. 2016; 44(6): 481-487 | DOI: 10.5543/tkda.2015.85594  

Türk kalp yetersizliği hasta kohortunda fonksiyonel kapasite ile sosyoekonomik durum arasındaki ilişki

Hakkı Kaya1, Meltem Refiker Ege2, Ali Zorlu1, Osman Beton1, Hasan Güngör3, Ahmet Temizhan4, Yeşim Güray4, Yüksel Çavuşoğlu5, Mehdi Zoghi6, Mehmet Birhan Yılmaz1, On Behalf Of TREAT-HF Investigators1
1Cumhuriyet Universitesi, Kardiyoloji Ana Bilim Dalı, Sivas
2Özel Koru Hastanesi, Kardiyoloji Kliniği, Ankara
3Adnan Menderes Üniversitesi, Kardiyoloji Ana Bilim Dalı, Aydın
4Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Kardiyoloji Bölümü, Ankara
5Osmangazi Universitesi Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Ana Bilim Dalı, Eskişehir
6Ege Universitesi, Kardiyoloji Ana Bilim Dalı, İzmir

Amaç: New York Kalp Cemiyeti (NYHA) sınıflaması kalp yetersizliği (KY) bulunan hastalarda prognozu öngörür. Sosyoekonomik durumun hastalığın seyri ve tedavi stratejilerini etkileme olasılığı mevcuttur. Biz bu çalışmada Türk KY’li hastaların sosyoekonomik durumlarının NYHA sınıflarını etkileyip etkilemediğini incelemeyi amaçladık.
Yöntemler: Türk Araştırma Takımı-KY (TREAT-HF) KY’li hastaların çeşitli yönlerini araştırmayı amaçlayan 52 soruluk bir anket çalışmasıdır. Türk Araştırma Takımı-KY 2013 kohortuna Türkiye’deki 11 farklı merkezden KY’li 503 hasta alındı. Hastalar fonksiyonel sınıflarına göre daha iyi NYHA fonsiyonel sınıfı (I-II) olanlar (Grup I) ve daha kötü NYHA fonksiyonel sınıfı (III-IV) olanlar (Grup II) olarak iki gruba ayrıldı. Ayrıca hastalar cinsiyetlerine göre değerlendirildi.
Bulgular: Ortalama yaşları 59.7±14.07, ortalama ejeksiyon fraksiyonları (EF) %31.7±9.22, 326’sı erkek, 133’ü kadın olan 459 hastanın NYHA fonksiyonel sınıfı değerlendirildi. Yapılan çok değişkenli analizde gelir düzeyinin ≥1000 TL olması, erkek cinsiyet, daha genç yaş ve daha yüksek EF; tüm hasta popülasyonu için diğer değişkenlerden bağımsız olarak daha iyi fonksiyonel sınıf ile ilişkili bulundu. Ejeksiyon fraksiyonuna ek olarak kadınlar için düzenli kilo kontrolü yapmak daha iyi fonksiyonel sınıf ile bağımsız olarak ilişkili bulunurken, erkekler için daha genç yaş ve gelir düzeyinin ≥1000 TL olması daha iyi fonksiyonel sınıf ile bağımsız olarak ilişkiliydi.
Sonuç: Çalışmamız KY’li Türk hastalardan oluşan bir kohortta sosyoekonomik durumun NYHA fonksiyonel kapasite sınıflandırması ile ilişkili olduğunu göstermiştir.

Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel kapasite, kalp yetersizliği, medikal uyum, sosyoekonomik durum; Türkiye.


Relationship between functional capacity and socioeconomic status in a cohort of Turkish heart failure patients

Hakkı Kaya1, Meltem Refiker Ege2, Ali Zorlu1, Osman Beton1, Hasan Güngör3, Ahmet Temizhan4, Yeşim Güray4, Yüksel Çavuşoğlu5, Mehdi Zoghi6, Mehmet Birhan Yılmaz1, On Behalf Of TREAT-HF Investigators1
1Department Of Cardiology, Cumhuriyet University, Sivas, Turkey
2Koru Hospital, Cardiology Clinic, Ankara, Turkey
3Department Of Cardiology, Adnan Menderes University, Aydın, Turkey
4Department Of Cardiology, Türkiye Highly Specialized Hospital, Ankara, Turkey
5Department Of Cardiology, Osmangazi University, Eskişehir, Turkey
6Department Of Cardiology, Ege University, İzmir, Turkey

Objective: New York Heart Association (NYHA) classification predicts prognosis for heart failure (HF) patients. Socioeconomic status (SES) has the potential to affect treatment strategy and disease course. The present objective was to investigate whether SES of Turkish HF patients affected NYHA classification.
Methods: Turkish research team-HF (TREAT-HF) is a questionnaire study with 52 questions, the purpose of which is to aid in the assessment of various qualities of HF patients. The 2013 TREAT-HF cohort included 503 patients from 11 centers in Turkey. Patients were divided into 2 groups according to NYHA functional classification: I-II, a better functional classification, or III-IV, a poorer functional classification. In addition, patients were analyzed according to gender.
Results: Evaluated were NYHA functional classifications of 459 (326 males and 133 females) patients with a mean age of 59.7±14.07 years and a mean ejection fraction (EF) of 31.7±9.22%. Total monthly family income level of ≥1000 TL, younger age, higher EF, and male gender were independently associated with better NYHA functional classification. In addition to EF, regular weight control was found to be independently associated with better NYHA classification for females, while younger age and income of ≥1000 TL were independently associated with better NYHA classification for males.
Conclusion: The present results demonstrated that SES was associated with NYHA functional classification in a cohort of Turkish HF patients.

Keywords: Functional capacity, heart failure, medical adherence, socioeconomic status; Turkey.


Hakkı Kaya, Meltem Refiker Ege, Ali Zorlu, Osman Beton, Hasan Güngör, Ahmet Temizhan, Yeşim Güray, Yüksel Çavuşoğlu, Mehdi Zoghi, Mehmet Birhan Yılmaz, On Behalf Of TREAT-HF Investigators. Relationship between functional capacity and socioeconomic status in a cohort of Turkish heart failure patients. . 2016; 44(6): 481-487

Sorumlu Yazar: Hakkı Kaya, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar