. 1993; 21(3): 169-173

Cilazapril'in Kan Basıncı, Sol Ventrikül Hipertrofisi ve Sol Ventrikül Fonksiyonları Üzerine Etkileri

Ayhan USAL1, Esmeray ACARTÜRK1
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı, Adana

Bu çalışmada, ekokardiyografik olarak sol ventrikül hipertrofisi (SVH) gelişmiş hafif ve orta dereceli hipertansiyonlu hastalarda cilazapril'in uzun süreli kullanımının kan basıncı, SVH, sol ventrikül sistolik ve diyastolik fonksiyonları üzerine olan etkileri araştırıldı. Bu amaçla, yaşları 42-64 (ortalama 56±4) arasında değişen 10 erkek, 16 kadın hasta çalışmaya alındı. Hastalara günde tek doz 2.5-5 mg cilazapril başlandı. Tedaviden önce ve tedavinin 1,2,3,4,5 ve 6. aylarında hastaların kan basınçları ölçüldü, nabız vuruları sayıldı, tedaviden önce ve tedavinin 1,2,3 ve 6. aylarında EKG, telegrafi ve kan biyokimyaları incelendi. M-mode, 2D ve renkli Doppler ekokardiyografik değerlendirmeleri yapıldı. Hastaların 17'sinde (% 64) kan basıncı kontrolü için günde 5 mg cilazapril gerekti. Tedavi sonunda sistolik ve diyastolik kan basınçlarında önemli düşme gözlendi (p<0.05). Kalp hızında önemli değişiklik olmadı. Tedavi ile sol ventrikül kitle indeksinde önemli azalma meydana geldi (önce: 173±24, sonra: 136±18 gr/m2, p<0.01). Cilazapril, diyastolik fonksiyon parametrelerini olumlu yönde etkiledi; izovolumetrik relaksasyon zamanı (IRZ) ile E dalgası deselerasyon zamanı (DZ) değerlerinde istatistiksel olarak önemli azalma ve E:A oranında önemli artış saptandı (p<0.05). EKG'de ve laboratuvar değerlerinde değişiklik olmadı. Yedi (% 27) hastada öksürük (3), çarpıntı (2) ve yüzde ödem (2) gibi yan etkiler görüldü, bunlardan 2 (% 7) hastada ilaç kesilmesi gerekti. Sonuç olarak, SVH gelişmiş hafif ve orta dereceli hipertansiyonda cilazapril ile etkin kan basıncı kontrolü yanında SVH'nde gerileme ve sol ventrikül diyastolik fonksiyonlarında önemli düzelme sağlandığı, sol ventrikül sistolik fonksiyonlarının değişmediği kanısına varıldı.

Anahtar Kelimeler: Cilazapril, hipertansiyon, sol ventrikül hipertrofisi, sistolik ve diyastolik fonksiyon


Effects of Cilazapril on Blood Pressure, Cardiac Hypertrophy and Left Ventricular Functions

Ayhan USAL1, Esmeray ACARTÜRK1

The aim of the present study was to investigate the effects of cilazapril on blood pressure (BP), left ventricular hypertrophy (LVH) and LV systolic and diastolic functions in patients with mild to moderate hypertension and echocardiographically confirmed LVH. Previously untreated 10 male and 16 female patients, aged between 42-64 years (mean 56±4) were given cilazapril 2.5-5 mg once daily for 6 months. BP and heart rate were evaluated monthly, while ECG, chest x-ray, blood chemistry and M-mode, 2D, color-coded Doppler echocardiograms were evaluated before treatment and on the 1,2,3 rd and 6th months of therapy. Seventeen patients (64 %) needed 5 mg/day cilazapril for BP control. Cilazapril treatment reduced resting systolic and diastolic BP (p<0.05). LV mass index also decreased significantly (173±24 vs 136±18, p<0.01). The deceleration time of mitral peak early velocity, isovolumic relaxation time and E: A ratio reduced significantly after cilazapril treatment (p<0.05). Side effecs such as palpitation (2), cough (3) and facial edema (2) were observed in 7 (27 %) patients and cessation of therapy was necessary in 2 (7 %). In conclusion, long-term antihypertensive therapy with cilazapril controls blood pressure, concamitantly brings about LVH regression and improvement in diastolic function in patients with mild to moderate hypertension.

Keywords: Silazapril, hypertension, left ventricular hypertrophy, systolic and diastolic function


Ayhan USAL, Esmeray ACARTÜRK. Effects of Cilazapril on Blood Pressure, Cardiac Hypertrophy and Left Ventricular Functions. . 1993; 21(3): 169-173


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar