tıp Fakültesi, İran Tıp Bilimleri Üniversitesi, Tahran, İran
2İran Tıp Bilimleri Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı, Tahran, İran

Amaç: Koroner arter hastalığı, çalışma çağındaki bireylerde en sık görülen sakatlık ve iş kaybı nedenlerinden biridir. Kardiyovasküler olaylardan sonra işe dönebilme yeteneği çeşitli faktörlere bağlı olduğundan, bu faktörlerin belirlenmesi tedavi planlamasında ve etkili rehabilitasyonda yardımcı olabilir. Bu çalışmada stabil anjina ve akut koroner sendromu olan hastalarda anjiyografiden bir yıl sonra çalışma durumu ve ilişkili faktörleri değerlendirmeyi ve mesleki faktörlerin anjiyografik özellikler üzerindeki etkisini araştırmayı amaçladık.
Yöntem: Bu retrospektif çalışma, Şubat 2020-Mart 2021 tarihleri arasında bir eğitim hastanesinde koroner arter hastalığı nedeniyle anjiyografi yapılan 447 çalışan hasta üzerinde gerçekleştirildi. İstihdam durumuna ve iş içeriği anketi (JCQ) dahil olmak üzere diğer ilgili değişkenlere ilişkin veriler, hastaneden taburcu olduktan bir yıl sonra tıbbi kayıtların incelenmesi ve telefon görüşmeleri yoluyla toplandı. Daha sonra katılımcılar arasında mesleki faktörler ve işe dönüş durumları karşılaştırıldı.
Bulgular: Anjiyografiden bir yıl sonra işe dönüş oranı %70 idi. Bunlardan %86,3'ü önceki işine devam etmişti. Büyük koroner arterlerin tutulumu, hipertansiyon öyküsü, daha düşük ejeksiyon fraksiyonu ve daha fazla hastanede kalış günü, işe dönüşün azalmasıyla ilişkilendirildi. Düşük gelir, daha uzun çalışma saatleri ve yüksek iş talebi gibi mesleki risk faktörleri de işe geri dönme olasılığını azalttı.
Sonuç: Koroner arter hastalığı olan hastalarda anjiyografi sonrası işe dönme olasılığını çeşitli klinik ve sosyoekonomik faktörler öngörebilmektedir. Bu faktörlere dikkat edilmesi, bu hastalarda istihdam sonuçlarını iyileştirmek için klinik kılavuzların formüle edilmesinde faydalı olabilir.

Anahtar Kelimeler: Anjiyografi, işe dönüş, koroner arter hastalığı, çalışma durumu


The Relationship Between Coronary Artery Angiographic Characteristics with Occupational Factors and Return To Work

Fakhri Rezaei1, Saber Mohammadi1, Abdollah Amirfarhangi2, Mahin Hosseininejad1
1Department of Occupational Medicine, School of Medicine, Iran University of Medical Science, Tehran, Iran
2Department of Cardiology, School of Medicine, Iran University of Medical Science, Tehran, Iran

Objective: Coronary artery disease is one of the most common causes of disability and work loss in working-age individuals. Since the ability to return to work after cardiovascular events depends on several factors, identifying these factors can be helpful in treatment planning and effective rehabilitation. In this study, we aimed to assess the employment status and related factors one year after angiography in patients with stable angina and acute coronary syndrome and to investigate the impact of occupational factors on angiographic characteristics.
Methods: This retrospective study was conducted on 447 patients with coronary artery disease who underwent angiography between February 2020 and March 2021 at a teaching hospital. Data regarding employment status and other related variables including job content questionnaire (JCQ) were collected through medical records review and telephone interviews one year after hospital discharge. Then, the participants' occupational factors and the return to work status were compared.
Results: The rate of returning to work one year after angiography was 70%. Of these, 86.3% had resumed their previous job. Involvement of major coronary arteries, history of hypertension, lower ejection fraction, and increased hospitalization days were associated with reduced return to work. Occupational risk factors such as low income, longer working hours, and high job demand also decreased the likelihood of returning to employment.
Conclusion: Various clinical and socioeconomic factors can predict the probability of returning to work after angiography in patients with coronary artery disease. Attention to these factors could be useful in formulating clinical guidelines to improve employment outcomes in these patients.

Keywords: Angiography, coronary artery disease, employment status, return to work




Sorumlu Yazar: Mahin Hosseininejad


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar