. 2000; 28(8): 489-494

Koroner Arter Hastalığında QT Dispersiyonu ile Koroner Anjiyografi Bulguları İlişkisi

Mehmet KANADAŞI1, Şenol DEMİRCAN1, Mesut DEMİR1, Y.Ferit AKGÜL2, Esmeray ACARTÜRK1
1Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı, Balcalı, Adana
2Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı, K.Maraş

Bu çalışmada, iskemik kalp hastalarında koroner arter lezyon şiddeti ve sol ventrikül duvar hareket bozukluğunun QT dispersiyonu ile ilişkisinin incelenmesi amaçlandı. Yaşları 33-73 arasında olan (ortalama 52.9±9.9), 218 ( 144 erkek, 74 kadın) hasta çalışmaya alındı. Koroner arter hastalığı ön tanısı ile bütün hastalara koroner anjiyografi yapıldı. Hastalardan 50mm/sn hızında 12 derivasyonlu elektrokardiyografi (EKG) kayıtları alındı. QT aralığı her derivasyonda QT'nin başlangıç ve bitiş noktaları el ile işaretlenerek hesaplandı. QT dispersiyonu, en uzun QT aralığı değerinden en kısa QT aralığının çıkartılması ile hesaplandı. Bazett formülü kullanılarak düzeltilmiş QT (QTc) ve bu değerlerden de hesaplanarak düzeltilmiş QTd (QTcd) bulundu. Koroner anjiyografi sonrası koroner lezyon derecesine ve sol ventrikül duvar hareketlerine göre alt gruplar belirlendi. Koroner stenoz derecesi %50 ve üzerinde olan hastalar koroner lezyonlu grup içine alındı. Sol ventrikülografide tıkalı damar ile ilişkili duvar segmentinin kontraktilite derecesi ve anormal segment sayısı dikkate alınarak her hasta için duvar hareket skoru (DHS) belirlenip kaydedildi. QTcd, tek koroner lezyonlu gruptan sol ön inen arter (LAD) tıkanıklığı olan hastalarda normal koroner grubuna göre anlamlı olarak uzamış saptandı (p<0.001 ). iki ve üç koroner lezyonu olan grupta da QTcd normal gruba göre anlamlı olarak fazlaydı (p<0.001). Ancak izole sirkumfleks (CX), sağ koroner arter (RCA) ve her ikisinin birlikte olduğu koroner lezyonlu grupta anlamlı bir fark bulunmadı. Koroner patolojisi olan grup kendi içerisinde duvar hareket bozukluğu olan ve olmayan iki alt grup olarak karşılaştırıldı. Duvar hareket bozukluğu olan grupta QTcd anlamlı olarak yüksek bulundu. Sonuçta, LAD arter lezyonu ve/veya ona eşlik eden koroner patolojilerinde, özellikle birlikte iskemi veya nekroz sonucu sol ventrikül duvar hareket bozukluğu olan hastalarda, QTcd'nin anlamlı olarak arttığı kanısına varıldı.

Anahtar Kelimeler: Koroner arter hastalığı, koroner anjiyografi, QT dispersiyonu


Relationship Between QT Dispersion and Coronary Angiography Findings in Coronary Artery Disease

Mehmet KANADAŞI1, Şenol DEMİRCAN1, Mesut DEMİR1, Y.Ferit AKGÜL2, Esmeray ACARTÜRK1
1
2

The aim of this study was to evaluate the relationship between severity of coronary artery lesions, left ventricular wall motion abnormalities and QT dispersion in patients with ischemic heart disease. Two hundred and eighteen patients ( 144 males, 74 females), age between 33-73 years (mean: 52.9±9.9) were included in the study. All patients had coronary angiography because of suspected coronary artery disease. Standard electrocardiogram (ECG) with simultaneous 12 lead acquisition were recorded at 50 mm/sec. QT interval was manually measured from the onset of QT till the end of T wave at each lead. The QT dispersion was defined as the diffe rence between the maximum and minimum QT interval, occurring in any of the electrocardiographic leads. Using the Bazett' s formula we corrected QT (QTc) and using this data, found out the corrected QT dispersion (QTcd). After coronary angiography, we divided the subgroups according to their coronary lesions and left ventricular wall motion abnormalities. The patients having 50% or more stenosis were taken as the group with coronary lesions. Wall motion score (WMS) was calculated and recorded for each patient considering contractility degree of wall segments on left ventriculography. QTcd was found to be significantly higher in patients with left anterior descending (LAD) artery stenosis in the group with one coronary artery lesion compared with the group with normal coronary arteries (p<0.001). QTcd was significantly higher in the groups with 2 and 3 coronary lesions compared to the normal group (p<0.001). We did not find a significant difference between circumflex (CX) and right coronary artery (RCA) lesions together or isolated CX and RCA. Patients with coronary artery disease were divided into two subgroups either having left ventricular wall motion abnormalities or not. We also compared the differences of QTd between these groups. QTcd was found to be significantly higher in the group with wall motion abnormalities. Our study shows that QTcd is increased significantly in LAD artery lesions and/or coronary pathologies accompanying LAD artery lesions, especially in patients with left ventricular wall motion abnormalities due to ischemia or necrosis.

Keywords: Coronary artery disease, coronary angiography, QT dispersion


Mehmet KANADAŞI, Şenol DEMİRCAN, Mesut DEMİR, Y.Ferit AKGÜL, Esmeray ACARTÜRK. Relationship Between QT Dispersion and Coronary Angiography Findings in Coronary Artery Disease. . 2000; 28(8): 489-494


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar