. 2023; 51(3): 188-195 | DOI: 10.5543/tkda.2023.84343  

Kardiyoloji Polikliniğine Yapılan Hasta Başvurularının Hekim Randevu Sistemi ile Kuyruk Sistemi Arasında Karşılaştırılması

Hatice Solmaz1, Burcu Uludağ2
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kardiyoloji Bölümü, İzmir, Türkiye
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Bölümü, İzmir, Türkiye

Amaç: Randevu sistemi, kuyruk sisteminin zorluklarını ortadan kaldırmak için geliştirilmiş ve uygulamaya geçirilmiştir. Bu çalışmada, kardiyoloji polikliniğine randevu ve kuyruk sistemi ile başvuran hastaların özellikleri incelenerek, varsa eksikliklerin giderilmesini sağlayacak verilerin eldesi amaçlanmıştır.

Yöntemler: Çalışma 2135 kardiyoloji polikliniği hastasını içermektedir. Hastalar, randevu (Grup-1) veya kuyruk (Grup-2) sistemi ile başvurularına göre iki gruba ayrılmıştır. Hem her iki grubun hem de kardiyak dışı tanı alan hastaların demografik, klinik ve başvuru özellikleri ile ilgili verileri karşılaştırıldı. Randevu alımı ile poliklinik başvurusu arasındaki zamana göre hasta verilerinin karşılaştırılması da yapıldı.

Bulgular: 1088 katılımcının %51'i kadındı. Grup-1'de kadın cinsiyet ve ≥ 18-64 yaş arası bireyler anlamlı olarak daha yüksekti. Grup-2'de takipli (P = 0.003) ve özürlü (P = 0.011) hasta oranı anlamlı olarak daha yüksekti. Kalp dışı yakınmaları olan hasta oranı Grup-1'de %40,2 iken, Grup-2'de %22,2 ile Grup-1'e göre anlamlı olarak daha düşüktü (P = 0.001). Acil servise son bir ay içinde başvuru bulunuşu Grup-2'de anlamlı olarak yüksekti (P = 0.021). Kardiyak şikayetlerin varlığı (P = 0.009) ve ziyarete gelme süresinin ≥15 gün olması (P = 0.013) acil servise başvuru bulunuşunun anlamlı bağımsız öngördürücüleri olarak saptandı. Muayene sonrası tanılar karşılaştırıldığında, Grup-2' de (%76,3), Grup-1'e (%51,5) göre daha yüksek oranda kalp hastalığı tanısı alındığı gözlendi. Randevu ile ziyaret arası 15 gün ve üzeri olan grupta kardiyak yakınması olan (%40,8) ve takip altında olan (%63) hasta oranı daha yüksekti.

Sonuç: Hastaların, randevu oluşturma sırasında, yakınma ve klinik özelliklerinin, tıbbi öykülerinin veya kardiyovasküler risk faktörlerinin göz önünde bulundurularak önceliklendirilmeleri, randevu sistemi işleyişini daha verimli hale getirebilir.

Anahtar Kelimeler: Kardiyoloji, kuyruk sistemi, poliklinik, randevu sistemi


Comparison of Patients’ Admissions to the Cardiology Outpatient Clinics Between the Appointment System and the Queue System

Hatice Solmaz1, Burcu Uludağ2
1Department of Cardiology, University of Health Sciences, Tepecik Training and Research Hospital, Izmir, Türkiye
2Department of Cardiology, University of Health Sciences, Dr Suat Seren Chest Diseases and Chest Surgery Training and Research Hospital, Izmir, Türkiye

Objective: The appointment system has been developed and implemented to eliminate difficulties with queued admissions. To identify and eliminate admission gaps, this study examined the characteristics of patients who applied to the cardiology outpatient clinic via appointment and queue systems.

Methods: The study comprised 2135 cardiology outpatients. Patients were divided into 2 groups based on whether they used appointments (group 1) or the queue (group 2). Both groups’ and non-cardiac diagnosed patients’ demographic, clinical, and presentational variables were compared. Comparing patients’ characteristics by appointment-to-visit time was also done.

Results: There were 1088 female participants (51%). Female gender (54.8%) and individuals aged ≥ 18–64 (69.8%) years were significantly higher in group 1. While the rate of first admission (P = 0.003) patients was significantly higher in group 1, the rate of patients followed up (P = 0.003) and disabled (P = 0.011) was significantly higher in group 2. Patients’ rate with non-cardiac complaints was 40.2% in group 1, but it was significantly lower in group 2 at 22.2% than in group 1 (P = 0.001). Admissions to the emergency department within the last month were significantly higher in group 2 than group 1 (P = 0.021), this rate was significantly higher in favor of group 1 (P =.031) in patients with non-cardiac diagnoses. In addition, patients who requested a general examination and had no complaints were significantly higher in group 1 than in group 2 (P = 0.003). Comparing the post-examination diagnoses, it was shown that group 2 (76.3%) had a higher rate of cardiac diagnoses than group 1 (51.5%). The presence of cardiac-related complaints (P = 0.009) and appointment-to-visit time ≥ 15 days (P = 0.013) were found to be significant independent predictors of admission to the emergency department. The rates of patients with cardiac-related complaints (40.8%) and patients under follow-up (63%) were higher in the group with a gap of ≥ 15 days between appointment-to-visit time.

Conclusion: Prioritizing patients by complaints, clinical features, medical history, or cardiovascular risk factors can enhance appointment scheduling.

Keywords: Appointment system, cardiology, outpatient clinics, queue system


Hatice Solmaz, Burcu Uludağ. Comparison of Patients’ Admissions to the Cardiology Outpatient Clinics Between the Appointment System and the Queue System. . 2023; 51(3): 188-195

Sorumlu Yazar: Hatice Solmaz, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar