. 2018; 46(8): 706-709 | DOI: 10.5543/tkda.2018.85601  

Tek taraflı bacak ödemi: Her zaman vasküler midir?

Ferit Onur Mutluer, Cenk İndelen, Neris Dincer, Gamze Aslan, Mehmet Şanser Ateş
Koç Üniversitesi Hastanesi, Kardiyoloji Kliniği, İstanbul

Diz altındaki tek taraflı ekstremite ödemi genellikle derin ven trombozu, venöz yetersizlik ya da lenfödem nedeniyle gelişir. Hastanın öyküsü, fizik muayene ve alt ekstremite venöz dupleks ultrason çoğu zaman damar kaynaklı olan etiyolojiyi ortaya koyar. Bu olgu sunumunda, 23 yaşındaki hastamız tek taraflı bacak şişliği nedeniyle tanısal değerlendirmelerden geçmiş ve klinikçi ödemin göreceli olarak nadir bir nedenini ortaya çıkarmıştır: Lipoödem. Lipoödem subkütan yağ dokusu birikimiyle kendini gösteren bir hastalıktır ve her ne kadar genel kardiyoloji kliniklerinde nadiren tanısı konulsa da, özelleşmiş kliniklerde yaklaşık beş hastadan birinde alt ekstremite ödeminin nedeni olarak gösterilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Lipoödem, gode bırakmayan; pretibial ödem


Unilateral leg edema: Is it always vascular?

Ferit Onur Mutluer, Cenk İndelen, Neris Dincer, Gamze Aslan, Mehmet Şanser Ateş
Department of Cardiology, Koç University Hospital, İstanbul, Turkey

Unilateral lower extremity edema below the knee commonly results from deep venous thrombosis, venous insufficiency, or lymphedema. The patient history, a physical examination, and lower extremity venous duplex ultrasound often reveal the underlying etiology, which is frequently of vascular origin. Presently described is the case of a 23-year-old patient who underwent a diagnostic work-up for unilateral leg swelling and was found to have a relatively uncommon cause of edema: lipedema. Lipedema is a disease characterized by subcutaneous adipose tissue deposition, and although diagnosed very rarely in general cardiology outpatient clinics, it has been demonstrated to be a cause of lower extremity edema in approximately one-fifth of cases in specialized clinics.

Keywords: Lipedema, nonpitting; pretibial edema.


Ferit Onur Mutluer, Cenk İndelen, Neris Dincer, Gamze Aslan, Mehmet Şanser Ateş. Unilateral leg edema: Is it always vascular?. . 2018; 46(8): 706-709

Sorumlu Yazar: Ferit Onur Mutluer, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar